the blog owner

hi there!
yeah, you over there...i write about my life in this blog..just expressing my feeling and share stories with others here..so, feel free to read my blog anytime and leave some comments or just say hi here...thanks for reading...=)




Monday, July 16, 2012

puasa dan kencing manis

salam semua...
apa khabar semua? sedar tak sedar tinggal kurang dari seminggu lagi nak puasa.. teringat pula kata-kata penceramah diskusi ramadhan semalam, 
'orang selalu lupa atau tak nampak ramadhan, semua nampak 1 syawal ja'
anda macam tu ke? ada juga kan...biasala tu... saya pun sama.. kita ni kadang-kadang perlu diingatkan.. saya juga ingin mengingatkan diri sendiri.. jangan lupa bulan ramadhan yang penuh dengan rahmat ni.. kita tak tahu lagi kita akan bertemu lagi ke bulan ramadhan ni kan... so jangan sia-sia kan peluang yang ada...

apa ni, puasa pun tak lagi, da cakap-cakap pasal puasa... lepas tu apa kena-mengena pula dengan kencing manis? haha... jangan risau... saya sihat walafiat lagi.. cuma boleh dikatakan silap hari bulan boleh jadi kencing manis sebab terlampau banyak minum manis.. kenapa banyak minum manis pula puasa-puasa ni? sebab saya bakal jadi taukeh air sepanjang bulan puasa ni... tiba-tiba pula berbisnes jual air puasa ni... entah dari mana datang ilham.. sepupu ajak, kebetulan cuti dua bulan menganggur.. apa salahnya bisnes.. dapatlah menggunakan skill-skill yang telah dipelajari dalam subjek entrepreneurship/keusahawanan yang pernah saya ambil masa diploma dulu..tak sia-sia belajar... :)

gambar dari encek google

pening juga kepala planning bisnes.. ini baru jual air kat bazar ramadhan.. belum lagi tubuhkan syarikat ke... tak apa, belajar dari bawah kan.. first experience ni.. agak takut juga... tapi nak berniaga kenalah berani ambil risiko kan.. dah adat berniaga.. harap-harap perniagaan berjalan lancar sepanjang ramadhan ni... insyaallah.. 

dan kalau air tak habis dijual, untuk mengurangkan probability menghidap kencing manis, kedua-dua taukeh telah bersetuju untuk menyedekahkan air-air tersebut ke surau sahaja.. kan itu lebih baik... kami pun tak larat da nak minum.. so, insyaallah tak kencing manis kot saya... hehe...

inilah hasil dari air jagung yang kami dah tak larat nak minum. siapa nak? hehe... :P

sekian, terima kasih kerana sudi membaca..

p.s. kurangkan manis dalam minuman lebihkan manis dalam senyuman.. :)

Tuesday, April 3, 2012

portuguese grill

salam semua...
how was your day?
mine is as usual.. bila start hari isnin da tak sabar pula menuggu weekends.. hehe... biasalah, manusia macam tu la... anyway, ni saya nak cerita.. last week, hari jumaat, i went to mid valley... member ajak, tengok wayang... jauhnye kan tengok wayang.. semua orang pertikai.. tapi senang dari segi transportation... buat yang naik public transportation  macam kami ni la... hehe... yang buat bestnye lagi, wayang kat gsc sana rm8 je weyh... for student la... tak pernah dapat wayang semurah tu kat semenanjung ni.. ada rupanya... tapi  masih tidak mampu melawan kemurahan wayang di growball kota kinabalu, rm5 je kot... hehe... hari tu tengok citer mirror mirror.. bolehlah... still menghiburkan.. tapi yang jadi highlights for that day is the portuegese grill.. yumyum! sesiapa yang pergi mid valley must try food at this stall... jom kita tengok~

ikan grill

sotong grill

macam mana? da kecur air liur? haha... the other day, saya makan ikan pari and sotong and it cost me about rm8.90, served with rice.. oklah.. not bad... for seafood dekat area kl kan... if u pick one type of seafood je, it only cost you rm6.90...  tapi seriously, memang sedap... dihidang panas-panaas... perah sikit limau.. memang delicious la... seafood kat sini pun banyak pilihan, ada udang, sotong, lala and ikan berbagai jenis la... for seafood lover, pergilah try.. tak rugi... gerai ni pun memang sentiasa ramai orang.. nampak sangat laku kan..hehe... terima kasih kepada kawan yang memperkenalkan.. hehe...



menu yang banyak pilihan.. sila-sila la pilih yang mana anda suka... :)
stall ni terletak di oasis foodcourt di mid valley megamall... hari tu makan siap rasa nak tapau bawa balik rumah lagi...  haha... sedap sangat..

itu sahaja untuk kali ini...
saja berkongsi.. hehe...
harap anda enjoy...
terima kasih kerana sudi membaca... :)

p.s. gambar ambil dari google je... tak sempat nak ambik gambar... da habis makanan kat pinggan... haha.. :P

Wednesday, March 28, 2012

strawberry yaww!

soalan biasa yang diajukan... 
'bau gula-gula la...kau makan gula-gula ea?'
kalau dengar soalan macam ni, saya sengih je la..

soalan yang terbaru diajukan...
yang buat saya nak tergelak.. haha..
'bau shisha la...pak arab mana pula hisap shisha ni?'
kenapa ea? 
because of this...


terjebak menggunakan benda alah ni because of my sister...semua salah dia...haha...dia yang gedik beli benda ni...semuanya bermula masa saya berkerja dulu, saya banyak terdedah dengan aircond, kulit jadi kering.. jadi terpakai la my sis punya ni...then i realise bau dia tahan lama lagi dari minyak wangi...sejak tu, saya suka pakai strawberry body butter dari body shop ni..lagipun saya memang peminat scent strawberry ni... tak pernah jumpa lagi yang boleh lawan body butter ni... kalau pun ada scent strawberry, tak semanis dan sesedap bau yang dari body shop ni...

walaupun harga nya agak mahal.. i think around rm49.90 to rm59.90 when i bought it in september last year.. i bought it in my hometown kota kinabalu.. maybe here in peninsular malaysia its cheaper.. i dont know... but need to buy new one... baru je habis benda alah ni... tapi da pakai 6 to 7 months... berbaloi juga la kan dengan harganya tu... hehe...

okayla..that's all for now..
tiba-tiba terbuat review product pula kan..
apa salahnya berkongsi kan..
till then, thanks for reading this.. :)

p.s. sebenarnya frust sebab the other day, before going back to shah alam my mom offer if i want to buy anything at the body shop there semasa saya temankan dia ke sana...sebab i thought banyak lagi body butter tu...tengok-tengok, tak sampai sebulan balik sini da habis...terpaksalah keluar duit...aiyoo~

Sunday, March 25, 2012

kecewa dan mengecewakan

salam semua...
aik,mimpi ape pula hari-hari post  ni? haha... apa salah nye kalau free kan.. nak meluah sikit hari ni...

i'm feeling so down today... 
sebab terpaksa kecewakan orang yang paling saya sayang.. 
saya minta maaf.. 
tidak sanggup rasanya nak beritahu perkara yang sebenar... 
tak sanggup melihat riak muka nya tatkala mengetahui perkara sebenar...

akan tetapi sampai bila hendak berselindung...
dan kenala bercakap benar walaupun pahit kan...

tapi ketahuilah, ia menghantui saya setiap hari..
i'll try my best next time..


ini barang free!!!

salam semua...
memang da lama sangat saya tak update blog saya ni kan... sorry2, kat ruma sewa baru pasang wifi... baru la dapat online... pasal holiday, nanti saya cerita ea.. hari ni cerita pasal benda free... wee~ siapa yang tak suka barang free kan? cuba habaq kat saya... aik, tiba2 tercakap utara pula.. rindu pula nak cakap utara... hehe... okay, berbalik kepada barang free ni... mana saya dapat ni? mana lagi  kalau bukan bb1m- baucer buku 1malaysia... saja bikin suspen.. saya tau banyak yang dapat kan, banyak juga yang da habis guna kan.. hehe... saya baru je habiskan kepingan baucer yang terakhir tadi... baucer, nasibla kau ada expired date.. kalau tak,sampai semester depan aku simpan kau...da saya pun  tak tau nak beli apa da... at least i use it for good use... yang pasti untuk pembelajaran, selaras la dengan purpose nya kan...



pada mulanya, ada la juga berniat jahat nak guna baucer tu untuk seronok-seronok je... nak beli novel segala... da saya ni pun hantu novel... mula-mula nak habiskan kat kinokuniya... ah, berangan je kau ni azreeyah... haha... lepas tu nanti duit beli buku minta kat ayah je... ish, teruk kan... tapi memikirkan saya tak ambil ptptpu,  mengharap duit mak ayah  je.. takpela,guna baucer ni untuk kurangkan sikit perbelanjaan.. da la  baru  masuk rumah sewa... duit banyak habis wooo... nasib boleh claim dengan mama gua... kalau tak, memang i da buat kerja part time da kat mcd tu... haha...

setiap pelajar ipta diberi 4 keping baucer yang setiap satunya  bernilai rm50... kepingan yang pertama dan  kedua memang saya guna sepenuhnya membeli buku... memandangkan hanya dua buku yang perlu saya beli semester ini, semuanya rm85 je.. selebihnya saya belanja cik abang buku..hehe..  kepingan yang ketiga, saya beli alat tulis iaitu segala kertas kajang, kertas a4 dan lain-lain... bila tiba kepingan yang terakhir, saya pun suda tak tahu nak beli  apa... berminggu-minggu berfikir..



then, terlintas di fikiran... saya ni jenis yang suka beli barang that i can  remember how i bought it... for example, my watches and bags... every item tu mostly ada sentimental value, have stories behind them... for example, ada beg saya yang saya beli guna duit yang kena bagi smpena birhday... jam tangan pun macam tu juga... because these things akan digunakan lama... thats why i have a lot of watches and bags... haha... 



so, fikir punya fikir, i decided to buy a calculator using the last voucher... calculator ni guna bertahun-tahun... da kerja pun boleh guna lagi.. calculator lama pun macam da lama sangat... bagus beli yang baru... and as my second calculator... in case one of them run out of battery, i still have a spare...great idea azreeyah... :) my target is casio 991es... tapi kat kedai dekat-dekat ni, semua tak ada... nak pergi jauh, saya malasla... teramat sangat..tadi, kebetulan ke kedai yang dekat tu... tiba-tiba ada pula stok baru sampai... model casio 570es plus... paling baru la derr... agak tergugat pula i tengok... design cantik, lagi advance dari model yang saya guna sekarang...pikir punya pikir, keluar  masuk kedai, then i decided to buy it... sebab voucher nak tamat tempoh da sabtu depan... tak ada masa nak cari lain da... nak pergi turun kl pun malas.. grab je la kan... so, here it is... comel giler... hehe...



thats all for now..
nak kena maasuk tidur.. lewat da kot.. da lama i tak jadi burung hantu.. hehe..
thanks for reading this.. :)

p.s. lupa pula nak ucapkan terima kasih kepada kerajaan malaysia sebab beri baucer pada kami pelajar ipta ni... :)

Wednesday, February 8, 2012

trough my eyes : shah alam in 1 semester

salam semua...
how was your holidays? hopefully it was a blast.. mine went okay.. memandangkan saya sudah bebas dari belenggu kelas, test dan kuiz... alhamdulillah... dapat juga menamatkan kelas untuk semester ini... rasanya baru semalam saya sampai di shah alam ni... pertama kali menjejakkan kaki di shah alam adalah pada 10 september 2011.. masa saya tak record pula... haha..


sebenarnya tak prepare pun nak masuk degree ni... sebab i still have my mind on working... tetapi parents saya mengharap saya pergi... kadang-kadang saya harap tak dapat tawaran sambung degree ni supaya saya boleh bekerja tanpa menghampakan sesiapa... bukan saya tidak mahu sambung degree.. itu memang target saya... tapi saya mahu kutip pengalaman dahulu sebelum sambung degree ni... jadi senang nak  faham masa belajar degree nanti... selain tu, saya nak berehat sebentar... penat la belajar 3 tahun... well, kita hanya mampu merancang, tuhan yang menentukan... so, saya dapat tawaran sambung degree di shah alam... saya pergi juga... tak sanggup nak menghampakan harapan orang tua kan... memang mereka tak cakap pun, tapi saya anak, saya tahula... maybe dengan berkat doa mereka insyaallah saya akan berjaya...

datang sini, saya lost... seriously... dalam hati berkata,
owh, macam ni life di shah alam ni
for me, shah alam is a great place if you like to shop and if you have a lot of money.. nak pergi kl pun, bila-bila je... janji ada diuit... well, i like to shop but dont have that much money... so faham-faham je la... kenala berjimat cermat kan... YES-year end sale memang sangat mengugat kewangan saya... sabar je la hati... haha.. tapi macam ni la hidup as a student kan... kalau tak, tak remaja la kan... haha...

program pula memang banyak... opportunity pun banyak... tapi nak merebutnya pun dari banyak orangla kan.. hehe... biasala tu.. lumrah alam... tapi seriuosly, when i said banyak, i mean it... kat kolej je entah da berapa banyak aktiviti dalam satu semester... di fakulti tak kira pula kan... tak dan la nak join semua kan... dengan jadual kuliah yang padat dan subjek yang banyak... memang saya tak larat nak ikut semua... mana yang termampu je la kan... and in addition, tak ada sangat member seangkatan untuk join-join program seumpamanya... saya dari sekolah lagi memang minat untuk join program-program ni... tapi kalau tak ada member, tak seronok juga kan... member-member la yang buat sesuatu program tu seronok.. tak apa, banyak lagi semester kan.. sem ni kite tengok how warm the water is... buat apa nak gelojoh kan... take it easy... .



i think datang sini macam culture shock pun ada juga... maybe sebab my mind wasnt well prepared to face all this...  i was in a rush masa datang ke shah alam.... jadi agak terkejut, tertekan, stress, semua pun ada la... semua macam tak kena... belajar pun macam susah nak masuk... masuk kelas pun, otak kosong je... sampai la ke akhir semester, berfikir balik, apa yang saya belajar satu semester ni? jawapannya : mmmmm...... nothing... menjelang final baru ada semangat untuk belajar... syukur alhamdulillah tuhan buka juga minda saya... saya sudah berusaha semampu mungkin untuk final saya... yang lain, kita berserah je la...

tapi maybe yang buat saya hilang semangat sebenarnya sebab hati saya kosong... bila hati anda kosong, apa yang anda lakukan semua macam pointless... tak ada hala tuju... macam itula saya rasa... lost, hati tak tenang... pernah a close friend of mine tegur,
kau okay ke rieya? 
pelik dengan soalan beliau, saya menjawab
okay je... nape? muka aku nampak tak okay ke?
dengan selamba dia menjawab
a'ah, aku tengok kau macam tak happy je.. kau ada masalah ke?
saya jawab
biasa  je la...

sekali dua diajukan soalan yang sama, maybe boleh la ignore kan... bila da nak dekat lima or enam kali diajukan soalan yang sama, apa yang anda rasa? are there something wrong with me? it makes you think... until you find the answer...lama saya berfikir... then i realise.. am i happy? it shown on my face... saya selalu senyum gembira tapi bukan dari hati... it shows that sometime mulut kata lain,  hati kata lain kan... 
mulut boleh tipu, tapi hati takkan menipu kan... 


how complicated life is until you don't even know what's wrong  with yourself...  tapi tak apa, we  learnt from experiences kan...



then, come someone when you least expected... thanks... :) mula-mula dulu asyik fikir tak sabarnye la nak balik rumah... bila sampai masanya, berat hati pula nak balik... haha... itula, excited sangat mula-mula...

that's all for now...
for this semester...
post ni sangat la panjang berjela..
tapi thanks sebab sudi baca... :)



Sunday, January 15, 2012

manusia dan selipar jamban

salam semua..
hari ni nak buat entry pendek je... sebab esok saya ada paper.. huhu... wish me luck.. :)

tajuk hari ni adalah seperti yang tertera di atas.. why? sebab saya tak faham betul dengan manusia ni... selipar jamban pun nak kebas ke? mmm... kasut-kasut saya yang lawa tu tak nak pula kebas kan... lawa ke? haha... selipar jamban saya yang saya beli di tesco yang berharga rm2.99 tu juga awak nak.. kalau nak sangat, minta je duit, saya bagi, pergi la beli.. tak perlu la nak ambik selipar saya... saya tahu awak tinggalkan selipar awak untuk saya pakai kan.. meskipun selipar awak tu lagi cantik dan mahal, awak tau tak selipar awak tu dah haus, licin dan boleh membuat saya terbanting kat tandas tu... lagi seminggu je lagi saya nak balik... kalau ye pun, tunggulah saya balik dah nanti... anda telah menyukarkan saya nak ke tandas... dan awak sungguh kurang sopan sebab kebas selipar saya semasa saya berada di dalam bilik... terima kasih la... 


okay, whateverla... janji anda bahagia... malas nak fikir sebab saya masih ada dua paper untuk dijawab... owh, sabar la hati... seminggu sahaja lagi... i'm coming home~
:)

Wednesday, January 4, 2012

i forgot what it feels like

hello peeps!
okay,i know i wasn't suppose to post anything kan during the time... saja nak menulis di sini.. there is one moment, a few days ago, saya tersedar... 

i always want to take care of myself... i'm used to it... sebab family saya jauh... kenalah pandai jaga diri sendiri... that's what my mom selalu pesan... :)  i try not to rely on others that much... kenalah jadi miss independent macam lagu kelly clarkson tu...

then, come someone... that make me think... what i've been missing all these years... tak perlu buat benda yang susah... just a simple thing... but it makes you think for days...

pernah tengok The Proposal? ada satu part yang saya paling suka...bila Margaret (Sandra Bullock) cakap
i forgot what its like to have a family... 

and this is what going through my mind...
i forgot what its like to have someone care for me...

Sunday, January 1, 2012

offline~

salam semua....
today is 01012012...happy new year! so my new year resolution is live my life... senang kan...haha.. insyaallah selagi hayat dikandung badan... and after this for several weeks will busy with war... what war? haha... saya takdelah pergi medan peperangan tu kan... just berperang di dewan peperiksaan je... hehe... banyaknye la paper semester ni.. sabar je la azreeyah... tu la, nak sangat jadi engineer.. haha... takpe,
'all things are difficult before they are easy'
so, kenala berusaha.. kepada yang juga akan menghadapi peperiksaan awal tahun seperti saya, good luck you guys! semoga berjaya... saya pun akan offline sepanjang peperiksaan ini.. kena fokus on my examination.. lepas habis paper barula boleh bersuka ria... yeah!! ok, control rieya...paper tak start lagi da fikir habis paper kan...

sorry la kalau you guys datang sini, tak ada entry baru...nanti habis exam saya try to update lebih banyak...

till then, thanks for reading this...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click here! =)