the blog owner

hi there!
yeah, you over there...i write about my life in this blog..just expressing my feeling and share stories with others here..so, feel free to read my blog anytime and leave some comments or just say hi here...thanks for reading...=)




Saturday, May 28, 2011

road ethics

salam semua...
kalau anda tengah membaca, thanks... kali ni nak cakap pasal memandu... road ethics... well, memandangkan sekarang ni tengah cuti, i'm an unemployed graduate... apa lagi yang saya boleh buat selain merayau2 di bandar or menjadi supir or driver orang... haha... so my everyday life banyak involve dengan driving... nasihat saya, satu ja... please be considerate towards other... tolong bertimbang rasa kepada yang lain... jangan pentingkan diri... kita ni berkongsi jalan raya dengan pengguna jalan raya yang lain...



ok, ini adalah antara situasi yang agak menjengkelkan saya semasa memandu.... tak tahulah bagi orang lain kan... tapi renung2kan la... here it goes...

1. Memotong barisan
ok, ini budak kecil pun tahu kan... kenalah beratur dan tunggu giliran kan... bukan semasa memandu  sahaja tetapi macam2 lagilah... pergi bank kena ambik nombor dan tunggu giliran... pergi atm, nak ambil duit kena berbaris dan tunggu giliran... pergi McD, nak beli Big Mac kena berbaris dan tunggu giliran... so, kenapa atas jalan raya tak boleh buat benda yang sama? yang memandu tu bukan orang ke? betul tak?

yang petak2 tu kereta ye...


tapi bagi saya, kadang2 saya considerate juga la pada orang2 ni... saya bagi juga mereka ni masuk depan saya... saya just berfikiran positif : mungkin mereka tidak sengaja, tak tahu jalan tu mati kat depan... yelah, kita pun mesti pernah juga terbuat begitu kan... terutamanya kalau jalan yang kita tak familiar... tapi kalau memang intention dia nak memotong, pandai2 la dia... saya tak tahu... tuhan je yang tahu kan...


2. Junction
semasa berada di junction ni, apa yang penting? lampu isyarat nak belok ke kiri or kanan tu la... the indicator... ia sangat2 la penting... kalau orang nak keluar dari junction tu, memang selalunya pasang lampu tu... yang nak masuk junction ni yang selalu membawa masalah dan kadang-kala menjengkelkan... kenapa? kadang2 tu, nak masuk junction pun tak pasang indicator... tiba2 je masuk junction... orang yang nak keluar junction ni pula bebal je tengok dia sebab kena menunggu dia lalu baru nak keluar junction...  tengok2 dia tak lalu pun,  masuk junction je... cuba anda berada di tempat dia, mesti bebal punya... 

yang petak2 tu kereta ye...


tapi ada juga pemandu yang pelik... pasang indicator nak masuk junction, tapi tak masuk pun junction tu... pening kan... tapi dia sebenarnya membahayakan pemandu yang nak keluar dari  junction tu... da pemandu sebelumnya tu dianggap nak masuk junction, dia pun keluar junction... tiba2 kereta tu jalan sttraight and maybe ada possibility untuk merempuh kereta tu.... da accident... ish, berhati2 la ye... baru2 ni berlaku kepada kawan saya... kesian dia menjadi mangsa keadaan... tak pasal2 kereta remuk, nak baiki pula... ish3...

kalau di junction ni, sebagai langkah berjaga2,  tolonglah berhenti sebelum keluar junction walaupun tak ada kereta masa  tu... and perhatikan pergerakan kereta lain betul2, pay attention.. kadang2 bagi isyarat lain  tapi buat benda lain... so got to be careful... malang tak berbau kan...


3. Parking
untuk parking ni, tolonglah jangan curi parking orang... aish... da nampak orang lain da bagi signal nak masuk, tiba2 anda masuk... ish, memang sungguh kurang ajar... bagi saya sangat kejam dan tak boleh di bagi muka langsung... saya belum pernah terbuat lagi la... tapi kalau saya terbuat memang saya keluar balik dari parking tersebut and minta maaf  la pada pemandu tu... tak disengajakan... tak kan la nak buat bodoh, that's rude ok... i have to warn you, sesiapa yang buat saya macam tu, memang saya pandang rendah pada anda...

and actually happen to me recently... geram betul saya dengan pakcik botak tu... kan da dapat nama camtu... padan muka... that day, saya nak buat appointment dentist so was looking for a parking space near the area... walaupun dekat2 situ ada shopping complex tapi saya tak suka sangat parking dalam shopping complex selepas apa yang saya lalui dulu bila parking di shopping complex... saya da taubat da... saya terperangkap, traffic jam dalam shopping complex selama lebih sejam... lemah saya tau... saya pun takut juga sebab sekarang ni nak dekat perayaan pesta menuai, bandar sangat ramai orang... tak pasal2 pula karang...

ok, cari punya cari, tiba2 i came across the below situation...



yeah, ada kereta nak keluar! saya pun pasang signal nak masuk parking tu and tunggu kereta tu keluar dari parking... very unexpectedly, kereta di depan saya, da terlepas pun petak parking berkenaan undur balik... dia pula nak masuk parking tu... patut ke? hello! i'm there and u miss it... i've give signal already... OMG... what the fish?! tak malu nye la pakcik botak ni... saya pun buat bodoh la... takkanlah nak undur, kereta belakang saya macam mana? pakcik tu telah memblock jalan kereta yang nak keluar dari parking tu... he was expecting me to reverse so that he can get into the parking... berkali2 dia buka pintu kereta memandang ke arah saya... eleh, ingat saya takutla? ingat saya ni budak2 ka? lastly, this was going on for about three minutes, saya tengok kereta yang menunggu belakang saya, jauh juga, ada ruang untuk reverse, saya pun undur je la kereta tu... biarla dia masuk... tak guna bergaduh dengan orang macam ni... lagipun kesian dengan orang yang nak keluar dari parking tu, tak keluar2 dari tadi... biarlah pakcik tu, nak terberak da agaknya... tak tahulah dia belajar dari mana macam tu... memang geram gila kalau memikir balik situasi tu... rasa nak bakor je rambut dia... tapi tak perlu, memang da botak pun... haha... sabor je la...

ok, that's all for today...
rasa macam buat report highway engineering la pula kali ni... sebab siap buat diagram lagi... haha...
thanks again for reading...

p.s. gerak ke sandakan this 6.30am... getting ready...

Friday, May 27, 2011

i got a VISA card!

salam semua...
how your holidays? untuk kawan-kawan yang bercuti la... yang tak bercuti, tak apa, hari ini da hari jumaat, esok cuti da... just chill ok... saya akan balik ke kampung esok... sandakan, wait for me! da lama tak balik kampung... the last time was hari raya puasa tahun lepas... kali ini balik kampung for special occassion... my cousin is getting married this september and this weekend adala kenduri macam tu... disebabkan hari tu masa dia bertunang saya tak dapat hadir, kali ni kena la datang... :)

back to business, i got a VISA card! korang ada? haha... over la pula saya... jangan marah... main2 je... siapa2 yang nak buat lepas ni pun boleh... actually it all begin semasa my cousin buka akaun di bank islam baru2 ini... he was getting ready to go to uitm... biasala, mostly budak uitm guna bank islam kan for ptptn... he show his bank card and i was like : kenapa kad awak cantik dari kad saya?  ok, its new, shiny and got VISA written on it... saya jeles and was joking with my other cousin nak hilangkan kad or patahkan kad so that we can got the new card... haha...

kad atm bank islam biasa - my old atm card look like this

several days after that, me and my mom went to bank islam... as usual la, hal orang tua... my friends selalu cakap... tak sedar diri yang diri sendiri ni da tua... haha... ternampakla iklan kad bank islam baru, the one my cousin have... i quite confident semua orang pernah dengar VISA kan... mesti semua teringat kad kredit kan... VISA is a global payments technology company that facilitates electronic funds transfers throughout the world, most commonly through Visa-branded credit card and debit cards. so, kad VISA ni boleh digunakan di seluruh dunia, di mana2 yang korang nampak lambang VISA tu la... yang kad bank islam ni is a VISA debit card and special sikit... its 2 in 1 card... boleh digunakan as a debit card and an atm card... best kot... kalau nak beli minyak, tiket wayang, and shopping boleh je guna kad VISA.. janji ada duit la dalam kad tu.. haha.. ambil duit pun boleh..

Bank Islam Visa Debit Card-i - this is my new atm card+VISA debit card


then, i told my mom and she interested too... so, kami pun isi la borang semua.. disebabkan kami memang ada kad atm bank islam, kena charge rm10 je untuk pertukaran ke Bank Islam Visa Debit Card-i... at the end, tak dapat nak buat kad tu sebab line ada masalah pula... kebetulan pula, tadi mama minta bawa pergi bank islam lagi... ada hal orang tua lagi la... kami pun hantar sekali borang tukar kad hari tu... dapatlah kad nya hari ni... hehe... sekarang ni pula bank islam tengah buat debit campaign untuk Visa Debit Card-i ni... hadiah myvi kot... manalah tau ada rezeki dapat myvi sebiji... haha... kita join je la kan... :)

that's all for this time...
thanks for reading this and have a nice day... :)


Wednesday, May 25, 2011

miss u : my running shoes

salam semua!
how was your day? mine is fine... i suppose to write this yesterday but i was busy waiting for my result... alhamdulillah, everything went well... finished my diploma... how relieve i am to learn that after all that, i made it! one down and one more to go : degree.. 

ok, back to yesterday, i suppose to go for a dentist appointment... guess what? i didnt make it! overslept la pula... aiyoo... pathetic betul la saya ni... tak apa la, have to make another appointment before i turning 21 next month... why? nantilah saya cerita in other entry ok... JPN pun tak jadi.. entah kenapa my brother tu... he didnt woke me up... biarla dia... the only destination is airport... itu  kena la jadi... sebab nak ambil orang... tak ambil, kena marah la pula sebab i've agreed to do so.... ambil makcik saya sebenarnya... she just get back from KL, hantar my cousin yang masuk uitm melaka...

after fetching her and went to mcd with her, i went for a jog... disebabkan selalu sangat makan semenjak balik rumah ni, kenalah maintain badan... kalau tak, habislah badan naik mendadak... ish, bahaya tu sebab probability untuk turun balik sangat tipis... so the best way is to maintain la... for me macam ini la... my body ni cepat naik kalau tak bersenam and control makan... disebabkan di rumah sangat susah mau control makan, the only way to maintain  is by exercising... nasiblah saya ni jenis yang suka berjoging ni semua... kalau tak, tak tahulah badan i ni macam mana... haha... 



i love jogging sebenarnya... i love running... it actually boleh  mengurangkan stress and ease my mind... kadang2 bila saya rasa tension sangat, i go for a jog... well, during exam week saya suka pergi jogging... selepas tension belajar kan bagus releasing it somewhere, on the running track.. saya tak tahulah  apa rasanya kalau tak pernah exercise... saya akan jadi lembik.... euuww.... saya tak mahu macam itu... kita ni kena la ada stamina, energy...  kesihatan pula kena jaga... walaupun masih muda, time muda2 ni la nak jaga... kalau da kena, baru nak jaga, agak terlambat da  tu...

saya pun tak adalah jogging sebab nak kurus... saya nak maintain my body and stamina... kalau lama tak jogging, badan ni rasa berat je... lepas jogging, badan rasa ringan... you should try it yourself...

kepada yang slim kat luar sana, berhati2... ia tak bermakna anda sihat... kalau tak exercise and makan betul, you may still have cholesterol in your body... dalam darah anda mana anda tahu kan... sekali-sekala, pergilah keluarkan peluh.... bukan hari2 pun... lagipun janganlah tak exercise langsung ok... nanti jadi lembik... believe me... saya da jumpa orang macam ni... ada yang umur da 30 tahun, lembik, asyik sakit2 je.... ish, macam tu ke anda nak hidup anda? orang2 macam ni selalunya jadi macam ni sebab asyik menghadap computer je.. have a life la... go out, do something... go cycling ka, trekking ka, anything...



saya bukan mau temberang la kan... jangan salah sangka ya for sabahan temberang is cakap besar or bragging... kalau di semenanjung maksudnya menipu... for sabahan, the word temberang selalu juga digunakan in conversation... in semenanjung sangat jarang, tak pernah dengar with my own ear pun... ok, iklan sebentar tadi... saya ni, kalau kena suruh buat aktiviti apa2 pun, i still can... eventough saya agak berisi and sometime boleh menandingi lagi yang berbadan kecil ni... kenapa? stamina ba...

alternative, kalau anda tak suka exercise, apa kata anda try activity lain.... kalau anda suka bersukan, pergila bersukan... keluarkan peluh juga kan... suka activity lasak? go for it... outdoor? indoor? boleh saja... banyak je cara nak keluarkan peluh... so, find your way..



kenapa post saya bertajuk begitu? sebab actually i left my reebok running shoesdi kedah... currently, i went for a jog wearing my old converse shoes... which is not the best shoes for running.... huhu... nak beli baru macam tak berbaloi pula just for several months... tapi it doesnt feel that right wearing the shoes... i bought the converse shoes while i'm in highschool... and then my sister wear it... sekarang pun it got holes on it sudah... tak apa la...but how on earth i can get a  running shoes here... have to wait till i got work and paid la... huhu... i need you running shoes... but you are stuffed in a box with my other things there in kedah... menyesal pula tak bawa balik hari tu... haish... tak apalah, just have to endure it...


till then, thanks for reading this...
i babble a lot today...

p.s. lapar... mau makan dulu la...  makan lagi... haha...

Tuesday, May 24, 2011

i'm back!

salam semua!
it's long since i babble here... well, i'm kind of busy for my homecoming... and  i'm home right now... i was entahlah... how to say it... i kind of distracted with things at home... well, da lama tak balik rumah... semua  benda nak buat kan... mood nak berblogging pun lari, nak online pun malas... sorry la to all my followers... i just need to enjoy my time... everyone does kan... sorry... :)

this is my advice :  if you ever have a chance to study far from home, grab it... you never know how great the experience was, how was the feeling and how was the views... i really love the feeling of going home... it was ecstatic... even though  i have to ignore the sad  feeling that i cant come home that often but when the time come, the feeling was indescribable ... haha... you should experience it yourself... words cant describe it....

just look at me now... setiap kali balik rumah, macam ni la... lupa benda lain, termasuklah blogging and online... haha... ok, sorry... hari ni tergerak pula  nak online and i end up here... i was reading my friends blog : cik atiqah hussin... she's new in this... i would like to say to her : welcome to the blog world! hehe... tak  sangka pula dia akan start blogging... :)   and it hits me, the reason i start  blogging : sharing stories.... ok, saya kembali bersemangat... banyak benda saya nak share di sini... insyaallah there are more entries to come...

but for now, i'm back!  i'll continue tomorrow ok... wait for me... :) got to have some sleep now as it is 3am... i have plans tomorrow : being a  driver and a dentist appointment... destinations : JPN, clinic and airport...

till then, thanks for reading this...
and have a nice day... :)

p.s. dah berapa hari asyik makan je kat rumah... i have to go for a jog... ish3....

Thursday, May 5, 2011

interview?

salam everyone..
i'm quite busy lately... well,went out with friends and packing...so,tak sempat nak tengok blog sangat.. huhu~ yesterday, went for interview with proton edar... here how it goes...

iklan sebentar : the night before, went out with pakcik... well, it was his last day here in perlis... having dinner together and i was very kenyang! haha.... banyak sangat makanan.... we went to this restaurant called Huski... never ate there before and kebetulan teringin pula nak makan western kan... tryla kat situ, da tempat makan western selalu tutup pula... we were having pizza, chicken chop for pakcik and chicken lasagna for me... it was so yummy! especially the pizza and lasagna... menyesal pula da habis study ni baru tau kat sana tu sedap... kalau tak, selalu juga kot ke sana... haha... i really like the lasagna.. because usually only seafood lasagna available... which selalunya buat aku muak... kalau chicken or beef, sangat sedap... :)


grilled chicken chop

chicken lasagna

hawaian pizza


ok, back to the interview... the night before, tak sempat study sangat pun for the interview.. lantak la.. just go... pagi2, baru search internet kot... haha... the interview suppose to be started on 9am... and i'm the first.. great! macam la saya ni ready sangat.. it was only 4 orang yang di interview... tapi 3 orang je yang hadir, sorang lagi missing in action, she's my friend actually, being calling her for the whole day, tapi tak angkat pun... tak dapat la nak tolong..

8.45am saya da terpacak da depan hep yang cantik setelah dicat baru, its look new... :) barula nampak macam uitm... waiting with the other candidates... at 9.30am barulah the proton edar people showed up... gave us forms to fill... and asked,
yang mana orang sabah?
kenalah angkat tangan kan... perlu ke tanya? tanya masa interview suda la... i was interviewed at 10.30am... lamanya la menunggu...   kenapa? sebab mereka pergi breakfast lagi... kalau ye pun pergi breakfast, bawala saya sekali... haha... :P ini dia rupa hep yang baru,


the interview was ok la for me...despite this was my first attempt... the interviewer was what i should called 'mesra alam'... sangat baik, senyum banyak... it was 1 guy and 2 women... at first i was kind of nervous... tapi lama2 jadi pelik la pula interview ni... sebab diorang ni macam berborak pula kan with me... at one point, one of the interviewer joking to the other interviewer,
ini  interview ke berborak?
haha...bukan saya yang start, mereka  yang start... i just follow and kind of scared... sebab macam da lari tajuk... mereka ni lebih banyak tanya about sabah and where i was born... katanya tak pernah interview orang sabah.. ada2 je la mereka ni... cuma satu je saya terlupa... i was always taught to dress formally for interviews... but i forgot that this position is customer service related... for this kind of interview, have to dress  fancy sikit... never mind, i bear that in mind...

leganya lepas habis interview... anyway, from the interview, i learn a lot... i know how to make a resume, dress for interview and being in interview... next time i'm ready... :) thanks to my mentor and pakcik yang banyak bagi tunjuk ajar to prepare for an interview.. it's worth it...

p.s. siapa yang nak angkutkan barang saya ni???

Sunday, May 1, 2011

Labour day and me

salam semua?
happy labour day! esok cuti lagi kan... mesti seronok pekerja2 seluruh malaysia hari ni... yang tak dapat cuti tu, tak apalah, selamat bertugas saya ucapkan... saya pula tak ada kena mengena dengan hari pekerja... da saya ni, officially finished my diploma and currently unemployed... so, just duduk goyang kaki je la kat bilik sambil menulis di blog saya ni... haha... 


well, i'm actually acting kind of weird lately... pengakuan ni! haha... i dont know... it's like something wrong with me... am i a freak? nope! but depend on what u define freak are.. haha... like i care... whatever~ entahlah... selalunya saya ni suka tidur lambat, stay up till late nite... and if i ever sleep early, i still woke up late... then, suddenly everything change... i woke up early- 7am or 8am..no matter at what hour i sleep.. huh! how does this happen? amazing! it was really helpful during the exam week... and my mom would probably be happy that finally her daughter can woke up that early without being awake... haha... why huh? i dont even know... but i kind of happy with the change... well, after this maybe i'm going to work during my holidays... takkan la nak datang kerja lewat kan... habislah merah punchcard i... well, since i finished my diploma, i like : wow! da boleh kerja da... macam tak caya pun ada... i'm that old young-still 20 years old ok... hehe... 

S for SLEEP

lagipun, 4 bulan kot cuti... takkan la nak duduk habiskan duit mak ayah je kat rumah kan... actually boleh juga buat macam tu, da dekat 8 bulan tak balik rumah ni, bila lagi kan... haha... but i will bored to death... haha... boring la... kalau nak keluar hari2, habislah duit i... kawan2 semua pun nak kerja cuti ni... well, why dont we give it a try kan... :)

ish, lama lagi kot saya balik ni... walaupun da habis paper, i still need to settle things here in uitm... well, if everyone else had say farewell to uitm... i still am not... just saying farewell to my friends ja la... most of them went back home today... farewell everyone! well, its kind of sad and make me cry thing.. but i was not into it that much, ada la sikit2 if they start crying then i follow juga la... but the feel still didnt come... maybe because we are leaving together... not that we have to leave each other...faham kan... maksud saya sebab kami sama2 akan tinggalkan uitm bukannya saya yang tinggalkan sesiapa di uitm ni...  but just wait till i have to say goodbye to the staff, i'll sure i'll cry that day... they are like my relatives... well, it is sadder when we have to say goodbye to adults... i'm not that good... segan pun ada, its awkward.. owh, sometime i just want to go without saying goodbye to them... like i usually do if i'm going back home for holiday... because i know i'll come back... but this time, i'll never come back except for my convo, insyaallah... have to say goodbye kan, kalau tak, nampak rude la pula... well, they help me a  lot through the years...

was taken yesterday... the last time we all took picture together before leaving uitm..
picture taken from cik akema facebook and captured with cik farhana's camera

malas sebenarnya nak fikir pasal tu, anggap ja lama lagi... padahal seminggu ja lagi... biarlah... just wait and see la.. plan nak kemas and pack barang, hampeh... haha... sebab sangat malas and sejak dari semalam terjumpa kawan2, diorang ajak keluar... biasalah... tak boleh nak tolak, kalau tolak alasan mereka : "bila lagi kau nak keluar dengan aku ni?". well, cannot deny the fact kan, pergi je la walaupun tak mandi petang lagi, muka serabut, selendang pun serabut... haha... "biaq pi la"... not going to use those words once i'm back in sabah... tak apa, at least i know how to use it.. perhaps if i came to the northern region again in future... :)

waah, i babble a lot here today...
sory2 if it make u guys bored... thanks for stopping by and read this... have a nice day... :)

p.s. so many things to do but yet, still dont know what to do... macam mana tu? - malas la tu... haha.. :P
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click here! =)