the blog owner

hi there!
yeah, you over there...i write about my life in this blog..just expressing my feeling and share stories with others here..so, feel free to read my blog anytime and leave some comments or just say hi here...thanks for reading...=)




Saturday, May 28, 2011

road ethics

salam semua...
kalau anda tengah membaca, thanks... kali ni nak cakap pasal memandu... road ethics... well, memandangkan sekarang ni tengah cuti, i'm an unemployed graduate... apa lagi yang saya boleh buat selain merayau2 di bandar or menjadi supir or driver orang... haha... so my everyday life banyak involve dengan driving... nasihat saya, satu ja... please be considerate towards other... tolong bertimbang rasa kepada yang lain... jangan pentingkan diri... kita ni berkongsi jalan raya dengan pengguna jalan raya yang lain...



ok, ini adalah antara situasi yang agak menjengkelkan saya semasa memandu.... tak tahulah bagi orang lain kan... tapi renung2kan la... here it goes...

1. Memotong barisan
ok, ini budak kecil pun tahu kan... kenalah beratur dan tunggu giliran kan... bukan semasa memandu  sahaja tetapi macam2 lagilah... pergi bank kena ambik nombor dan tunggu giliran... pergi atm, nak ambil duit kena berbaris dan tunggu giliran... pergi McD, nak beli Big Mac kena berbaris dan tunggu giliran... so, kenapa atas jalan raya tak boleh buat benda yang sama? yang memandu tu bukan orang ke? betul tak?

yang petak2 tu kereta ye...


tapi bagi saya, kadang2 saya considerate juga la pada orang2 ni... saya bagi juga mereka ni masuk depan saya... saya just berfikiran positif : mungkin mereka tidak sengaja, tak tahu jalan tu mati kat depan... yelah, kita pun mesti pernah juga terbuat begitu kan... terutamanya kalau jalan yang kita tak familiar... tapi kalau memang intention dia nak memotong, pandai2 la dia... saya tak tahu... tuhan je yang tahu kan...


2. Junction
semasa berada di junction ni, apa yang penting? lampu isyarat nak belok ke kiri or kanan tu la... the indicator... ia sangat2 la penting... kalau orang nak keluar dari junction tu, memang selalunya pasang lampu tu... yang nak masuk junction ni yang selalu membawa masalah dan kadang-kala menjengkelkan... kenapa? kadang2 tu, nak masuk junction pun tak pasang indicator... tiba2 je masuk junction... orang yang nak keluar junction ni pula bebal je tengok dia sebab kena menunggu dia lalu baru nak keluar junction...  tengok2 dia tak lalu pun,  masuk junction je... cuba anda berada di tempat dia, mesti bebal punya... 

yang petak2 tu kereta ye...


tapi ada juga pemandu yang pelik... pasang indicator nak masuk junction, tapi tak masuk pun junction tu... pening kan... tapi dia sebenarnya membahayakan pemandu yang nak keluar dari  junction tu... da pemandu sebelumnya tu dianggap nak masuk junction, dia pun keluar junction... tiba2 kereta tu jalan sttraight and maybe ada possibility untuk merempuh kereta tu.... da accident... ish, berhati2 la ye... baru2 ni berlaku kepada kawan saya... kesian dia menjadi mangsa keadaan... tak pasal2 kereta remuk, nak baiki pula... ish3...

kalau di junction ni, sebagai langkah berjaga2,  tolonglah berhenti sebelum keluar junction walaupun tak ada kereta masa  tu... and perhatikan pergerakan kereta lain betul2, pay attention.. kadang2 bagi isyarat lain  tapi buat benda lain... so got to be careful... malang tak berbau kan...


3. Parking
untuk parking ni, tolonglah jangan curi parking orang... aish... da nampak orang lain da bagi signal nak masuk, tiba2 anda masuk... ish, memang sungguh kurang ajar... bagi saya sangat kejam dan tak boleh di bagi muka langsung... saya belum pernah terbuat lagi la... tapi kalau saya terbuat memang saya keluar balik dari parking tersebut and minta maaf  la pada pemandu tu... tak disengajakan... tak kan la nak buat bodoh, that's rude ok... i have to warn you, sesiapa yang buat saya macam tu, memang saya pandang rendah pada anda...

and actually happen to me recently... geram betul saya dengan pakcik botak tu... kan da dapat nama camtu... padan muka... that day, saya nak buat appointment dentist so was looking for a parking space near the area... walaupun dekat2 situ ada shopping complex tapi saya tak suka sangat parking dalam shopping complex selepas apa yang saya lalui dulu bila parking di shopping complex... saya da taubat da... saya terperangkap, traffic jam dalam shopping complex selama lebih sejam... lemah saya tau... saya pun takut juga sebab sekarang ni nak dekat perayaan pesta menuai, bandar sangat ramai orang... tak pasal2 pula karang...

ok, cari punya cari, tiba2 i came across the below situation...



yeah, ada kereta nak keluar! saya pun pasang signal nak masuk parking tu and tunggu kereta tu keluar dari parking... very unexpectedly, kereta di depan saya, da terlepas pun petak parking berkenaan undur balik... dia pula nak masuk parking tu... patut ke? hello! i'm there and u miss it... i've give signal already... OMG... what the fish?! tak malu nye la pakcik botak ni... saya pun buat bodoh la... takkanlah nak undur, kereta belakang saya macam mana? pakcik tu telah memblock jalan kereta yang nak keluar dari parking tu... he was expecting me to reverse so that he can get into the parking... berkali2 dia buka pintu kereta memandang ke arah saya... eleh, ingat saya takutla? ingat saya ni budak2 ka? lastly, this was going on for about three minutes, saya tengok kereta yang menunggu belakang saya, jauh juga, ada ruang untuk reverse, saya pun undur je la kereta tu... biarla dia masuk... tak guna bergaduh dengan orang macam ni... lagipun kesian dengan orang yang nak keluar dari parking tu, tak keluar2 dari tadi... biarlah pakcik tu, nak terberak da agaknya... tak tahulah dia belajar dari mana macam tu... memang geram gila kalau memikir balik situasi tu... rasa nak bakor je rambut dia... tapi tak perlu, memang da botak pun... haha... sabor je la...

ok, that's all for today...
rasa macam buat report highway engineering la pula kali ni... sebab siap buat diagram lagi... haha...
thanks again for reading...

p.s. gerak ke sandakan this 6.30am... getting ready...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click here! =)