the blog owner

hi there!
yeah, you over there...i write about my life in this blog..just expressing my feeling and share stories with others here..so, feel free to read my blog anytime and leave some comments or just say hi here...thanks for reading...=)




Saturday, February 26, 2011

100 followers!

salam semua...
takde apa nak di cakapkan...
cuma, berbanyak2 terima kasih kepada semua follower saya...
hari ini dalam sejarah, follower saya dah mencecah 100...
walaupun tak banyak mana, takdelah macam orang lain yang da beratus2, tetapi ini pun da kira banyak bagi saya..
tak expect follower saya akan mencecah 100 semasa saya mula2 start blogging..
thanks semua... thanks a lot! thanks kerana sudi follow blog saya ni...
tanpa anda, siapalah saya dalam dunia blog ni... =)
sudi2 la berkunjung ke sini selalu...
and insyaallah saya akan datang blog anda juga selalu...
follower saya yang ke 100 adalah cik





a permanent link to her blog on my sidebar..
kalau sudi, ambil la cik Fizalinolie.. i hope u like it... =)
walaupun tak seberapa sangat kan...
yang tak follow lagi, bolehlah  follow..
kalau tak pun just say hi here or leave some comments..

that's all for now...
thanks for reading this...
bye guys...

tutup telinga anda!

salam semua...
how's your saturday? harap2 semua ok... senyum selalu..=) hari ni nak cerita pasal apa ek? da baca tajuk kan.. kenapa saya cakap macam tu?? kadang2 tak semua benda kita harus tahu kan... certain thing it's better kita tak tahu... bukan apa, kadang2 bila kita tahu sesuatu tu,  ia buat kita rasa bersalah, terkejut and benda tu akan asyik berlegar2 di fikiran anda.. apa yang saya cuba perkatakan ni? 

tutup telinga anda macam ini!


dalam kehidupan harian kita, sebagai contoh : anda ada seorang kawan ni, ada pakwe or makwe... then, one day anda tau pakwe or makwe dia pasang lain kat belakang kawan anda ni... mesti anda berat nak bagitahu kan... nak bagitahu, kesian pula... tak bagitahu, rasa bersalah pula... buat tak tahu, benda tu asyik berlegar2 pula di minda anda terutamanya kalau dia tengah bercerita pasal pakwe or makwe nya tu kepada anda... bayangkanlah...

lagi satu contoh : anda da lama berkawan dengan kawan2 anda ni, you thought they are ok... tak pernah ada masalah dengan mereka ni... and tak pernah terfikir pun akan ada masalah... and then one day, accidently, anda terdengar mereka mengata salah seorang daripada kawan2 anda ni... memang mereka pun tak sedar anda berada di situ... anda balik dengan hilang kepercayaan kepada mereka dan rasa bersalah sama ada hendak memberitahu tentang apa yang diperkatakan itu kepada kawan anda itu...

kalau malas nak tutup telinga anda pakai jari, pakai benda ni pun boleh.. saya pernah pakai benda ni sekali masa buat latihan menembak kat plkn dulu.. =)


ish, lebih baik tak tahu kan kalau macam tu... kalau akhirnya anda yang dihantui rasa bersalah... anda yang rasa teruk... yang lain tu ok je, kita pula rasa teruk... so, kalau tak nak tahu, larilah jauh2 kalau orang tengah bergosip ek... tutup telinga anda! tapi saya rasa kalau orang bergosip tu, saya pun dengar sekali.. haha... insaflah azreeyah...  =P  so kalau takut nak tahu, lari jauh2 bila orang nak mula bergosip tu or just simply close your ear guys... =)

thanks for reading...
hope u enjoy reading this and if u have something on your mind, just leave some comments.. =)

enjoy life ! ;)

salam semua...
buat apa tu? thanks for stopping by here and baca entry saya yang tak seberapa ni... saya tak la sehebat blogger2 otai di luar sana... entry saya mostly, berkaitan what i've learnt through my life journey.. maybe its not that big... tapi for me, its a big thing to learnt something yang saya tak akan dapat belajar dari buku2 yang ada di dunia ni... experience is the best teacher kan... 


everyone have their own views on life.. so am i... kalau ada pun yang sama dengan orang lain, it is not totally the same.. maybe there are some part yang sama and ada yang tak sama... one of my views on life is that, sebenarnya semua orang kat dunia ni ada masalah...  tak ada orang yang dapat lari dari masalah... there is no life yang perfect, tanpa cacat celanya... kalau2 ada, tolong bagitau kat saya... saya mau tengok juga... 


sebagai contoh, ada sorang ni, berada, semua yang dia nak beli, dapat je... tapi cuba anda singkap hidupnya betul2, from other aspect, kadang2 dia ada masalah family or parents dia are too busy with works sampai tak terlayan dia... kalau yang miskin pula, kadang2 kita tengok, dia have a happy family... 


contoh lagi, ada orang susah nak dapat teman istimewa, tapi bila anda tengok hidupnya dari aspek yang lain, dia tak ada masalah duit and have a happy family... yang ada teman istimewa tu, kadang2 dia ada masalah lain juga... sape tahu?


contoh lagi, yang cemerlang dalam pelajaran, ya, dia cemerlang tapi kadang2 dia ada masalah kewangan or masalah family... yang tak cemerlang pula, maybe dia happy dari segi lain... betul tak?


can you see the pattern? itulah bagi saya, kalau anda ada masalah dari satu aspek, cuba lihat hidup anda dari aspek yang lain... selalunya ada yang menggembirakan.. so, jangan la rasa terbeban, sedih atau depress dengan masalah anda... semua orang pun ada masalah, no life is perfect... tuhan itu maha adil, dia tau apa yang terbaik untuk hambanya... so, bersyukurlah dengan apa yang anda ada hari ini. yang menggembirakan anda.. ini adalah salah satu cara supaya anda rasa contented with ur life... dalam erti kat lain, anda puas or happy dengan hidup anda.. kalau hidup asyik fikir masalah, comfirmla tak pernah nak happy... tapi jangan lari dari masalah pula... saya cuma cakap tengok hidup anda dari sudut yang berbeza je...



itulah kalau orang tanya saya kenapa saya ni macam tak ada masalah? walhal, saya ni banyak kerja, ke sana ke mari...pagi, petang, siang and malam kerja... mesti busy kan... saya jawab dengan senyuman... =) sekarang anda tau apa rahsia saya kan... biar saya tak banyak masa, tapi dari aspek lain, alhamdulillah, okay... saya bersyukur dengan apa yang saya ada sekarang.. =) anda bagaimana?



perhatian : contoh yang saya beri tu, hanya sekadar contoh... memang yang selalu kita lihat la di dunia ni, common... tapi tak semua la macam tu.. harap maklum... ini hanya pendapat saya, kalau anda tak setuju dengan saya, tak mengapa... tak semestinya betul kan... tak ada jawapan yang tepat, it is subjektif... semua orang ada pendapat masing2.. terima kasih~ =)

Thursday, February 24, 2011

biar betul?

salam semua..
hari ni nak cerita pasal kelas tadi... tadi kelas start pukul 3.30petang.. saya sebenarnya tak suka kelas tu sebab crowded sangat... lambat je, tak ada tempatla.. hari ni tak adalah datang awal sangat, sedang2 orang sabah bilang.. tak awal and tak lewat juga.. sampai je kelas dengan kawan saya, scan mana2 tempat yang available, hmmh... kat depan tu je la kosong.. one row kosong.. duduk je la... sebenarnya tak pernah duduk paling depan... sebab kelas tu buat saya mengantuk... memang semua pun tak nak duduk depan... so, bila duduk depan ni, kena la rajin sikit.. haha... hipokrit la... biasalah student.. =P



tak sampai seminit pun duduk, lecturer masuk.. bincanglah beberapa soalan dalam kelas... bila dekat2 nak habis tu, dia cakap lah dengan kami berdua..
lain kali kalau mau duduk belakang, datanglah awal...
saya dan kawan saya, like : what? dia suka student dia duduk belakang ke? setahu saya la, lecturer suka student duduk depan kan... biar betul? kawan2 lain yang duduk row belakang kami, gelak je.. dorang cakap,
lecturer perli korang tu...
haha...tak ambik hati pun.. dorang memang suka joking.. saya tak kisah pun... saya memang selalu lambat datang kelas pun... oopps... kalau my mom tahu, habislah... haha... 


tapi yang peliknya, saya jarang datang kelas tu lambat...nak cakap sebelum2 ni tak ada orang duduk row tu, ada je, penuh lagi... musykil saya tau... tak apalah, maksudnya dia galakkan kami duduk belakang la tu...haha... so, kesimpulannya, lepas ni, kelas tu, duduk row belakang je, jangan duduk row depan.. lecturer tak suka... haha... saya pun tak faham.. ikut je la... ;)


thanks for reading this..=)
p.s. teringat kelas tu tadi... kelas tamat, apabila perkataan 'balik...balik...balik...' tertera di projector screen... semua orang tersenyum dan beredar dari kelas tu... =)

hari ini

salam semua....
sebenarnya terbangun dari tidur disebabkan pakcik mengcall saya tengah2 pagi buta... sejak bila pula saya tidur awal ni? haha... tak adalah.. saya tersangat la penat hari ni... buat survey hari ni, tapi tak tau lah kenapa asyik serba tak kena je hari ni... ditambah pula dengan kekecewaan seperti yang saya tulis dalam entry sebelum ni... sampai sahaja di bilik, saya tulis entry and terus terlelap, meninggalkan dunia ini sementara... haish...

kenapa ek pakcik call pukul 3 pagi? bukan untuk bergayut ye... dia tanya pasal air asia... saya dengan mamai nya, bertanya kenapa... tapi end up kena marah... sebab pakcik nak cepat.. haha.. padan muka saya, banyak tanya sangat.. nasiblah ada internet ni, carilah nombor contact air asia... tapi masalahnya, nombor tu bukan 24hours... so, disebabkan i sense yang mesti ada someone yang ada emergency and need to go back home as soon as possible.. saya pun cadangkan supaya pergi je low cost carrier terminal, lcct tu.. and buy the tickets there.. lagipun air asia tak ada flight domestic pagi2 buta macam ni... dia akan start awal pagi (around 7am) and end tengah malam.. insyaallah ada je ticket flight buat masa ni... sebab sekarang bukan musim perayaan pun.. 

air asia lat - pernah naik kapal yang ni... i think dari alor star ke KL, masa tu i was travelling alone.. suka kapal ni, cantik.. =)


dah tenang2 semua, baru dia call saya balik... and bagitau kenapa... dia kan tengah lawatan kelas ke KL...ada kawan dia tu, ayah dia meninggal and dia need to be home as soon as possible, which is alor star... hmmh... kesian juga.. harap2 perjalanan dia ok... sebab ada kawan saya cakap the other day, complicated sikit sekarang ni nak check in air asia for flights within peninsular malaysia... dia buat system baru untuk check in luggage.. agak memeningkan... kawan saya tu yang memang da biasa naik flight tu.. kalau tak biasa, tak tahulah saya.. takpelah, still hoping perjalanan dia berjalan lancar... sedekahkan al-fatihah kepada arwah ayahnya...

mendengar tentang perkara itu, saya terus teringat mak ayah saya yang berada di sabah.. hopefully everything is allright... nanti awal pagi nak call mereka la... rindu pada mereka... sebenarnya semalam selepas habis kelas 6.30 petang tu nak call... tapi its not a suitable time, di sabah tengah maghrib masa itu... lepas balik bilik tu, tengok2 da tertidur.. ish, apa da..

lasty, before letak telefon tadi, pakcik minta maaf sebab marah saya tadi... tapi sebenarnya saya tak sedar pun dia marah bila... tengah mamai lagi masa tu... haha... yang saya tahu dia nak cepat la... tak ambil hati pun la... benda kecil je..

till then, thanks for reading this...=)
p.s. masih mengantuk lagi sebenarnya.. tapi tak boleh tidur balik... i end up blogwalking... =P

Wednesday, February 23, 2011

entahlah

salam semua...
hari ni penat dan ditambah pula dengan kekecewaan yang tiba2 melanda diri... aku kecewa dengan orang yang tiada pendirian ni... kalau sekali dua, tak apalah... tapi kalau sampai ke akhirnya? tolonglah saudara/saudari... anda bukan budak lagi ya yang perlu ditunjukkan jalan... anda sudah boleh berfikir kan... anda tidak perlu jadi pak turut ye... 

bertanya pendapat boleh je.. tapi tak perlu ikut pendapat tersebut... fikir sendiri, mana baik buruknya... dan tolonglah jangan tanya pendapat seorang sahaja, tanya la tuan/puan empunya badan tu... sesungguhnya mereka itu bukan boneka.. mereka juga punya perasaan... yang lebih utama  punya kebolehan tersendiri..  percayalah pada kebolehan orang lain, barulah anda akan nampak kebolehan mereka yang sebenarnya.. jangan pandang rendah pada kebolehan mereka... walhal, anda pun tak tahu apa kebolehan anda... so, before you judge others, please do judge yourself ya...

dont judge a person with other person... every person have its own quality... if u do judge him/ her with other person... you will never see what his/her qualities are...

takut untuk membuat keputusan? take the risk... sebab kalau tak, anda tak akan pernah belajar... anda akan selamanya begitu.. sampai bila anda nak terus berada di zon selesa? sometimes you have to experience the unfamiliar world in order to truly understand yourself... kalau tak, sampai bila2 pun anda masih di takuk yang lama..

lastly, tolonglah jangan lari dari masalah... anda lari menyelamatkan diri... meninggalkan anak2 buah anda terkapai2... fikir2kanlah..

hmmh... saya tak boleh nak buat apa... tak apalah... saya doakan anda sedar la suatu hari nanti... terima kasihlah kepada anda... at least i gain a new experience today...

thanks for reading guys...=)

kfc

salam semua...
ni saja je upload...
pergi makan kfc...
kebetulan nak pergi bayar broadband and pakcik pula nak tukar battery jam dia...

makan fish donut... saja buat macam dalam iklan tv tu..tapi tak nampak ikan pun...hehe..=P

sebenarnya, ini yang diidam-idam kan sejak ke kfc bersama mentor minggu yang lalu... hari ni baru tercapai... haha...

akhirnya, tak dapat pun tukar battery jam pakcik... sebab kedai tu cakap dia tak berani nak buka jam tu.. so kena pergi kedai tempat saya beli jam tu... tak apalah, memandangkan esok si pakcik ada lawatan ke KL, suruh je la dia tukar kat mana2 kedai jam yang boleh.. kalau nak tunggu pergi kangar entah bila agaknya...

till then, thanks for reading...
kali ni memang pendek kan entry saya...
hehe... hope u enjoy it... =)

p.s. lama tak keluar sama2... dia agak busy... kadang2 ikut dia pergi ladang... tengok ayam, lembu and sayur...=P

mengundi

salam semua...
hari ni hari mengundi... saya ni semangat je semalam cakap kat blog nak mengundi... tapi, tak ada maknanya... saya sangat malas nak ke dewan tu... memandangkan pagi tak ada kelas langsung, comfirmlah saya tak keluar dari bilik... malaslah... aish, azreeyah, bila la mau berubah ni? haha... petang pula kelas penuh... tp tengok2 lecturer bagi lepas awal sikit,dia suruh kami pergi mengundi... katanya wajib... yelah, kawan2 jom kita pergi mengundi.. saya dan kawan2 lain pun pergila mengundi.. sampai2 je, mendaftar nama tu, terjumpa pula staf yang saya kenal... 
aik, cik rieya, mengundi ke?
tersengih je la saya.. =) biasalah sataff2 ni, suka menyakat.. lepas tu, tunggu turn pula nak buang undi.. buang undi ke namanya? guna komputer je.. klik undi kot... haha... saya tengok muka je, klik and blah... cepat gila saya mengundi... buat apa lama2, banyak lagi orang kat belakang saya nak mengundi.. lagipun sebenarnya da set mind nak undi siapa... siapa saya undi? rahsia... cluenya : fakulti saya, civil engineering... haha... memanglah, da itu je yang saya boleh undi...


tapi kan, yang nak dijadikan cerita ni, bila da jadi mantan mpp ni baru saya ni popular... che wah... perasan je lebih.. tak adalah.. saya geram bila semua asyik tegur..
eh, mantan mpp...
kat mana2 pun la... haha... buat heran pula korang ni ye... saya pun student biasa je... terutamanya masa kempen and pilihanraya ni la...   kalau memang saya kenal tak apa.. ini yang saya tak kenal sangat... agak pelik di situ... tak apalah... saya tak marah pun.. hairan je... tegur je la, saya bukan makan orang pun... saya balas dengan senyuman je la... =)

baru terjumpa gambar ni... siap ada logo uitm kat belakang tu...tak pernah guna gmbar ni..so,nak merasa jap..=P


di sini juga, tahniah saya nak ucapkan kepada adalah beberapa orang yang bertanding tu, saya kenal.... yang selalu join program2 mpp dulu... diorang menang pilihanraya.. kiranya anak didik saya... hehe.. ada juga yang saya ajak untuk join and alhamdulillah dia menang... bagi saya satu kepuasan juga kan bila dapat bawa orang masuk organisasi macam ni... sebab saya nampak potensi dia... maybe itu juga la yang dirasai oleh orang yang ajak saya join mpp dulu.. terima kasih kepada yang berkenaan.. =) saya ingat sampai bila2...


sampai di sini saja untuk entry kali ini...
thanks for reading.. hope u enjoy it...=)

p.s. mantan, mantan juga... tapi kena berjumpa mpp yang baru ni... banyak nak kena serah ni... bila entah nak bertemu mereka ni...

Tuesday, February 22, 2011

calculator

salam semua...
hari ni buat dua entry... yang ini pendek je kot... =) 
terjadi sewaktu kelas petang tadi.. kelas tutorial hydraulic.. sebelum tu ada kelas hydraulic juga, tapi lecture la, itupun buat revision je..masa kelas tutorial pula, banyak buat latihan la... macam biasa... kalau tak ada kira2 tu tak sah la... kira2 pula, of course la kena pakai calculator casio kesayangan aku.. bila nak start mengira tu, keluarkan la dari beg... dengan semangat yang berkobar2 untuk mengira, saya pun tekan la butang on.. nak start tekan nombor da, aik? kenapa skrin kosong ni? adoiyai, masa ni juga dia tak ada battery...tensionnya.. semalam ok pula... selalunya kalau nak habis battery nombor yang tertera kat skrin tu akan jadi pudar dulu and then da lama2 sikit baru mati...ini terus mati, tak ada langsung keluar kat skrin tu apa2..teringat pula minggu yang lepas member saya, cik adila yang terlupa membawa calculator pada kelas yang sama juga..agak tension kerana lambat untuk menyiapkan soalan..apatah lagi kalau meminjam calculator saya, yang banyak orang tak reti nak guna... sekarang saya tau apa rasanya..huhu...

calculator kesayangan saya..=)

alternatifnya, gunalah calculator di handphone kesayangan saya...nasib baik touch skrin, ala2 menekan calculator juga...haha... lecturer yang lalu dekat meja saya pun pelik and bertanya... saya dengan bangganya ambil calculator tu dan tunjuk kat dia, tekan butang on pun tak hidup.. lecturer ketawa je..hehe...tak apalah... tapi, calculator, please la jangan buat camtu masa exam tau...tak jawab exam karang jawabnya saya... so, selepas ini, pergi exam, kena bawa dua calculatorlah... baru selamat.. pesanan ikhlas dari tuan punya blog...=)

terima kasih handphone kesayangan..=)


selepas habis kelas tutorial, petang tu juga saya pergi kedai dan tukar battery calculator tu.. bila abang kedai tu buka calculator tu, tengok2 battery tu da leaking.. mujur cepat2 saya tukar...kalau tak, boleh rosak juga calculator saya..patutlah tak ada battery langsung calculator ni...tapi pelik juga...saya ingatkan battery murah2 je pandai leaking...sebab yang sebelum ni saya pakai battery AAA energizer advance lagi...pun boleh leaking? nampak sangat saya ni study hard, asyik tekan calculator ja memanjang...apatah lagi kebelakangan ni asyik jadi bendahari program ja...kira duit ja kerja...haha...perasan la saya ni...jangan percaya ya...itu semua dusta... over...haha...

model ni ramai orang guna kan...

masa tukar battery tu, abang tu cakap, 
abang kedai
kalau adik pakai yang calculator satu tu, battery dia baru rm2....

rieya            : 
tak apa bang, saya da biasa pakai calculator ni.. seronok dengan function dia.. saya pula da tak  reti sangat nak pakai yang calculator model tu..

yelah, dia pun cakaplah... sebab saya kena beli battery AAA tu rm7.50...2 biji la... kena beli dua2...sebab dia packed dua2.. tapi saya tak kisah pun... janji saya puas hati... lagipun nak pakai belajar kan.. tak payah berkira la... kalau semua nak berkira, tak payah belajar.. duduk rumah je, tunggu kena pinang.. haha.. joking... ala, bukannya kena tukar battery tu setiap hari... 2 tahun sekali camtu je..

sedapnya la kucing ni tidur atas calculator tu... nasib baik comel.. =3


that's all for today...
pendek tak? haha.. tak tau la saya... no komen.. =P
thanks for reading and i hope u enjoy it.. =)

kempen, kempen dan kempen

salam semua..
sesiapa yang sedang belajar kat mana2 universiti dalam malaysia ni, mesti sedang mngalami bendaa yang sama kan... iaitu,kempen pilihanraya jawatankuasa perwakilan pelajar...samalah macam di tempat saya ni, uitm perlis.. sebenarnya selama saya belajar di uitm perlis ni, ini adalah kali pertama mengundi sepanjang tiga tahun belajar di sini...agak teruja sebenarnya...haha...maklumlah, tak pernah kan..sekarang ini, orang sibuk berkempen... lekat poster sana, lekat poster sini...tak lupa juga yang bagi flyers lagi..perang poster da dekat anjung siswa..warna warni poster mereka ni... tak apa, meriah juga kan...jarang2 kita dapat lihat macam ni...tapi lepas pilihanraya, jangan lupa tanggalkan balik poster2 tu..hehe...pandai lekat, pandailah korang tanggal ye...


cuma... tadi sewaktu bersiar2 di anjung siswa tu (bersiar2,macam kat taman bunga la pula...haha...) ternampak lah sekumpulan pelajar lelaki, tengah distribute flyers kempen.. biasalah tu kan... cuma yang tak sedap mata memandang ni, rambut mereka... aku ni tak adalah skema sangat kan.. aku suka juga stylo mylo ni... tapi tengok tempat la kan... da la mereka2 ni yang nak berkempen, nak mewakili pelajar.. aku ni open, aku tak kisah rambut nak cacak2 ke, tapi kalau panjang sangat pun nampak tak elok, tak proper..panjang sangat2 masalahnya...and lagi satu, diorang ni colour rambut...obvious sangat la...haish...sekumpulan pula tu...aku menggeleng je la... tak apalah, zaman aku dah habis.. kini, zaman korang pula... korang yang akan menentukan semuanya.. yang pasti bukan fakulti aku la budak tu... so tak ada kena mengena dengan aku... just memberi pendapat... memanglah orang kata kita kena jadi diri kita sendiri, we have to express ourselves.. tetapi tengok juga pada situasi kan or maybe boleh guna cara yang lain... itu yang aku belajar lah... biar lah orang nak kata aku skema ke apa ke... tapi aku tetap aku... its not look that define someone but it's his or her personality..pandai pula aku berfalsafah..haha...apa pendapat korang? sesiapa yang nak lontarkan idea.. dijemput untuk meninggalkan komen..terima kasih...=)

mana lah budak civil ni..tercari-cari aku...  -_-

okla,that's all for this entry..
hope u enjoy it...thanks for reading...=)

p.s. hari ni baru aku nampak poster budak civil engineering... 3 orang.. ada lagi yang lain ke? esok sebelum mengundi nak cari lagi, mana la tau kot2 ada lagi budak civil kan... =) tak tau la pula nak undi siapa ni...hmmh..

Sunday, February 20, 2011

mantan mpp

salam semua...
disebabkan calon2 majlis perwakilan pelajar(mpp) yang baru ni sedang giat berkempen...mpp yang lama pula telah dibubarkan...dengan ini,secara rasminya,saya bukan lagi bergelar mpp uitm perlis...tetapi mantan mpp.. macam tua la pula rasanya... agak berat juga nak melepaskan benda ni kerana tidak lagi dapat berbakti kepada mahasiswa dan mahasiswi uitm perlis... tapi rasa gembira juga sebab akhirnya tugas saya sudah selesai... alhamdulillah... tak apalah... selepas ini,saya bantu setakat yang saya mampu... mungkin tidak seperti dahulu tetapi tetap ada juga kan..





di dalam mpp, saya memegang portfolio sebagai penolong naib yang dipertua aduan kemudahan dan pengangkutan... secara amnya, tugas saya lebih kepada mendengar aduan pelajar dan menyuarakannya kepada pihak atasan... selain itu, saya juga memantau perkhidmatan pengangkutan yang telah disediakan untuk pelajar dan juga mengusulkan kepada pihak atasan jikalau ada perkhidmatan pengangkutan pelajar yang perlu ditambah atau diperbaiki.. selebihnya, saya banyak terlibat dengan program2 yang dianjurkan oleh mpp dan hal ehwal pelajar(hep) sendiri..

poster. cuba cari mana satu saya. =)


banyak yang saya dapat jadi mpp ni... bukan duit ye...kami tak ada elaun pun..kerja secara sukarela... saya tak pernah kisah pun...jadi mpp ni,tak payah berkirala...bagi saya la..kita jadi mpp pun sebab nak tolong orang kan... kalau berkira, macam mana ikhlas nak tolong orang.. saya ikhlas buat semua ni sebab saya seronok dapat bantu orang lain, seronok dapat kerja dengan orang dan seronok dapat berkenalan dengan orang lain.. bagi saya pengalaman ni, lebih berharga dari wang ringgit tu.. dan peluang pula bukan setiap hari datang..so, jangan sia2kn peluang yang ada..

gambar komersial saya..=P


di kesempatan ini, saya nak mengucapkan terima kasih yang tak terhingga kepada mahasiswa dan mahasiswi uitm perlis yang banyak memberi sokongan dan kerjasama kepada kami pihak mpp..tidak lupa juga ucapan kepada staf2 dan pihak atasan uitm perlis yang sudi mendengar suara2 pelajar yang kami utarakan dan memberi kerjasama kepada kami...last but not least, saya nak ucapkan terima kasih yang tak terhingga kepada rakan seperjuangan saya,mpp yang lain kerana sudi membantu dan memberi kerjasama kepada saya...terima kasih banyak2.. selain itu, saya juga ingin meminta maaf kepada semua jikalau saya ada tersilap kata dan menyinggung perasaan orang lain sepanjang saya menjadi mpp..kepada mahasiswa dan mahasiswi uitm perlis, saya ingin meminta maaf sekiranya ada lagi masalah yang tidak dapat diselesaikan oleh pihak mpp...sesungguhnya kami telah membuat segala yang kami termampu..dan tibalah masanya mpp yang baru untuk meneruskan perjuangan kami ini...berilah kerjasama kepada mereka..

dan,pesanan saya untuk calon2 mpp yang baru..semoga berjaya dan teruskan perjuangan anda..jikalau anda gagal,jangan risau,banyak lagi cara lain yang anda boleh lakukan untuk membantu uitm..banyak lagi peluang menanti..ambil peluang yang ada..kepada mahasiswa dan mahasiswi lain, selamat mengundi dan pilihlah calon anda...sekian..

thanks for reading this...hope u enjoy it...=)
p.s. saya tak sabar nak mngundi ni..tapi tak nampak lagi poster calon fakulti civil engineering..di manakah kalian berada?nak undi siapa ni?

Saturday, February 19, 2011

sleep hours

salam semua...
semua orang ingat my sleeping problem da berakhir ye..no no no,belum lagi ye...it turn out,aku tak dapat sangat tidur malam jumaat tu...walaupun jumaat pagi aku ada kelas..aku terlelap pun maybe for 2 to 3hours sahaja..and then,bangun and pergi kelas..sepanjang hari aku tak tidur...semalam pun aku tidur lewat,tak mengantuk la pula..and i ended up sleeping 8hours gitu...aik??yang hari sebelum tu tak ganti ke?tapi aku rasa fresh ja bangun tadi ni...hmmh...pelik sungguh..aku pun saja je la pergi search kat mr. google tu...dan terbaca pasal ni...interesting...taken from here....jom kita baca...

How much sleep you actually need depends on your age, activity level, and even genetics. This article will help you figure it out with a test.

Steps

  1. Develop good sleep hygiene. If you're getting "bad sleep" (a mixture of lying in bed and actual sleep) then you have no way of knowing how much sleep you're actually getting, so you can't figure out how much sleep you need. To carry out this test, you're going to need at least decent quality sleep (falling asleep soon after you go to bed, and not waking up a lot through the night). Here are the basics:

    • Don't eat or exercise in the last few hours before you go to bed.(ok,dengan syarat dalam bilik aku tak ada makanan...hehe...exercise di tengah malam?tak kot...)
    • Don't drink much in the hour before you sleep, and use the bathroom right before you go to bed. This reduces the likelihood of waking up to use the toilet.(ini biasalah...i think semua orang pun buat kan...)
    • Don't get in the habit of reading, watching TV, listening to music, or doing anything that engages your mind when you're in bed.(ok,mulai sekarang,jangan buat benda lain di atas katil kecuali tidur..termasukla menaip entry ini...haha...tak apa,entry lepas ni la ye....=P)
    • Learn how to clear your mind. (clear my mind?nanti aku try)
    • Abstain from alcohol, caffeine, cigarettes, and medicines that can affect your sleep. Continue abstaining from the use of these products for the duration of the test. (tak ada masalah...i dont drink,coffee pun tak minum,merokok is a big no and tak ada makan2 ubat ni...)
    • Avoid taking naps. (ini pun boleh saja...aku memang tak suka tidur siang, tidur sekejap tu..sebab susah nak bangun..and kalau bangun pun,i will end up with headache...prinsip aku,kalau nak tidur,tidur terus,tak payah nak nap2 lagi lepas tu...biar tidur tu sekali harung je...hehe...)

    sory lappy, i have to stay out of bed and so are u...

    lappy,duduk ja di situ diam2.jom makan!haha...

  2. Stick to a consistent bed time or wake-up time, but not both. Which one you choose will depend on your individual circumstances and schedule. Follow one of these tests for 2 weeks (jom try ni!):

    • Test 1: Wake up at the same time in the morning, every day of the week. The time you choose doesn't really matter, as long as it's not likely you'll get woken up earlier. For example, if you choose 8am, but you know that on Fridays your roommate makes a lot of noise at 7am and it tends to wake you up, set the time at 7 instead. It's just for the length of this experiment, not for the rest of your life. Set your alarm clock and force yourself to get out of bed as soon as the alarm clock goes off .

      Go to bed each night whenever you feel tired. Don't stay up if you feel sleepy. Don't go to bed if you're not sleepy. After two weeks your body will know that it has to get up at a specific time (say, 6am) so you will begin to consistently start feeling tired at midnight, which will tell you that your body needs 6 hours of sleep. (yang ni nak disiplin ni...tapi macam waktu sekolah dulu la... aku tak kira la tidur pukul berapa pun...i will end up waking at 5.30am... perrghhh... terbaikla, awal gila aku bangun...of course la kena bangun seawal itu...kena solat subuh...kat sabah pukul 6 pagi da ada matahari ok...sekolah pun masuk 6.45 pagi...takkanla 6.30 pagi baru nak bangun.. haha..)

    • Test 2: Choose a time to go to bed that will allow you up to 9 hours (or 10, if you can manage it!) of uninterrupted sleep before you need to wake up. It also needs to be a time when you will easily fall asleep; if you're not tired or sleepy and you end up laying in bed without sleeping, this test won't work.

      For this test, do not use an alarm clock. If you need to wake up at 9am so you can make it to work, go to bed every night at 11pm (which gives you 10 hours to sleep) to ensure that you wake up naturally by 9am. If you're worried you might sleep more than 10 hours, set an "emergency" alarm at 9:15, or do the other test instead. (ok,yang test ni aku suka... haha... tapi nak buat hari2 macam susah ja...weekends boleh la kot...tak payah set alarm,bangun bila terbangun la...hehe...)

      As the test goes on, you'll notice that you start waking up on your own at the same time every day. Let's say you go to sleep every night at 12am, and you find yourself waking up feeling rested every morning at 8am. That means you need 8 hours of sleep. (ok,nanti aku kira..=) )

  3. Listen to your body. You may discover you need anywhere between 3 and 12 hours of sleep. If you sleep that much (or little) and you feel fine, don't let anyone tell you otherwise. There's no evidence for the recommended 8 hours of sleep a night. Some people who need less sleep feel pressured to sleep for longer, because everyone tells them they should be getting more sleep in order to be healthy, and their worrying leads to insomnia! (baru  pula aku tau...selama ni aku ingat kita kena tidur 6-8jam sehari.. rupa-rupanya,lain orang lainlah masanya...ada ke orang perlu tidur 3jam je?gila bapak... seronok juga kot, banyak masa nak buat benda lain...pergila study berabis,dapat dekan setiap sem...haha...)
stay out of the bed!(mengingatkan diri sendiri =P)

Tips

  • For most people with jobs or other time commitments, it's easier to have a set wake-up time and vary the time at which they go to bed, rather than the other way around. (betul2 saya setuju...tak lama lagi nak kerja dah...=) )
  • Consistency is key. Whichever test you do, follow the steps strictly for best results. (ok,sesiapa yang try test2 ni,disiplin penting ye...)
  • The reason you need to run either test for two weeks is because at first, there may be a "sleep deficit" that your body insists on catching up on. That being said, if you can carry the test on for 3 weeks, you can have more confidence in the results. (ingat,2minggu ok...seminggu tak accurate sangat..)
  • Increased activity levels (like exercise) will throw off your sleep times during the tests. Try to keep your activity levels consistent every day throughout the test. (masa test,aktiviti mesti consistent...kalau hari ni nak nak lari padang 10 round, hari2 kena lari padang 10 round... kurus la aku kalau macam tu...haha.. XD)
  • Children need more sleep for their growing bodies. Put them to bed at 8:00 or 9:00 o'clock and time when they fall asleep and then let them sleep until they wake up on their own in the morning. Count the number of hours they slept and that is the number of hours they NEED to sleep. Adjust bedtime for school nights accordingly. (owh,aku tak ada anak lagi...anak kucing ada la...haha...)
  • Your age has a lot to do with your sleeping habits. (umur aku berapa ek?eh,muda lagi apa... haha...)
sedapnye la meow ni tidur..

 

Warnings

  • If you need more than 12 hours of sleep and you are not a teenager, or if your sleep needs have changed suddenly, you should consult your doctor. (hah,siap warning lagi...haha...teenagers tu umur 9 to 17 years old ok...so,korang rasa korang ape?)

okla...that's all for now...siapa nak try,bolehlah try..=)
thanks for reading..hope u enjoy this...=)

p.s. lepas ni aku da boleh jadi pakar tidur da...ni entry ke-3 pasal tidur..haha...tu la,dulu suruh belajar biology rajin2 tak mau...kan da tak boleh jadi doktor...ala,nurse pun boleh...cuma mak tak galakkan la..tak apa,engineer pun doktor juga,doktor bangunan la...=P

Friday, February 18, 2011

happy birthday mom!


salam semua!

hari ini nak ucapkan selamat hari lahir kepada mak saya,hadijah tairan...yang berada nun jauh di kota kinabalu, sabah tu...semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki...sory sebab saya lama sudah nda balik...sometime if u want something,you have to sacrifice something kan...biar berat macam mana pun,saya hadapi juga...dont worry,saya di sini sentiasa ingat pesan mama...saya buat semua ni pun sebab mama juga,you want the best for me kan...thanks for everything mom!.insyaallah i will try my best to finish this last semester..and lepas ni cuti 4bulan,i'll always be in kk,at home...with you...=) love u mom!

me and my mom...on hari raya aidilitri..=)

for your information,
  • my mom is the best cook in the world  - aku tak pernah lagi makan makanan yang sesedap masakan mak aku...tak boleh challenge punya la...and mak aku boleh masak apa2 je...cakap je nak apa,semua dia boleh masak..western,malay,chinese...semua boleh...antara favourite aku ialah lamb chop,nasi ayam,mee tepung, and banyak lagilah...kuih-muih pun dia boleh buat tau...jangan main2...haha...apa taknya anak2 dia semua suka makan...tapi sorang tu je yang kurus,tak pandaila nak gemuk2 walau makan banyak mana pun,my brother la...haha...tambahan ye,orang lain pun suka juga masakan my mom...hehe...setiap kali open house raya,most of my friends and my brother's mesti datang punya...nak makan soto punya pasal...haha...every year tu...
  • my mom ni baik tau - mak aku ni kalau bab minta tolong ni,selagi dia boleh tolong,dia tolong...tak pernah nak berkira sangat...selalu juga masa sekolah dulu my mom ni tolong masak2 untuk aktiviti kitorang...memang mostly,clasmate aku kenal la my mom...sebab selalu tolong kitorang...dia pun suka panggil kawan2 aku ni kalau kami buat makan2 kat rumah...kadang2 kalau ada makanan lebih,dia suruhlah hantar kat umah kawan2 aku tu...most of them duduk dekat2 ja...=)
  • my mom ni sporting tau - minta lah dia apa2...memasak la terutamanya...di masakkanla nanti...selalunya setiap kali aku balik cuti,i will make one list of foods yang aku nak dia masakkan before aku balik perlis semula...it's a long list tau...haha...kadang2,semakin hari semakin bertambah sebab baru teringat nak makan apa...ala,bila lagi aku nak bermanja2 dengan mak aku...selain itu,mak aku ni kalau aku bawa makan kat luar,ok je...aku kan lama tak balik...mesti dia belanja punya...haha...bukan makan ja,semua benda pun,baju la terutamanya...kadang2 balik rumah,aku jeles tengok my sis punya baju,banyak baru,my mom belikan la tu...tak adil...aku kat sini beli sendiri la...geram punya pasal,aku sarung je baju sis aku...dia bengang macam mana pun,dia tak boleh nak sarung baju aku...haha...XD
  • my mom ni kaki jalan! - macam anak dia ni juga...setiap hujung minggu mesti keluar pergi jalan2...pergi shopping mall or tamu...walaupun ayah aku selalu busy dengan golf dia,mak aku tetap akan keluar juga...selalu la dia bawa aku and adik aku...abang aku,tengok mood dia la nak ikut...so,kalau aku ada kat rumah,comfirm i'll be her driver...she would say "minggu ni kita pergi sini ...". adalah tu...haha...aku tak kisah pun...aku pun suka berjalan2..apatah lagi kalau dah lama tak balik...hari2 aku keluar...kadang2 kalau aku cakap aku malas,dia paksa juga...haha...ikut je la...aku tak keluar duit sesen pun...dia belanja semua...kadang2 dapat la baju satu ke...okla tu...
me and my mum...balik kampung and singgah di kundasang..it was cold there,tengok je la kabus tu...peace...=P

that's all for now...i miss home la...haish...tak apa,sabar2..berapa bulan je lagi...=)
thanks for reading...=) hope u enjoy this..

p.s. my mom suruh wish her happy birthday kat facebook semalam,da wish pun...this just an extra...memang nak buat pun entry pasal ni..=)

sleep problem (cont'd)

salam semua...
seperti yang telah dijanjikan...nak sambung balik pasal tidur ni...here goes...thanks to mr. google again for the sources...this are taken from here and here...jom baca...

Common types of sleep problems and sleep disorders

Sleep apnea sleep disorders- not it...too serious...

Sleep Apnea
Sleep apnea is a common sleep disorder that can be potentially very serious, and even life-threatening. In sleep apnea, your breathing stops or gets very shallow while you are sleeping. Each pause in breathing typically lasts 10 to 20 seconds or more, and the pauses can occur 20 to 30 times or more an hour. During the episodes of apnea, the sleeper wakes up to breathe again, disrupting sleep, and also suffers from a brief lack of oxygen.
Symptoms of sleep apnea include:
  • Frequent gaps in breathing during sleep (apnea)
  • Gasping or choking for air to restart breathing, often causing sleeper or partner to wake
  • Loud snoring
  • Feeling unrefreshed after a night’s sleep and excessive daytime tiredness


Snoring- nope i guess...and i dont have a roomate..its not going to be a problem anyway..=)

Snoring
Snoring, which is sometimes confused with sleep apnea, can be a significant obstacle to quality sleep both for yourself and your partner.
Snoring is caused by a narrowing of your airway, either from poor sleep posture, excess weight or physical abnormalities of your throat. A narrow airway gets in the way of smooth breathing and creates the sound of snoring. The snoring noise doesn’t necessarily that the airway is obstructed, as it is in sleep apnea. Snoring may accompany sleep apnea, but not always.
There are many self help remedies and cures for snoring. If you are a mild snorer, sleeping on your side, elevating the head of your bed, or losing weight may stop the snoring. Don’t give up trying to find a solution for your snoring – it will make you and your partner sleep better.
.

Restless Legs Syndrome (RLS) and Periodic Limb Movements in Sleep (PLMS)- just not it!

RLS & PLMD
Restless legs syndrome (RLS) is a disorder causing an almost irresistible urge to move the legs (or arms). The urge to move occurs when resting or lying down and is usually due to uncomfortable, tingly, or creeping sensations in the legs or affected limbs. Movement eases the feelings, but only for a while.
Periodic Limb Movement Disorder (PLMD) is a related condition involving involuntary, rhythmic limb movements, either while asleep or when awake. While most people who have Restless Legs Syndrome also have PLMD, only some people with PLMD also have RLS.
RLS can occur on its own or be related to other medical conditions, such as anemia, kidney disease, pregnancy, thyroid problems, Parkinson’s or alcoholism. RLS may run in families.
Alternative therapies, lifestyle changes, and even nutritional supplements have proven helpful for RLS and PLMD sufferers.

Narcolepsy- totally not it!falling asleep out of sudden...gila la kalau macam ni...

Narcolepsy: Symptoms & Treatment
Narcolepsy is a neurological disorder that causes extreme sleepiness and may even make a person fall asleep suddenly and without warning. Specific causes of narcolepsy are not known but people with narcolepsy are lacking hypocretin, a brain chemical which regulates sleep and wakefulness.
The “sleep attacks” experienced by people with narcolepsy occur even after getting enough sleep at night, and make it difficult for people to live normal lives. Falling asleep during activities like walking, driving or working can have dangerous results.
Symptoms of narcolepsy include:
  • Intermittent, uncontrollable episodes of falling asleep during the daytime
  • Excessive daytime sleepiness
  • Sudden, short-lived loss of muscle control during emotional situations (cataplexy)
Narcolepsy may be genetic, but it also appears to be influenced by environmental triggers. Treatment requires a combination of medication, behavioral treatments, and counseling.


Insomnia- this is it!i guess...hmmh...lets read some more...

Insomnia Help
Almost everyone will be affected by insomnia at some point during life(oh,no wonder!). Insomnia – a short term or chronic inability to get high quality sleep – is a common sleep problem and can be caused by a variety of things including stress, a change in time zones, an altered sleep schedule or poor bedtime habits. Whether your problem is an occasional sleepless night or a series of them, plenty of solutions exist to help you get better sleep. Whatever the cause of your insomnia, being mindful of your sleep habits and learning to relax will help you sleep better and feel better.

 The great news is that insomnia doesn’t have to be a permanent problem-thank god... In many cases, self help techniques, including improved sleep hygiene, relaxation and cognitive behavioral therapy (CBT), can alleviate insomnia and promote better health as well as better sleep. Medications should be a last resort for insomnia – they do not provide lasting treatment and have numerous possible side effects.ok,no medication... But if insomnia lasts for a month or longer with no relief, then doctors consider it chronic...owh no!kira2 dulu...ok,baru 2weeks...fuhh....
 
ok,since medication should be avoided, there are food that can help you sleep...this is taken from here...lets see what is it...tak payah makan ubat tidur da...lepas ni minta si pakcik beli semua...hehe...kesian si pakcik...
 
Banana - Contains melatonin, serotonin and magnesium.(never thought of it...ingatkan orang makan for energy je...)


Chamomile tea - Loaded with calming effects that could reduce your physical and mental stress level.(ini aku tau..terlupa pula tentang teh...teringat pula kat mak,selalu buat teh tanpa gula before tidur for herself...tp aku yang minum selalu...haha...lagi satu,orang cakap teh boleh kuruskan badan...so,siapa2 yang nak kurus,bolehla try...cakap pada diri sendiri ke aku ni?tett...haha...teh o ye kawan2 n tanpa gula lagi elok,teh susu tidak diterima pakai untuk kurus..haha..XD)


Almonds - Loaded with magnesium and definitely good for the heart.(owh,baru tau..tapi mahal la benda ni...kalau nak,ada je kat padang besar tu..pernah juga beli,sedap juga..=) lagi satu orang cakap ianya baik untuk otak...so,siapa2 yang nak pandai,sila2la makan selalu..)


Oat - More goodness of oats. It stimulates production of melatonin in the body at night.(owh,oat juga...baru  aku tau...kadang makan juga kat rumah...kalau tak pun,mak buat,aku yang makan...hehe...selalu kena bebel mak sebab malas buat sendiri..=P)
ini bukan oat sebenarnya..ni cereal yang ada oat...aku suka cereal ni terutamanya yang strawberry..sebab ada strawberry betul...sedap..tapi da lama tak makan sebab susah nak cari...benda ni imported..kalau aku jumpa mesti aku beli punya...=)


Hot chocolate - Chocolate is a great source of anti-depressant agent. It calms the body too.(ok,ni aku suka...yummy...sape yang tak suka chocolate kan..hee...=) )


ok guys,let get ready to sleep...or semua orang da tidur ni?hehe...tak apa..nite2 everyone...
thanks for reading...=) hope u enjoy this...

Thursday, February 17, 2011

sleep problem

salam semua..
hari ni nak cerita pasal tidur...sudah masuk minggu kedua susah nak tidur...haish,i dont know where it went wrong...and yang palig teruk is yesterday...when i cant sleep at all...boleh je tidur,tapi sangat2 lewat...around 4-5am...ish,come on la...i have survey practical at 8am..cant be late aways kan...kesian groupmate aku..so,aku gagahkan juga diri..and i make it through the morning...though,i used the concealer to hide my panda eyes..hoho...tapi,kalau tak tidur ni,memang badan rasa tak sedap,something wrong ni,otak pun lembap...thanks god its a practical class..kalau teori class,i dont think i can focus that much...nasib baik kelas petang semua cancel..ingat nak tidur...tapi ada pula hal nak kena urus kat pejabat tu..while masa rehat,aku pun berehat kat bilik mpp,and fell asleep from 1.30pm till 3.00pm..itu pun sebab i have to woke up..ok,whole evening,banyak berbincang dengan orang...and then went home...

sedapnya tidur...i want to sleep...

 kat bilik pula,i try to stay awake...because i have a meeting on 10pm pula...during that time,i fell asleep several times ni...and at 10pm,i decided i just cant make it to the meeting..im too tired..aku pun pergila cuci muka and getting ready to sleep..makan ubat tidurla...aku baring atas katil...and guess what..its hard to fell asleep..eventough badan semua penat..about 1hour,lie down n messaging with si pakcik barulah tertidur...ni pun baru bangun tadi,around 11am..okla tu,tidur untuk 2hari...haha...tapi kan,aku tidur ni tak rasa la nikmat tidur..rasa kosong...aku pun tak tau kenapa...sekarang baru aku tau,betapa nikmatnya tidur tu...so,i'm trying to investigate,why i'm facing this sleeping problem..there are some articles i found on the internet..thanks to mr. google...kita try quiz dulu la...sesiapa yang nak jawab juga kuiz ni,bolehlah try...aku suka kuiz2 ni...kecuali kuiz kat dalam kelas tu la...haha..=P

Sleep Disorders Quiz

If you answer yes to any of the following questions about sleep disorder, you may be dealing with insomnia or another type of sleep problem. Consult your doctor. This is taken from here.
  1. Do you snore loudly and/or heavily while asleep?
    Yes or No, i dont  snore...                        
  2. Are you excessively sleepy or do you lack energy in the daytime?
    Yes,recently,mengantuk gila di kelas and tak ada energy..that's why the other day doctor bagi ubat tenaga... or No
  3. Do you have trouble with concentration or memory loss?
    Yes or No,setakat ini ok lagilah...aku ingat lagi nama aku semua...haha..
  4. Do you fall asleep while driving, in meetings, while reading a book, or while watching television?
    Yes or No,tak ada la,lagi buat mata aku ni terang adalah...
  5. Do you have occasional morning headaches?
    Yes,recently..bagun2 je sakit kepala.. or No
  6. Do you sleepwalk, have nightmares, or have night terrors?
    Yes or No,i dont sleepwalk,have nightmares tu pernahlah,siapalah yang tak pernah..night terrors?pernah but occasionally not recently..
  7. Do you suffer from depression or mood changes?
    Yes,agak tension kebelakangan ini..ada satu hari tu,aku keluar petang2,tengok pokok,tengok langit lama2...that,s mean aku tengah tension..mood changes?no..tak suka moody2 ni walaupun hati tengah gundah gulana... or No
  8. Do you have trouble going to sleep or staying asleep?
    Yes,have trouble going to sleep... or No
  9. Have you experienced recent weight gain or high blood pressure?
    Yes or No,weight gain?tak tahu la,tak timbang pula recently...haha...high blood pressure,tak kot...the other day pergi menderma darah,ok je...kalau ada high blood pressure tak boleh derma darah tau...
  10. Have you been told you hold your breath when you sleep?
    Yes or No,i guess...macam mana nak hold breath tengah tidur?tak faham aku...
 hmm...4 out of 10 are yes...aku ada masalah tidur la...nanti aku sambung ek...have to get ready for class...
bye!hope u enjoy this entry & thanks for reading...=)

Wednesday, February 16, 2011

the gathering

salam semua...
hari ni tak nak cakap banyakla...for the first time...haha..yesterday kan maulidur rasul...so petangnya,ade perjumpaan mentor mentee..buat kat kfc...sape yang tak datang,rugi...miss belanja semua...hehe...dalam 20 orang juga yang datang..thank you miss,next time belanja lagi...hehe..=P 

girlss~


all mentees~

sebenarnya gathering ni ada tema..which is brown and white..saya ikut tema ye...hehe..=)
that's all for now...seronok juga buat gathering ni...lepas ni dengar kata nak buat bbq pula...harap2 jadi la..last gathering before grad ni,insyaallah...till then,salam...
thanks for reading..=)

Wednesday, February 9, 2011

lab survey

salam semua!
bangun tadi agak lambat...tak apala...janji kepala da ok...tenaga pun ada..turun dari bilik pagi tadi,kawan aku call,katanya lambat...tak apala...aku pula call kawan satu lagi,dia cakap dia pun lambat...owh tak apa...bila aku tanya yang lain,pun lambat..and then,i realise,semua groupmate lab aku lambat...takkanla aku sorang nak angkat barang kan...tunggula dorang semua datang..hehe...aku tak kisah pun lambat..aku pun selalu lambat datang kan..sory guys...tapi dorang lambat sebab semalam tidur lambat siapkan projek etr(entrepreneurship)...lagilah aku tak kisah sebab dorang2 ni groupmate aku untuk projek tu juga...haha...tak kisah pun,janji kerja jalan kan kawan2...lab survey ni pun projek kami semester ni...insyaallah sempat je siap ikut timeline yang dia bagi..kalau macam tak sempat,boleh je cari masa lain untuk buat survey...and pastikan semua siap..tapi sebenarnya agak pelik sebab aku awal dari semua orang...hehe...itu yang terpanggil membuat entry ni...



tadi first time aku minum milo+cincau...sedap juga ek...macam rasa milky tea coklat + pearl,my favourite...tapi kalau pearl lagi sedap la..hehe...tadi aku makan tengahari kan,murah gila kot...nasi(sikit)+daging+sayur=rm1.60...wow!aku budget dalam rm2 keatas la....terbaikla...haha...
milky tea chocolate+pearl=nyum2!

that's all for this entry...
thanks for reading..=)

Zzz......

salam semua!
bangun pagi hari ni,alhamdulillah,da segar da badan sikit..tapi semalam pun ambik masa yang lama untuk tidur..nasiblah makan ubat..if not,i dont think i can sleep at all..makan pun tak ada selera..hmmh..tak tau la kenapa..semalam da tengah2 malam,nak makan ubat tu,baru perasan aku tak makan nasi langsung seharian...makan pun tengahari je,keropok lekor dengan air..apaka..tapi perut aku tak juga rasa lapar or kenyang...disebabkan nak makan ubat tengah2 malam tu,terpaksala mencari barang makan...aku ni,dari dulu,duduk beroomate,sampaila sekarang ni,duduk bilik sorang,tak suka beli junk food(biskut,keropok dll.)letak kat bilik...sebabnya,nanti aku tak berhenti mengunyah...haha...biasalah tu...aku beli bila teringin je...kalau yang ada pun maggi,milo,nescafe...tu memang stock je...bila perlu sahaja...

kebetulan maggi da habis,lupa nak beli..milo pun orang bagi dulu,lama da...aku jarang buat2 air ni...nescafe yes aku beli,tapi untuk stay up la....selalunya for study week la..hehe...terfikir aku,nak makan ape ni...aku punggah semua barang,aku ternampak plastik koko krunch..nasibla ada juga...aku pun makanla dalam segenggam..ok la tu,isi perut je..makan ubat and try tidur..lama juga aku baring cuba melelapkan mata...sampai aku fed up,aku ambil laptop and buka game...baru je nak buka game tu,barula terasa mengantuk..letak laptop di tepi dan tidur..akhirnya...zzz...-_-
thanks for reading..=)

Tuesday, February 8, 2011

jumpa doktor..

salam semua...
da lama tak ada post baru kan..
sebab,start je kuliah,aku terkejar2 menyiapkan kerja yang sudah lama tertangguh...tu la,padan muka aku,suka sangat menangguh...ok,tak apala..janji kena settlekan la this sem juga..

nak dijadikan cerita,aku pun tak tau kenapa semalam aku tak sedap badan..bangun je pagi,rasa macam tak sihat...da la kelas baru start semalam kan...aish,tension betul aku...aku sebenarnya semangat la nak ke kelas...tapi da jadi macam ni,of course la malas nak ke kelas jadinya...kepala aku sakit kot..tak tau la kenapa..badan pula rasa sengal2..hmmh..sangat la tak best..tak apala..aku pun berharap esoknya,da ok da..nak tidur pun susah...maybe sebab cuaca kot...beberapa hari ni panas,malam pun panas...kipas tu aku da pasang yang paling kuat,macam nak terbang da bilik ni...tapi still panas,tak selesa...2 malam da susah nak tidur...

resultnya,pagi ini aku bangun dengan kepala yang berat dan pening2 pula tu... nak bangun dari katil pun susah..nasib kelas start 2.30petang..bila mengadap cermin,aku tengok muka aku,pucat,tak bermaya,mata merah and macam panda sebab bawah mata hitam...huhu~ datang ke office tadi,semua orang tegur,baru bangun tidur ke?ish,teruk sangat ke muka aku hari ini?aku nak jumpa doktor pun macam tak sempat,malaslah...da pukul 2.30petang tu,baru tau kelas cancel..adoiyai,tension betul...tinggal kelas 4.30petang lagi...tak apala..disebabkan geram sangat kelas kena batal,aku pun pergila klinik,jumpa doktor...
tengok2,dapat pula doktor yang selalu check aku..macam2 dia tanya aku..aku ingat dia da lupa aku da...dia ingat lagi aku ni mpp..dia ingat ke atau ada tertulis di kad rawatan aku tu?apa2la...dia tanya la sakit apa semua,aku bagitau la,pening dan rasa penat,nak berehat...aku pun bagitau aku susah nak tidur malam..tiba2 dia tanya...
ni ingat kat siapa ni tak boleh tidur?
bergaduh dengan boyfriend ek?
boyfriend mana?
tak ada boyfriend?
apa pula doktor ni...lebih2 la pula...aku menjawab pun tersengih2...banyak lagi solalan dia tanya aku..yang entah apa2 je...nak ketawa pun ada aku dengar....soalannya lawak tapi muka dia serius...dia check tekanan darah,heartbeat semua...dia cakap ok je tapi sakit kepala and susah nak tidur...so dia syorkan makan ubat selsema yang buat mengantuk tu,so that aku boleh tidur..dia also advice aku pergi buat aktiviti petang2,biar badan penat..masalahnya,aku ni mana ada waktu free sangat..whateverla...lastly,before keluar dari bilik doktor tu,dia tanya,
do u need mc?
aku pun mengangguk laju,of course!aku mau tidur di bilik...
i need mc for my 4.30 class..
dia pun,tulis la mc untuk aku and dia tambah lagi...
ni mesti ada something,tapi tak mau bagitau...
ai,doktor ni..geram aku..aku sengih je la..da aku sakit,nak buat macamana..maybe the weather kot...and then aku balik bilik...rehat2 je,tapi takut nak tidur,nanti tak boleh tidur malam la pula..

aku harap esok da okla...esok kena bangun awal,ade lab survey, kerja luar kelas kat panas terik...tak kisah pun berpanas dan berhujan...da memang kerja aku macam tu...tapi kalau sakit lagi,of coursela tak boleh...kesian groupmate aku yang lain kalau aku tak ada...takpela...doa banyak2..hopefully da baik dari sakit...amin~
thanks for reading guys..=)

Friday, February 4, 2011

jalan2!

salam semua...
hari ni keluar berjalan2 dan makan!haha...bab makan saya suka...
tasik melati
hari ni,kami ke sini --> 
saja,jalan2...tak pernah ke sana sebelum ni...lagipun birthday si pakcik hari ni..happy birtday darl!so,picnic la kitorang hari ni..aku,pakcik and member aku...=) aku buat sandwich..nyum2..buat sndwich telur...and beli la tuna juga.mana la tau ada yang nak makan tuna...

sandwich telur
sandwich tuna
ok,selepas bersiar2 di sana,pergi ke pasaraya,beli barang sikit...and last destination macam semalam,pasar malam...haha..faham2 la nak cari apa kat pasar malam ni,makanan la...hehe...

hari ni makan nasi campur je..biasa,sebab dari semalam tak makan nasi...and then,beli sayap ayam panggang and roti john...hehe...tapi kan,sayap ayam panggang kat sini tak lawan la macam sayap ayam panggang kat sabah tu...sangat sedap,hingga menjilat jari..hehe...setiap kali aku balik sabah,mesti beli..terutamanya musim puasa...=) roti john pula,kalau kat rumah,aku tak beli pun...mak aku buat sendiri,banyak gila dia buat..semua boleh makan,tak payah berebut2..sedap pula tu...homemade gitu...haha...mak aku suka memasak...so,sesiapa yang datang  sabah,bolehlah datang rumah aku,makan masakan mak aku yang sedap...hehe...

sayap ayam panggang
roti john!

sampai je rumah tadi,makan dengan member..dan sekarang tersangatlah kenyang dan kepenatan..hari ni aku bawa kereta manual...=0 tak sangka aku boleh bawa lagi walaupun da bertahun2 tak bawa kereta manual..hebat juga aku ni ek...hehe...perasan! ;)
thanks for reading guys..=)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click here! =)