the blog owner

hi there!
yeah, you over there...i write about my life in this blog..just expressing my feeling and share stories with others here..so, feel free to read my blog anytime and leave some comments or just say hi here...thanks for reading...=)




Saturday, December 17, 2011

rainy saturday

hello again peeps!
the 2nd post for this week...
seem that i actually have some free time this week.. :)
yes, its a rainy day here.. thank god that i bring my umbrella along with me if not i would have been soaking up in rain... have to prevent that for happening... exam is near so cannot be sick if possible...



other than that, nothing much to be said here.. just want to share this:
a song from mariah carey - through the rain


When you are caught in the rain....With no where to run...When you’re distraught and in pain without anyone...when you keep crying out to be saved...but nobody comes and you feel so far away...That you just can't find your way home...you can get there alone...it's okay, what you say is...

I can make it through the rain...I can stand up once again...On my own and I know...That I’m strong enough to mend...And every time I feel afraid...I hold tighter to my faith...And I live one more day...And I make it through the rain...

And if you keep falling down...Don’t you dare give in...You will arise safe and sound...So keep pressing on steadfastly...And you’ll find what you need to prevail...What you say is... 

And when the wind blows...As shadows grow close...Don’t be afraid...There’s nothing you can’t face...And should they tell you...You’ll never pull through...Don’t hesitate...Stand tall and say... 

Oh yes, you can...You’re gonna make it through the rain...

been listening to this song during the hard times... what's life without challenges rite... and another things that i always keep in mind,
allah tak akan uji kita dengan ujian yang kita tak mampu hadapi..
 i didnt remember where i caught this sayings but it was years ago... and just now saw it on one of my friend's fb wall... it does make me think.. and lastly, bear in mind,
everything happen for a reason
so, chill... and enjoy life!

that's all for now...
thanks for reading...
nothing much but i hope you got something from it... :)

Thursday, December 15, 2011

about sunscreen & sunblock

hello peeps!
salam...
at last i manage to log in into blogger.. the other day i failed to do so.. i try like million times but still failed.. damn.. but lastly, i know why i cant do so... because the date on my laptop is in year 2006.. epic right.. its already near 2012 for god sake... dont know what seems to be my laptop problem.. the date always change back to 2006.. so i have to change it always if i need to online thingy such as buying or paying things.. sorry, kind of neglecting my blog for weeks.. been quite busy with tests and assignments... okay, forget about that... suddenly at nearly 5am i got idea on what to wrote here.. so here it is...

have you ever use one of these?sunblock or sunscreen? ever wonder what the difference... me too.. had use both... but never knew what the difference... look at the name,you already know that should be different kan... so lets check it out.. 

sunblock
from the name, sunblock will reflect sun's rays. Thereby, blocking them completely from reaching your skin. It acts as a wall between your skin and the sun. The common common ingredient in sunblocks are zinc oxide and titanium oxide which are highly effective in protecting against both UVA and UVB rays, the type of UV radiation that cause sunburn. Sunblock often appear white on the skin.

sunscreen
well, its name show what it does. unlike sunblock, sunscreen absorb the sun's rays but will screen and reflect the harmful UV rays from the skin. it also helps protect against UVA and UVB rays. thus, prevent sunburn. but sunscreen usually less visible on the skin.

so, which one is your choice? personally, i dont know as well... but i have been using the aiken daily sunscreen face and body lotion for several years..it is non greasy and comfortable to apply on skin... the price pun is quite cheap for sunblock and sunscreen which is around rm12.90 for 150ml.. and also economical because can be used in both face and body... some sunscreen is either for face only or for body only...  i didnt use it often, only on special occasion if i'm going to be involved in activities under the sun or at the beach. if not i'll end up with sunburn on my face and my hand..actually i bought this years ago for my 'kawad' which is compulsory during my diploma and i'm going through it for 3 semesters... 



now, i used it if i had outdoor activites such as kayaking the other day.. but you know what? during the kayaking, the funny thing is i use it on my face only and forgot to use it on my hand.. i just remember to do so when i reached the lake already and i didnt bring it along with me.. how pathetic.. so, that night while taking shower, i noticed my hand is burnt a little bit...haha... what to do?already past kan..

as for daily care like going for class and shopping, i only apply on face powder where most of it already have sun protection which is spf and i'm good to go... how about you? what product that you use? maybe you can share it here.. 



thats all for now...
thanks for reading...
till then,
have a nice day!
see you in next post.. =)

Monday, November 21, 2011

bahasa sabah

salam semua...
how was your weekends? saya banyak bermalasan je... haha... apala nak jadi dengan kau ni azreeyah, orang pergila belajar time cuti-cuti macam ni... tak apa, apa salahnya beristirehat setelah penat memerah otak semasa kelas kan... kononnye la... haha... ok, ignore about that.. hari ni nak cerita lain...

tadi, adalah salah seorang kenalan saya semasa diploma dulu, private message saya di facebook... pelik juga,sebab dia jarang message saya... rupa-rupanya nak bertanyakan sesuatu... katanya dalam klasnya yag sekarang ni ramai budak sabah... dia minta saya ajar cakap sabah.. saya pun cakapla, mintala dorang ajar... nak ajar dari jauh macam susah kan... dia cakap dorang tak nak ajar... lepas tu katanya nak tahu juga kalau dorang ada kutuk dia ke tapi dia tak faham... hai, ke situ pula fikirannya.. apa-apa je la kan... so, saya pun bagilah aricle yang saya jumpa di wikipedia berkenaan bahasa sabah... boleh klik sini kalau nak tengok... :)

marilah saya bercakap sedikit tentang bahasa sabah ni... bahasa melayu sabah ni sebenarnya lebih kurang ja dengan bahasa melayu biasa... cuma cara penggunaan, percakapan dan slang yang berbeza... terdapat juga perkataan yang berbeza.. bahasa melayu sabah juga dipengaruhi oleh tempat... terdapat tempat yang bahasa mereka dipengaruhi oleh bahasa brunei dan bas filipina... kalau saya sendiri, disebabkan ayah saya berbangsa melayu brunei, percakapan keluarga ayah saya lebih kepada bahasa brunei... sebelah mak saya pula, disebabkan dia berbangsa jawa, percakapannya lebih kepada bahasa jawa, lebih kurang macam indon pun ada... even datuk saya, yang saya panggil kakek memang bercakap macam orang indon... anak-anaknya je cakap bahasa melayu biasa tapi faham la juga bahasa jawa kan... saya pula, disebabkan tinggal di kawasan bandar, lebih banyak bercakap bahasa melayu sabah biasa sahaja... tapi masih fahamlah bahasa brunei and jawa ni... kadang-kadang perkataan dari bahasa brunei dan jawa ni kami gunakan juga bersama bahasa melayu sabah...

perkataan yang biasa digunakan dalam bahasa melayu sabah dan maksudnya :
1. bida  - buruk
    cth : ish, bida nya baju kau.

2. bubut - kejar
    cth : jom kita main bubut-bubut (main kejar-kejar)

3. palui - bodoh
    cth : palui punya orang. 

4. limpas - lalu
    cth : boleh saya limpas? ( lebih kurang macam tumpang lalu la)

5. sandi - teruk
    cth : sandi juga kau ni. (teruk la kau ni)


saya bagi 5 je la... yang sangat-sangat common... yang seterusnya pula perkataan dari bahasa brunei tapi selalu juga digunakan dalam bahasa melayu sabah biasa.. 

1. sungkai - buka puasa

2. kuyuk - anjing

3. kepayas - betik/papaya

yang saya kenal pasti ini la.. padahal  banyak lagi ni... kadang-kadang ada juga perkataan brunei yang saya pun tak tahu maksudnya... banyak sangat la... ini belum lagi masuk bahasa kadazandusun... saya pun tak tahu sangat bahasa kadazandusun ni... sikit-sikit tau la... 

lastly, i love sabah!

thats all for now...
tak larat la saya hari ni...
thanks for reading...
have a great weekends... :)

p.s. badan sakit-sakit setelah berjoging dari uitm ke tasik seksyen 2... adui~

Sunday, November 13, 2011

my holidaysss~

hello peeps!
salam semua..
its turns out that i'm sooo lazy to write any entry during my week holidays.. i was preoccupied doing nothing... haiyoo~

semalam baru kelam kabut nak ke hep segala... da the last day of the week baru nak pergi, terukla kau ni azreeyah... bukan setakat the last day, the last moment baru nak pergi, nak dekat pkul 5.00 petang da... memang totally a last minute person la... da la tak tahu tempat, sorang-sorang pula tu.. aish, tawakal je la... yelah, budak baru la katakan kat shah alam ni... menara SAAS pun tak tahu macam mana nak pergi... first time la kiranya pergi semalam... padahal, the other day ayah ada tanya juga, da pergi menara? aiyoo, bapa, saya tahula bapa tu ex student uitm shah alam ni, dulu semua kelas dekat-dekat situ... sekarang ni lain, kelas dekat fakulti ja... so, saya ni sangatla jarang ke mana-mana selain kompleks kejuruteraan tu... kan baru 2 bulan duduk sini... nampak sangat malas... haha...

tak apa, bila explore sendiri baru best... haha... da tahu da apa yang ada di sana... ada pejabat pos, affin bank, kedai buku, library, dewan sri budiman dan dewan annexe pun kat sana... padahal sebelum ni pernah je  sampai dewan sri budiman dan annexe tu cuma dari pintu depan la.. yang ni pandangan dari pintu belakang.. apa da... patutla macam familiar je tempat ni... haha...

so, two things yang betul-betul menarik minat saya dekat area menara saas ni adalah :

1. Galeri uitm

on the way nak ke hep tu, comfirmla kena lalu galeri uitm.. ok, saya baru tahu ada galeri kat uitm ni... sedih nye la... yelah, macam mana la nak tahu, tak ada pun tulis dalam laman web uitm ke... kalau ada, da lama saya pergi tau... sebab masa form 5 dulu saya pernah pergi galeri macam ni, which is galeri UMS (universiti malaysia sabah)... masa tu saja di bawa melawat ke sana supaya budak-budak sekolah ni tanam azam la nak ke menara gading... saya masih teringat, masa saya melihat jubah-jubah konvokesyen ums tu buat kali pertama, tak terfikir pun saya akan memakai jubah konvokesyen satu hari nanti... memanglah berharap, tapi tak terfikir saya akan sampai ke tahap tu... sekarang macam tak percaya pula saya da bergelar siswazah... alhamdulillah.. =)

galeri ni memaparkan tentang sejarah uitm dan juga segala pencapaian uitm... kalau nak cerita panjang, sampai esok pun tak habis... haha... jom kita tengok...


ekspedisi pelajar uitm mendaki gunung everest
hamparan akhbar yang memaparkan tentang kejayaan-kejayaan uitm
inilah antara yang menarik minat saya dalam galeri tu... saya paling suka yang keratan-keratan akhbar tu... semua pasal uitm... kebanyakan keratan ni dari zaman 80an.. terus terfikir, nanti konvo nak bawa ayah datang sini la, mesti dia suka, mengimbas kenangan lama dia... haha... insyaallah... 

gambar-gambar ni bukan saya yang ambil, ambil dari encik google sahaja... sebab hari tu masuk da agak lewat... da nak tutup pun masa tu... takut pula kot-kot orang jaga galeri tu tak perasan saya ada kat dalam lagi, kunci pintu tu... tak mahulah duduk dalam tu semalaman... it's scary okay dengan mannequin semua tu... teringat cerita night at the museum... tapi itu okla lagi... kalau hantu, tak mau la... huhu...


2. Terowong wajah-wajah uitm

saya da lama nak tengok terowong ni... first time saya tengok adalah dalam gambar... masa tu adalah syarikat photography tunjuk contoh gambar yang diorang ambil untuk student.. kiranya nak promote la kan kat saya... saya pun tanyalah kawan saya, tempat ni kat mana? dia cakap kat uitm shah alam... okay, masa tu masih lagi bergelar pelajar uitm perlis, tak pernah pun ke uitm shah alam... tapi memang tempat ni cantik, saya suka... then, bila ada kawan saya tunjuk arah macam mana nak ke hep, dia ada cakap, 
nanti lalu lorong yang ada gambar banyak-banyak tu
okay, this is it.. rupanya terowong tu ada kat situ... so, semalam inilah yang saya jumpa...
cantik... *gasping*
sebenarnya gambar-gambar dalam terowong ni adalah koleksi gambar uitm sepanjang 50 tahun... ia dibina sempena ulangtahun uitm yang ke 50 iaitu pada tahun 2006... secara amnya itu je la saya tahu... tak sempat pun nak tengok setiap satu gambar ni... banyak kot.. ada dalam 1000 kot... ini pun ambil gambar dari encik google... kamera fon saya rasanya tak mampu nak ambil gambar sebagus ini... tapi nantila saya try... haha...


selepas selesai urusan, saya bergegas ke perhentian bas sebab langit kelihatan semakin kelabu... tapi tak apa, da bawa payung dah... hari ini bercadang nak ke seksyen 7 pula, da boring makan di seksyen 2... first time pula naik bas ke seksyen 7, selama ni berjalan kaki je, exercise sikit.. kali ni nak berjalan kaki apanya dari menara saas tu... haha...

hari ni berjalan sekitar area jakel yang besar gedabak tu... situ tak pernah ronda pun.. singgah sebentar ke al-ikhsan, kasut murah-murah... ada handbag murah juga.. okay,stop.. baru je beli beg and kasut kan... haha... motif sebenar ke seksyen 7 ialah untuk makan... so, makanla saya di sana... saya makan di sini seperti yang tertera di gambar di bawah meskipun bau sedap dari subway telah menggamit saya... memikirkan saya baru sahaja menjamah subway beberapa hari yang lalu, saya pun memilih la restoran dibawah ni memandangkan tak pernah makan di sini... why dont i give it a try kan... =)

rasamas restaurant

siap bagi crossword for me to kill some time while waiting for me food.


nampak sedap kan~
#tetiba lapar di tengah malam ni... -_-'

restoran rasamas ni boleh tahan la juga.. i ordered Hainanese Chicken Chop with Breaded Wedges... saja pilih masakan western... tak terasa nak makan nasi... padahal sepanjang cuti ni jarang juga makan nasi ni... i think dalam 3, 4 kali je membaham nasi... ikut je la... janji makan... wedges okay, coleslaw tak berapa sedap sangat, tapi habis juga oleh saya... haha.. hainanese chicken chop ni, yang specialnya disalut dengan telur goreng lagi... and then, it have gravy sweet and sour... bagi saya rasanya biasa je... tapi bila anda makan ayamnya, memang sedap la... thumbs up! memang ayam rasamas ni sedap... yelah bayangkan je la, rasamas ni syarikat ayamas juga... siapa yang tak kenal syarikat ayamas yang menghasilkan produk berasaskan ayam yang sedap-sedap? yang ada rancangan masakan yang dihoskan oleh chef wan? mustahil tak sedap kan... nanti nak try menu lain pula la... nak tengok sedap ke tak... hehe...

lastly, back to hostel, bawa kucng naik lift... macam ni la orang yang takde kerja time cuti... haha... kesian tengok kucing-kucing ni tak makan lagi... so saja belikan diorang makanan sempena cuti seminggu ni... hee...

makan dengan bersungguh-sungguh... lapar la tu... 

muka kepuasan..puas ke? =P

that's all...
banyak juga kan...
macam ni la kalau da membebel panjang...
thanks for reading this...

p.s. jangan tekan link rasamas malam-malam buta ni... saya tidak bertanggunggjawab di atas rasa kelaparan anda selepas melihat ayam panggang di homepage tu... haha...

Saturday, November 5, 2011

flats lover must have

hello peeps!
salam...
its the beginning of weekends and raya haji is just around the corner.. for college students, happy holiday, its the mid term break! have fun guys! i'm going to publish more entry during this week maybe... if i am able to pause whatever i'm doing... haha... because i always get carried away with games and novels... hee~

ok, back to business... today evening, after saying goodbye to my friend who going back for holiday, i went to sacc mall...the pronounciation is 'sexy' mall... as in SAC-C... haha... i wonder who came up with that... well its easier to pronounce right... i went out just to stock up my food... well, i'm staying in hostel for this one-week holiday, got to be preparela with lot of food in case i'm lazy to find food during the day... haha... its a routine for every holiday here... things that i must buy - bread, tuna, tom yam maggie, eggs, sphagetti, sphagetti sauce, cereal, milk and more... in other words, anything that i can cook at my room la... haha...

since studying in shah alam and got excess to malls and shopping paradise, i'm getting crazier towards these two things : shoes and bags... so, i would always stop at shop that have shoes or bags that caught my attention... same as today, i saw a lot of flats... not in shop, at the promotion area... pretty and cute flats... i was gasping looking at it... eventough i'm not really into flats... but i would like to have one of these... hee~ its sooo cute... its the tiamo flats...  each cost around rm49-rm139.... these what i saw...

panda flats
flagged flats
key and padlock flats
cute and simple. come with variety of colours.
cuties
i like this! badges flats.


cute right...which one you like best? hehe... for more info about tiamo, you can read about it here... you can also find tiamo on facebook, click here... lastly, take a  look at these..




more choices at the shop... make me want more... the shop can be found at the gardens and sunway pyramid.. i thought of buying one of these.. its looks comfortable and worth my money... need to throw away my old crocs that already slippery..if not, i might end up on the floor wearing it one day... haha...

that for now...
see you all in next entry...
thanks for reading this.. ^_^

Friday, October 28, 2011

i've made it!

hello peeps!
salam semua...
tak ada apa sangat yang nak dicerita...
just nak tunjuk ini... ^_^






macam buat animasi la pula kan... haha... sebenarnya nak letak satu je... tapi semua macam best je kan... korang rasa mana yang cantik? nampak nostalgik gitu... saya suka semua gambar-gambar ni... gambar-gambar  ni diambil bukan pada 90 darjah... tapi itu seni kan... tak apa, itu pun suda cukup bagus ada orang mau ambilkan gambar saya kan... haha... terima kasih... :) 

saya nak juga cerita pasal konvo, tapi nanti la saya cerita lebih detail... insyaallah... sebab da pasti akan ambil masa yang  lama untuk mengarang... sekarang ni tak ada masa sangat.. selepas holiday dengan family, diri ini dihujani pula dengan test, quiz dan assignment... this raya korban la perhaps... which i still dont know where my destination is... hmmh.. ikut saja la ke mana kaki ini melangkah... :)

till then, thanks a  lot for reading this...
have a great day... :)

p.s. adakah saya akan demam... tidak!! please la jangan...

Sunday, October 16, 2011

touched saturday

hello peeps!
salam...
how was your day? mine was full of books mostly facebook... haha... itulah sempat tertouching ni... apa yang sampai touching-touching ni? someone broke my heart? no... watch this and you know why... =3


cayalah abang nara... i salute you..  semua kenal kan abang nara... ala, yang tulis beautifulnara tu... kalau nak baca lebih lanjut tentang video ni boleh klik sini.... abang nara ceritakannya semua di situ.. mana la tahu ada yng nk mengikut jejak langkah abang nara untuk memberi kejutan kepada yang tersayang ke... apa salahnya, bukan selalu kan... sweetnya... mesti isteri dia happy sangat kan... ^.^
kalau la saya di tempat dia mahu nye nangis tak henti-henti... hehe...
kena nyanyikan sebuah lagu pun i dah cair.. owh~
tiba-tiba terindu si pakcik...
he's probably sleeping rite now...
kesian dia,penat bekerja...
yang si makcik nye pula tengah menulis post ni, tak reti nak tidur... haha...

that's all for now...
nanti saya post lagi...
thanks for reading this... =)

p.s. feeling guilty sebab asyik tengok muka buku je.. buku sebenar tak buka pun... padahal test berbaris minggu depan... haha..

Wednesday, October 12, 2011

broadband & TAP

hello guys!
salam semua...
ingat lagi ka saya cakap pasal TAP bank islam mobile banking the other day? for details, click here... kiranya, dapat je TAP, saya terus bayar bil celcom broadband dengan menggunakan TAP ni... saya bayar 8 october hari tu.. tapi saya hairan kenapa pembayaran tu tak masuk dalam akaun celcom saya bila saya check di celcom online customer service sampai la ke hari ini... dibuatnya pula, hari ni la broadband ni start kena potong... tensionnya la.. wifi kolej pula, tiba-tiba tak boleh guna... menjadi tanda tanya pula... transaction da berjaya da hari tu... paling ditakuti lagi kalau duit tu burnt je macam tu... tidak!!!

broadband celcom sempena chinese new year hari tu...motif ala-ala topeng bali

so, untuk menjawab persoalan, saya pun contact la celcom di talian 1111 melalui telefon bimbit saya... bila saya tanya, memang pembayaran diterima tetapi dia cakap kalau bayar melalui bank islam kena contact celcom lepas tu untuk comfirmation... cis, rupanya... takpela,lain kali da tau da... there must first in everything kan... barula broadband saya laju sekarang.. puas hati saya...  haha...

okla, itu sahaja untuk dikongsi kali ini..
tak banyak,sikit je...
thanks for reading this... :)

p.s. tengah frust sebab terlepas pc fair... baru ingat nak beli pendrive and hard disk.... damn...

Tuesday, October 11, 2011

oh english~

hi peeps...
salam...
anyone can help me? who can helps with my english? my english is getting worse... damn... i'm panicking, cannot breath... okay, that was overreacting... ignore that... it just that, it's been disappointing lately... i just realise it as i have class for report writing in this semester... the last time i study for english was for my MUET which was 1 year ago... it was my luck that i manage to get good result for it... although it was a last minute study... well my vocab is really going down... i cant even construct a good sentence... this is frustating... if in the old days, i really love english classes... now, i just cant stand it... huhu...



i have to go back to basic in order to gain my vocab back... i would say, the thing that helps with my english all this years is simply a copy of english newspaper... i've been introduced to english newspaper since i was little... my dad, always bought english newspapers... whether its The Star, NST or the local sabahan english newspaper... i read all.. when i got into university, during my diploma, there will  be free newspapers everyday at the TV room at the hostel so that students can read them... and i always got free copies of the english newspapers there because others just wont read it... so, sometimes i do spent some time reading it...

okay, that's the solution... got to get back to reading newspaper but now is online... hopefully it helps to improve my english... please give me back my moxy... huhu...

till then, 
thanks  for reading this...
see you in next entry... :)

Saturday, October 8, 2011

jom TAP!

hello peeps!
salam semua...
how was your weekends... mine is a blast sebab dapat la merehatkan diri yang dalam erti kata lain, dapat bangun lambat sebab tiada kelas... keh, keh, keh... itula motif sebenar weekends... walaupun ada presentation nak disiapkan, ia dijangka hanya akan dimulakan malam ini... kena relax dulu... baru boleh menghasilkan produk yang bagus... kononnya la... sebenarnya malas nak buat awal-awal.. haha... da la next week da start test da... owh, tidak!!! saya tak percaya... bukan baru ka kita ni start sem... *mencubit diri sendiri untuk memastikan diri ini tidak bermimpi* ouch! okay, sakit.. ini memang betul...

lupakan la pasal kerja semua... entry kali ni nak bercerita sikit la... yesterday something unexpected happen... that causing me to make bank transaction immediately... by that time, i have just finish with lunch and have reach my room... when i got the call, ala... come on la, it's friday okay... i just want to have a peace of mind in my room after all the classes during the weekdays... huh, how i wish i have gotten into the online banking... well, several days ago i was going to do so... but the internet is soooooo slow when im trying to reach the bank website... haiyoo... it's happen for several times.. what the hell? so, i just gave up... now, it's getting into my nerve ok... 

so, with that, saya terpaksala juga turun ke cash deposit machine tu... then, i was determined to go to the bank islam and apply for TAP... nasibla ada pejabat bank islam kat dalam uitm shah alam ni nun sana di bangunan prima siswa tu... senang je nak ke sana... 


what is TAP? TAP is mobile banking... TAP ni bukan online banking... tak guna internet langsung.. tak payah download software ke apa... dia akan bagi satu chip nipis yang akan dilekatkan pada sim kad telefon anda.. bila anda buka, TAP ni da ada di skrin telefon anda... dengan TAP ni, anda boleh check balance dalam akaun anda, transfer duit ke akaun lain, bayar bil, topup... untuk keterangan lebih lanjut, boleh la rujuk di laman web bank islam...

sebenarnya da lama nak buat TAP ni, masa tukar kad atm bank islam tu ke kad debit VISA tu lagi... boleh baca pasal tu di sini...  tapi masa tu sebab fikir nak tukar fon,just postpone dulu la hasrat di hati tu...  sekarang da tukar fon,bolehla guna... :) 

bagi saya la kan, perkara yang paling best about mobile banking ni, kalau mak ayah masuk duit, cepat je  tahunya... cepatla boleh berjoli bayar apa yang patut... haha... sebab anda akan menerima mesej kalau ada orang masukkan duit dalam akaun anda... selain itu, disebabkan sekarang ni saya banyak guna visa, every transaction dia akan bagitau... bagus2, i need that so i know what is the balance anytime... lagi satu, kalau nak beli barang online, terutamanya yang pakai bank lain, senang je nak transfer duit ke akaun mereka tanpa perlu ke bank yang berkenaan... makin cepat la habis duit saya ni tau... hehe... 

shopping! :p

tapi sebenarnya, saya nak senang buat transaction ni sebab nak bayar  bil broadband ni hah... ni da seminggu da tak bayar ni... aish, sorry la celcom.. bukan sengaja... kalau la saya ni ada transport segala, senang je nak berurusan, da lama saya buat... tak payahla nak bagi notis segala... i know la... kalau dulu pakcik la yang selalu jadi mangsa... haha... sekarang ni da duduk sendiri, dengan keadaan shah alam yang membingungkan, pandai-pandaila hidup... tapi tak apa, sekarang da ada dua cara nak bayar broadband ni, 1st  bayar pakai TAP or bayar pakai credit card di celcom online customer service... hehe... untuk entah ke berapa kalinya, nak ucapkan terima kasihla pada VISA... anda  memang da memudahkan hidup saya dalam banyak aspek... beli minyak, grocery, tiket kapal terbang, bayar bil, semua mudah... tapi da ada kad VISA ni, kena juga ada duit di tangan... kalau nak harap kad 100% tak bolehla... dibuatnya time tu credit card system down, malula susahla anda... ini adalah pengalaman sebenar... so dont try this at home anywhere... haha...

ini.... bukan broadband saya... but wishing mine look like this... comel broadband mtv world stage ni...

till then, 
thanks for spending your time reading this...
take care and see you in next entry...  :)

p.s. terbangun tadi disebabkan guruh and kilat yang sangat kuat... shah alam ni memang banyak kilat la... scaryyy...

Sunday, October 2, 2011

anak kampung

salam semua!
apa khabar semua? how was your weekends? saya ok je walaupun terpaksa lari dari program... haha... biarla... malas nak fikir... bikin sakit otak je memikir... lama pula tak post kan... yelah,hari kelas busy, tak ada masa sangat... sebab nak menulis ni nak kena ambil masa juga... so, here i am at 5am typing this post...

tengok tajuk - anak kampung... siapa anak kampung? sebenarnya tajuk ni tak ada kena mengena dengan yang hidup dan mati... haha... 

ceritanya macam ini, pada khamis malam yang lalu, ada jamuan raya fakulti... makan free! yeah! haha... da 2 minggu pekena makan free... macam ni la student... haha... semasa jamuan tersebut, tetamu juga disajikan dengan persembahan life band iaitu dari student juga... life band malam tu memang terbaik la... penyanyi dia nyanyi memang sedap... rugi siapa yang tak pergi... dari lagu first sampai la lagu last... tapi lagu last memang terbaikla... i salute la band tu... nak tahu lagu apa? ini dia...


lagu sabah, anak kampung dari jimmy palikat... yang sabahan mesti tahu punya lagu ni... memang popular pun di sabah lagu ni... kalau jalan-jalan di shopping complex, mesti dengar punyalah... saya memang suka lagu ni... best... selalu da dengar terutamanya masa kerja di supermarket dulu... tersemangat la pula dengar lagu ni... live lagi... rasa macam berada di sabah pun ada juga... haha... paling suka lirik yang ni...
tiada kereta ku 
bawa kau jalan-jalan
rumah ku pun tiada 
ada pun bapa punya
semua faham kan lagu ni pasal apa kan..well, i think the lyric is very straight forward kan... lagipun video di atas ni yang versi bahasa melayu... lainlah kalau dusun... tapi bagi yang tak faham ke, boleh juga tengok yang kelantan version.. boleh tahan juga... :) here it is...


macam mana? okay? tapi i still like the sabahan version... hehe... da nama pun orang sabah... haha... sabah is very rich with music... there are so many songs we have here... especially the kadazan dusun... they are very artistic i would say... maybe that's why banyak orang-orang sabah ni berbakat... tidak termasuk saya ye... haha... cubalah datang ke sabah during the havesting festival... memang sana sini lagu kadazan dusun je la yang kamu akan dengar... ala, macam juga orang melayu, kalau nak raya, sana sini lagu raya... haha...

nak tambah lagi, lagu sayang kinabalu... this is all time favourite.. quite famous... selain orang sabah pun tahu... :) jom layan~



lastly, a post card from sabah... :)


saja nak masukkan gambar diri sendiri... haha...sebenarnya nak tunjuk gunung kinabalu kat belakang tu~

till then, thanks for reading...
saja nak share...
if you have any curiosity do ask me...
mana tahu tak faham apa-apa ke...
mak saya cakap, kalau malu rugi... :)

p.s. bila nak balik sabah ni? nak nyanyi lagu-lagu ni kat kbox... :P

Sunday, September 25, 2011

makanan dan saya ^_^

salam semua!
hari ni tak mau cakap banyak la...
let the picture do the story... :)
cuba teka gambar apakah ini?

laksa...  siapa yang tak kenal laksa tu? sini kami nak habaq, inilah laksa.. tapi i dah makan sedikit... hehe...

cendol... siapa yang tak pernah makan cendol? sedap  kot.. :)

nasi kerabu... sometimes i mistaken it for nasi dagang... tapi seriously sedap...

yang gambar bertiga ni diambil semasa jamuan hari raya uitm beberapa hari yang lepas... semua sedap... free pula tu... rugi siapa yang tak datang... :) banyak lagi yang saya makan... tapi tak sempat ambik gambar, semua da dalam perut... haha...

di bawah ni pula koleksi gambar makanan yang saya ada... tak banyak mana tapi adalah juga my favourites... :)


1.  dotts egg tart
dotts egg tart
the box
this is totally my old time favourite... tart telur yang paling sedap dan paling murah dalam dunia... saya belum pernah jumpa yang sesedap ini di mana-mana tempat yang saya pernah pergi... memang every aspect of the tart is 'ngam'... the pastry, the filling... kalau tart lain mesti ada yang kurang, this is perfect! it make me speechless... emo pula menulis pasal tart telur... haha.. dulu-dulu it cost rm1 per tart... sekarang pun masih murah lagi, rm1.10 je... can be found at all major malls in kota kinabalu, sabah... sebelah semenanjung ni tak pernah jumpa lagi.. kalau sesiapa pernah jumpa ke, tolong bagitahu saya... saya teringin pula nak makan.. hehe... setiap kali nampak tart ni, mesti beli sekotak (6 biji) untuk family di rumah... kadang-kadang makan seorang pun boleh... haha...


2.  pizza hut
mushroom soup + parmesan cheese

super supreme cheesy lava stuffed crust pizza
yang ini siapa yang tak kenal... pizza hut... gambar ni da lama diambil.. i think around 1 year ago... saja cari gambar-gambar lama... the key to a great pizza : cheese and lot of it... :) i'm a cheese lover...


3.   fish and chips
fish and chip @ grace point

Fish and chip ni maybe ada yang tak familiar... yelah, kalau chicken chop orang tahu la... fish and chip ni adik beradik la dengan chicken chop and segala chop chop tu... i'm not into chicken chop sangat... fish and chip, yes.. selalunya fish and chip ni ada fillet ikan yang dioreng + coleslow + chip/fries + dip sauce... teringat pula, my mum cerita masa mengandung i dulu dia suka makan fish and chip... tu la anak dia ni suka makan fish and chip kot... hehe... tapi fish and chip yang sedap boleh dijumpai di sini... sila scroll ke bawah....





fish & co is quite famous with its fish and chips... da nama pun fish & co... apa lagi yang diorang hidang kalau bukan ikan... haha... and they do serve food in pan.. mula-mula terkejut juga tengok diorang bawa pan kan, da la besar... tapi memang sedap... thumbs up!


4.  aiskrim
aiskrim


ini aiskrim.. ala, aiskrim biasa-biasa je... bukannya tutti frutti... haha... diambil masa kenduri makan aiskrim kat rumah bersama my cousins... kami ni kadang-kadang gila-gila sedikit... da nak tengah malam tu tiba-tiba ada yang berkata: 
"wui, saya macam teringin mau makan aiskrim la" ...
beberapa minit kemudian, saya suda berada di supermarket dengan aiskrim 2 container di tangan dan 2 botol cola di tangan sebelah... haha... seronok makan ramai-ramai... :)

hasil daripada kata-kata tersebut... :)


5.  big apple donuts


say cheese big apple donut

 well, satu lagi well known franchise.. big apple donuts... semua tahu kan... dalam banyak-banyak donut, say cheese is my favourites! da nama pun cheese lover... apa-apa yang berkenaan dengan cheese, saya suka... :) lagipun tak suka yang manis-manis sangat... dunkin donut? sakit gigi i makan... manis sangat.... big apple ni ok la... manis dia ngam... baru je makan beberapa hari yang lalu, dekat dataran cendekia ada dijual.. :)


6. ABC

abc sedap punyee~~
abc memang... teringat pula lagu abc masa sekola rendah dulu.. bukan yang abc sampai z tu... macam ni lagunya :
ais kacang, 
bila terasa panas dan rasa dahaga,
siggah di gerai, ais kacang diminta,
susu dan jagung, 
kacang dan cendol, 
gula air berwarna, 
gaulkan semua, 
enak rasanya, 
kegemaran kita semua...
maybe lirik ni ada salah, sory readers... da 21-7 = 14 tahun yang lalu... tak ingat sangatla... tapi abc memang sedap.. apa lagi kalau makan di tepi pantai, dapat la merasa bayu laut yang bertiup... macam ayat novel la pula... haha... saya paling suka abc buah.. ada buah-buahan di dalam abc tu, sangat sedap.. da lama tak makan sebab tak tahu nak cari kat mana da... 

gambar di atas pula was taken masa saya pertama kali menjejakkan kaki di shah alam... saja ajak kawan saya makan abc dekat dataran cendakia... saya minta abc biasa je, tengok-tengok ini yang dia bagi saya... i was wondering, kalau abc biasa dia pun da mcm ni : with aiskrim and hoko chocolate... abc special dia macam mana ek??


7. nasi lemak


nasi lemak memang da biasa kan... not really a fan of it terutamanya untuk sarapan... definitely a big no sebab akan membuatkan saya mengantuk di kelas.. tapi kalau nasi lemak kukus, i like... sedap gila kalau dengan sambal kerang pula... adui, sangat sedap...

gambar di atas pula nasi lemak di sebuah cafe di perlis... tak ingat la nama dia... pergi keluar makan bersama pakcik before cuti semester... tapi boleh tahan la nasi lemak ni... pakcik yang makan... saya menyibuk je... haha...presentation pun cantik kot... suke tengok telur goreng dia... :)

Friday, September 23, 2011

tangga

salam semua!
bagaimana dengan hari anda? saya harap semuanya okay... :) saya pun alhamduillah okay je...  hari ni pun ada satu kelas je : sejam... kelas seketul di awal pagi... sangat malas tapi takut pula kalau tak hadir... teringat pula kata penceramah hari tu : "saya sanggup dipenjarakan daripada bertemu dekan"... itulah juga apa yang saya rasa... so, tak payah nak mengada nak ponteng-ponteng kelas meskipun telambat bangun tadi.. haha...

cerita pasal lambat, beberapa hari ni pun lambat tapi tak selambat hari ini... faham-faham la bila kelas nak start da, baru la semua orang sampai and kalut nak pergi kelas... sampai je dekat bangunan fakulti, tunggu lift, mak aih... banyak kot orang... itulah yang terjadi sepanjang minggu pada diri ni... da la lift lembap(kadang-kadang sampai 10minit tunggu lift je) sebab canggih sangat... you should see for yourself lift dia macam mana... eventough canggih sebab pelik : nombor kena tekan kat luar lift, dalam lift cuma ada butang buka and tutup pintu lift and loceng kecemasan...  lagipun kena tambah la lift kat situ tu... lift berapa ketul je, yang nak naik nye dalam sehari, ramai kot terutamanya prime time...

semalam pula, sampai depan lift ada dalam 10 minit sahaja lagi kelas nak start... nasib memang tak baik semalam: lift rosak... cuba teka kelas i tingkat berapa? cepat teka... nanti i upah coklat sekeping... jawapannya : jeng, jeng, jeng... tingkat 7.... da kelam kabut, terpaksa la menapak tangga sehingga ke tingkat 7...


kalau anda perasan la kan, kebanyakkan sekolah, hostel or bangunan sempamanya yang paling tinggi pun 4 tingkat... anda tahu kenapa? sebab kalau anda naik tangga, by the 4th floor, anda akan semput gila la... sebab itulah bangunan yang lebih daripada 4 tingkat mestilah mempunyai lift... ini pun an engineering fact, kata budak civil, mesti tahu la kan... :)  rasanya engineer ni da try dulu kot before applying that rule... saya pun da try... taubat tak nak da naik tangga sampai tingkat 7 or 8 lepas ni... you all don't try this at home ye.. or anywhere la... buat penat je... tapi kalau for exercise purpose, baguslah... :)

saya nak kongsi la juga on trick supaya tak cepat penat naik tangga... mana la tahu ada yang nak pergi ke batu caves ke, nak naik tangga batu caves tu... trick ni memang effective la... orang yang nak daki gunung kinabalu pun guna trick ni... :o  senang je... anda naik tangga secara zig-zag... bila anda naik tangga macam tu, anda dapat kurangkan penggunaan tenaga untuk mengangkat kaki anda berbanding jika anda naik tangga seperti biasa... kiranya kalau anda naik tangga dengan cara zig-zag takdelah anda mengangkat kaki setinggi anda mengangkat kaki untuk menaiki tangga seperti biasa... angkat kaki tu yang guna tenaga banyak sampai semput... so, kuranglah penggunaan tenaga di situ.. kuranglah semput sikit... haha... :)

naik tangga secara zig-zag... macam arrow tu...
that's all for now guys...
thanks for reading...
see you in next post...
till then, take care.. :)

p.s. nak bersiap2...nak pergi jamuan raya uitm... makan free... wee~~

Saturday, September 17, 2011

jejak kasih

salam semua...
apa khabar anda di sana? harap-harap semuanya baik-baik belaka... :) saya sangat happy... kenapa?? sebab dapat jumpa kawan-kawan sekolah dulu... yelah, bila datang shah alam ni, rupa-rupanya banyak pula kawan zaman sekolah dulu juga sedang belajar  di sini... tak sangka ek... di sini pula tempat bertemu kembali... boleh buat reunion ni kalau macam ni... haha... apatah lagi KL merupakan hub perhentian kepada kawan-kawan yang belajar di luar negara... KL dengan Shah Alam, bukannya jauh pun... seronok juga...

selalunya saya ni la yang asyik ketinggalan kalau kawan-kawan ni berjumpa... jauh sangat belajar nye sampai tak boleh nak jumpa diorang... terutamanya yang belajar oversea ni or yang tak tinggal di sabah da... diorang yang belajar kat oversea ni cuti tak sama dengan pelajar malaysia... memang la problem, kebetulan saya ni study di perlis pula dulu, memang sah takkan berjumpa punya... berapa tahun da... ada yang kawan saya, saya tak pernah jumpa 3 tahun... nasib da jumpa masa cuti hari tu and ada juga jumpa kat shah alam ni... terima kasih juga la kepada kementerian pengajian tinggi sebab tukar kalendar budak degree ni... kalau tak, tak ada la saya dapat berjumpa mereka-mereka ni...

semalam, setelah bersabar menanti kelas habis, saya ajak kawan sekolah saya dulu keluar... kawan sekolah saya ni la, walaupun kami belajar di tempat yang berbeza, our friendship is still the same... kalau balik sabah, wajib la lepak bersama-sama... wajib ok, bukan mesti... haha... kebetulan dia dapat sambung degree di shah alam juga seperti saya cuma di fakulti yang berbeza... saya rasa da lama tak jumpa dia... padahal baru seminggu okay... sampai begitu sekali saya rasa minggu ini berlalu dengan begitu lambat... sangat-sangat la tidak sabar menanti cuti, saya mahu rehat, penat la... huhu...

back to our plan to go out, saya dan kawan saya ni tak mahu makan di dataran cendakia tu, rimas kot... ramai orang, makanan pun faham-faham la... harga pun kadang-kadang macam tak caye je... so, we decide makan di luar... makan kat seksyen 2.. alang-alang nak lepak... buat-buat tahu je... padahal kami ni bukannya tahu sangat shah alam ni... dua-dua dari sabah dan baru je belajar kat shah alam ni... yakin je... haha... :)

memang kami kalau berjumpa tak pernah tak ada cerita... banyak gila kami cerita... tiba-tiba classmate saya  satu pula call kata nak datang... tinggal kat seksyen 17 je rupanya... da lama juga tak jumpa dia ni... maybe around one or two years... bila da jumpa ni, faham-faham je la perempuan... haha... gossip tak habis-habis... itu sudah pasti...  terima kasih kepada dia juga, kerana sudi menghantar kami balik... jadi kami tak perlu naik rapid untuk balik... kalau ikutkan hati nak balik lagi lewat dari 11pm, tak cukup borak beberapa jam je... tapi da la kami ni belum lagi memiliki kad matrix, tak berani pula nak lebih-lebih... karang, tak pasal-pasal kena tidur kat kfc pula... haha...

mereka dan saya... :)

selepas balik dari keluar makan, saya pergi lepak pula di bilik seorang lagi kawan sekelas saya yang sudah tiga tahun saya tak jumpa... kenapa tak pernah terjumpa? cuti memang sama-sama selama ni... tapi dia ni tinggal di tawau, jarang-jarang datang ke kk... sangat susah la berjumpa... banyak juga kami bercerita... kebetulan duduk di kolej yang sama and dia pun budak engineering... 

so, the day was like jejak kasih la pula... haha... and baru saya sedar, lama sangat saya tak berjumpa  dengan mereka ni semua... kesian nye la saya ni, selalu ketinggalan... bila da habis diploma ni baru berkesempatan berjumpa mereka-mereka ni...

hari ini pun sepatutnya diajak untuk berjumpa seorang lagi clasmate sekolah dulu... kebetulan dia nak balik ke australia da, belajar di sana... dia ajak jumpa di kl... tapi sangat-sangat la tidak boleh... sebab saya kena balik ke kedah... nak kena ambil buku and nota-nota diploma dulu... sebab da tak ingat apa yang saya belajar dulu... banyak sangat la... lagipun lecturer da tak ajar da benda-benda tu balik... so, saya tak ada pilihan lain selain balik... sorry la kawan... tak dapat berjumpa... lain kali insyaallah... :'(

p.s. currently in kedah... just enjoying my holiday... just realise that i actually missing the northern region...

Wednesday, September 14, 2011

Berkawan : ikut taraf?

salam semua..
apa khabar? bagaimana hari anda? seronok tak? saya, alhamdulillah semuanya okay... hari ni cuma mendengar taklimat dan lawatan di fakulti... boring pn boringlah... just follow the flow... sehari je pun... makan pun free, tak payah nak keluar duit... :)

ni nak cerita sikit la... saya pelik betul dengan seorang hamba allah ni... kenal dia ni masa cuti hari tu... saya masa cuti hari tu bekerja, jadi cashier di sebuah pasaraya kat sabah... kebetulan hamba allah ni pun bekerja sekali dengan saya... kira rakan sekerja la...

masa mula2 masuk, faham-faham la... malu-malu kucing.. hehe... yelah, tak kenal sesiapa lagi masa tu.. kerja sana pun sendiri, tak ada bawa kawan sekali.. nak cerita lebih-lebih malasla... nanti orang cakap saya cakap besar pula... jadi, kalau orang tanya saya jawabla kan...kalau tak tanya, tak adala nak cerita... mula-mula masuk semua orang ingat saya ni 18 tahun... mak aih, mudanya... nampak sangat saya ni awet muda... haha... ignore okay kata-kata saya tadi tu... nanti you all termuntah pula dengar... haha... bila ditanya,  saya jawab 21 tahun, macam tak percaya pula... nak buat macam mana, da awet muda... haha... tak ada la, selalunya kan yang masuk kerja part time camtu budak-budak baru habis spm... diorang pun ingat saya baru habis spm la... :)

saya berkawan je dengan semua orang... diorang ni pun maybe tak ada la sangka yang saya ni lepasan universiti.. baru habis diploma la katakan... tapi bila dah ada yang tahu tu, dah jadi lain sikit... tapi bukan saya sengaja bercerita... bila ditanya saya jawab  la... ini pun certain orang je yang tahu... alhamdulillah, mostly okay je dengan saya...



cuma seorang hamba allah ni la... ish, rimas dibuatnya... saya kawan macam biasa je dengan dia, macam dengan orang lain... tapi asyik buat touching pula kononnya saya ni tak setaraf dengan dia... huh!?? bercerekarama pula dia ni.... dia ingat ini zaman dulu-dulu ke? dia ingat ini di indon ke? (teringat kata-kata mak angkat saya, orang indon tapi bekahwin dengan orang sini.. katanya, di malaysia ni bagus, tak kisah kahwin kaya dengan miskin... kiranya tak kisah pasal taraf ni)... ada taraf-taraf segala... saya pun bekerja dengan diorang... mana ada beza, sama-sama penat, gaji pun sama ja... ish, tak faham betullah... ada juga orang yang berfikiran macam ni kan... saya tak pernah memandang rendah pada sesiapa... kerja apa pun saya tak kisah, janji itu rezeki yang halal la... jangan pula kerja asyik menipu orang ja, buat apa... 

lagi satu, tak semestinya budak lepasan universiti je boleh berjaya... semua orang boleh berjaya... terpulang pada usaha masing-masing... rezeki tu ada di mana-mana... sama ada kita nak ke atau tak.... so, kenapa nak ada taraf-taraf pula ni? umur muda lagi tapi berfikiran macam tu... macam mana nak maju? sepatutnya berkawan la dengan orang-orang yang berjaya supaya dapat la menambah pengetahuan untuk memajukan diri sendiri... ini tidak... ish, ish, ish... apa nak jadi?

ada juga rakan-rakan sekerja saya yang sebenarnya tak ada haluan lagi... tak tahu nak buat apa dalam hidup ni... kesian jugak... takkanlah nak bekerja jadi cashier sampai tua? penatla kerja macam tu.. macam tak ada life... bagi saya la... bukan memandang rendah ek...just kesian... ada yang saya tengok masih muda, macam ada lagi semangat nak study, saya suruh la apply uitm and politeknik... yang saya tengok macam tak nak study da, saya cadangkanlah cari kerja yang tetap macam kerani ke... okay la sikit kan... 



tapi saya kesian kat satu budak ni, sekolah pun tak habis lagi, umur baru 16 tahun tapi da bekerja... saya tanya kenapa tak habiskan sekolah... katanya dia malas... aduiyai, ayah dia pun tak kata apa... nak buat macam mana lagi... tapi saya sudah pesan dengan dia, kalau boleh ambil la peperiksaan spm tu... bukanlah nak dia dapat straight A... asal ada... kalau tak ada, susah masa depannya... maybe sekarang, yelah, ada kerja... masa akan datang, siapa yang tahu? saya tengok yang saya apply kerja part time ni, semua nak result spm.. tak tahulah macam mana dia boleh lepas... tapi she's a very good cashier, sangat pantas membuat kerja (scan and pack barang), kira duit pun memang cepat je... mula-mula tengok dia kerja, tergamam sebentar, very professional...  mula-mula saya ingat she's 18 tahun... tapi dia childish sikit... dapat dilihat kalau dia ketawa.. dia memang tak boleh tahan ketawa... kadang-kadang depan customer pun selamba je ketawa kuat-kuat... hehe... boleh je tapi kena tengok customer juga.. kalau kena customer yang sensitif, silap-silap kena marah balik... :P

oklah, that's all for now...
nanti cerita lagi...
have a nice day guys!
thanks for reading... :)

p.s. nak kena balik kedah pula, ambil barang... tersangatlah malas.. tapi da buku dan nota tak ada... huhu~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click here! =)