the blog owner

hi there!
yeah, you over there...i write about my life in this blog..just expressing my feeling and share stories with others here..so, feel free to read my blog anytime and leave some comments or just say hi here...thanks for reading...=)




Friday, October 28, 2011

i've made it!

hello peeps!
salam semua...
tak ada apa sangat yang nak dicerita...
just nak tunjuk ini... ^_^






macam buat animasi la pula kan... haha... sebenarnya nak letak satu je... tapi semua macam best je kan... korang rasa mana yang cantik? nampak nostalgik gitu... saya suka semua gambar-gambar ni... gambar-gambar  ni diambil bukan pada 90 darjah... tapi itu seni kan... tak apa, itu pun suda cukup bagus ada orang mau ambilkan gambar saya kan... haha... terima kasih... :) 

saya nak juga cerita pasal konvo, tapi nanti la saya cerita lebih detail... insyaallah... sebab da pasti akan ambil masa yang  lama untuk mengarang... sekarang ni tak ada masa sangat.. selepas holiday dengan family, diri ini dihujani pula dengan test, quiz dan assignment... this raya korban la perhaps... which i still dont know where my destination is... hmmh.. ikut saja la ke mana kaki ini melangkah... :)

till then, thanks a  lot for reading this...
have a great day... :)

p.s. adakah saya akan demam... tidak!! please la jangan...

Sunday, October 16, 2011

touched saturday

hello peeps!
salam...
how was your day? mine was full of books mostly facebook... haha... itulah sempat tertouching ni... apa yang sampai touching-touching ni? someone broke my heart? no... watch this and you know why... =3


cayalah abang nara... i salute you..  semua kenal kan abang nara... ala, yang tulis beautifulnara tu... kalau nak baca lebih lanjut tentang video ni boleh klik sini.... abang nara ceritakannya semua di situ.. mana la tahu ada yng nk mengikut jejak langkah abang nara untuk memberi kejutan kepada yang tersayang ke... apa salahnya, bukan selalu kan... sweetnya... mesti isteri dia happy sangat kan... ^.^
kalau la saya di tempat dia mahu nye nangis tak henti-henti... hehe...
kena nyanyikan sebuah lagu pun i dah cair.. owh~
tiba-tiba terindu si pakcik...
he's probably sleeping rite now...
kesian dia,penat bekerja...
yang si makcik nye pula tengah menulis post ni, tak reti nak tidur... haha...

that's all for now...
nanti saya post lagi...
thanks for reading this... =)

p.s. feeling guilty sebab asyik tengok muka buku je.. buku sebenar tak buka pun... padahal test berbaris minggu depan... haha..

Wednesday, October 12, 2011

broadband & TAP

hello guys!
salam semua...
ingat lagi ka saya cakap pasal TAP bank islam mobile banking the other day? for details, click here... kiranya, dapat je TAP, saya terus bayar bil celcom broadband dengan menggunakan TAP ni... saya bayar 8 october hari tu.. tapi saya hairan kenapa pembayaran tu tak masuk dalam akaun celcom saya bila saya check di celcom online customer service sampai la ke hari ini... dibuatnya pula, hari ni la broadband ni start kena potong... tensionnya la.. wifi kolej pula, tiba-tiba tak boleh guna... menjadi tanda tanya pula... transaction da berjaya da hari tu... paling ditakuti lagi kalau duit tu burnt je macam tu... tidak!!!

broadband celcom sempena chinese new year hari tu...motif ala-ala topeng bali

so, untuk menjawab persoalan, saya pun contact la celcom di talian 1111 melalui telefon bimbit saya... bila saya tanya, memang pembayaran diterima tetapi dia cakap kalau bayar melalui bank islam kena contact celcom lepas tu untuk comfirmation... cis, rupanya... takpela,lain kali da tau da... there must first in everything kan... barula broadband saya laju sekarang.. puas hati saya...  haha...

okla, itu sahaja untuk dikongsi kali ini..
tak banyak,sikit je...
thanks for reading this... :)

p.s. tengah frust sebab terlepas pc fair... baru ingat nak beli pendrive and hard disk.... damn...

Tuesday, October 11, 2011

oh english~

hi peeps...
salam...
anyone can help me? who can helps with my english? my english is getting worse... damn... i'm panicking, cannot breath... okay, that was overreacting... ignore that... it just that, it's been disappointing lately... i just realise it as i have class for report writing in this semester... the last time i study for english was for my MUET which was 1 year ago... it was my luck that i manage to get good result for it... although it was a last minute study... well my vocab is really going down... i cant even construct a good sentence... this is frustating... if in the old days, i really love english classes... now, i just cant stand it... huhu...



i have to go back to basic in order to gain my vocab back... i would say, the thing that helps with my english all this years is simply a copy of english newspaper... i've been introduced to english newspaper since i was little... my dad, always bought english newspapers... whether its The Star, NST or the local sabahan english newspaper... i read all.. when i got into university, during my diploma, there will  be free newspapers everyday at the TV room at the hostel so that students can read them... and i always got free copies of the english newspapers there because others just wont read it... so, sometimes i do spent some time reading it...

okay, that's the solution... got to get back to reading newspaper but now is online... hopefully it helps to improve my english... please give me back my moxy... huhu...

till then, 
thanks  for reading this...
see you in next entry... :)

Saturday, October 8, 2011

jom TAP!

hello peeps!
salam semua...
how was your weekends... mine is a blast sebab dapat la merehatkan diri yang dalam erti kata lain, dapat bangun lambat sebab tiada kelas... keh, keh, keh... itula motif sebenar weekends... walaupun ada presentation nak disiapkan, ia dijangka hanya akan dimulakan malam ini... kena relax dulu... baru boleh menghasilkan produk yang bagus... kononnya la... sebenarnya malas nak buat awal-awal.. haha... da la next week da start test da... owh, tidak!!! saya tak percaya... bukan baru ka kita ni start sem... *mencubit diri sendiri untuk memastikan diri ini tidak bermimpi* ouch! okay, sakit.. ini memang betul...

lupakan la pasal kerja semua... entry kali ni nak bercerita sikit la... yesterday something unexpected happen... that causing me to make bank transaction immediately... by that time, i have just finish with lunch and have reach my room... when i got the call, ala... come on la, it's friday okay... i just want to have a peace of mind in my room after all the classes during the weekdays... huh, how i wish i have gotten into the online banking... well, several days ago i was going to do so... but the internet is soooooo slow when im trying to reach the bank website... haiyoo... it's happen for several times.. what the hell? so, i just gave up... now, it's getting into my nerve ok... 

so, with that, saya terpaksala juga turun ke cash deposit machine tu... then, i was determined to go to the bank islam and apply for TAP... nasibla ada pejabat bank islam kat dalam uitm shah alam ni nun sana di bangunan prima siswa tu... senang je nak ke sana... 


what is TAP? TAP is mobile banking... TAP ni bukan online banking... tak guna internet langsung.. tak payah download software ke apa... dia akan bagi satu chip nipis yang akan dilekatkan pada sim kad telefon anda.. bila anda buka, TAP ni da ada di skrin telefon anda... dengan TAP ni, anda boleh check balance dalam akaun anda, transfer duit ke akaun lain, bayar bil, topup... untuk keterangan lebih lanjut, boleh la rujuk di laman web bank islam...

sebenarnya da lama nak buat TAP ni, masa tukar kad atm bank islam tu ke kad debit VISA tu lagi... boleh baca pasal tu di sini...  tapi masa tu sebab fikir nak tukar fon,just postpone dulu la hasrat di hati tu...  sekarang da tukar fon,bolehla guna... :) 

bagi saya la kan, perkara yang paling best about mobile banking ni, kalau mak ayah masuk duit, cepat je  tahunya... cepatla boleh berjoli bayar apa yang patut... haha... sebab anda akan menerima mesej kalau ada orang masukkan duit dalam akaun anda... selain itu, disebabkan sekarang ni saya banyak guna visa, every transaction dia akan bagitau... bagus2, i need that so i know what is the balance anytime... lagi satu, kalau nak beli barang online, terutamanya yang pakai bank lain, senang je nak transfer duit ke akaun mereka tanpa perlu ke bank yang berkenaan... makin cepat la habis duit saya ni tau... hehe... 

shopping! :p

tapi sebenarnya, saya nak senang buat transaction ni sebab nak bayar  bil broadband ni hah... ni da seminggu da tak bayar ni... aish, sorry la celcom.. bukan sengaja... kalau la saya ni ada transport segala, senang je nak berurusan, da lama saya buat... tak payahla nak bagi notis segala... i know la... kalau dulu pakcik la yang selalu jadi mangsa... haha... sekarang ni da duduk sendiri, dengan keadaan shah alam yang membingungkan, pandai-pandaila hidup... tapi tak apa, sekarang da ada dua cara nak bayar broadband ni, 1st  bayar pakai TAP or bayar pakai credit card di celcom online customer service... hehe... untuk entah ke berapa kalinya, nak ucapkan terima kasihla pada VISA... anda  memang da memudahkan hidup saya dalam banyak aspek... beli minyak, grocery, tiket kapal terbang, bayar bil, semua mudah... tapi da ada kad VISA ni, kena juga ada duit di tangan... kalau nak harap kad 100% tak bolehla... dibuatnya time tu credit card system down, malula susahla anda... ini adalah pengalaman sebenar... so dont try this at home anywhere... haha...

ini.... bukan broadband saya... but wishing mine look like this... comel broadband mtv world stage ni...

till then, 
thanks for spending your time reading this...
take care and see you in next entry...  :)

p.s. terbangun tadi disebabkan guruh and kilat yang sangat kuat... shah alam ni memang banyak kilat la... scaryyy...

Sunday, October 2, 2011

anak kampung

salam semua!
apa khabar semua? how was your weekends? saya ok je walaupun terpaksa lari dari program... haha... biarla... malas nak fikir... bikin sakit otak je memikir... lama pula tak post kan... yelah,hari kelas busy, tak ada masa sangat... sebab nak menulis ni nak kena ambil masa juga... so, here i am at 5am typing this post...

tengok tajuk - anak kampung... siapa anak kampung? sebenarnya tajuk ni tak ada kena mengena dengan yang hidup dan mati... haha... 

ceritanya macam ini, pada khamis malam yang lalu, ada jamuan raya fakulti... makan free! yeah! haha... da 2 minggu pekena makan free... macam ni la student... haha... semasa jamuan tersebut, tetamu juga disajikan dengan persembahan life band iaitu dari student juga... life band malam tu memang terbaik la... penyanyi dia nyanyi memang sedap... rugi siapa yang tak pergi... dari lagu first sampai la lagu last... tapi lagu last memang terbaikla... i salute la band tu... nak tahu lagu apa? ini dia...


lagu sabah, anak kampung dari jimmy palikat... yang sabahan mesti tahu punya lagu ni... memang popular pun di sabah lagu ni... kalau jalan-jalan di shopping complex, mesti dengar punyalah... saya memang suka lagu ni... best... selalu da dengar terutamanya masa kerja di supermarket dulu... tersemangat la pula dengar lagu ni... live lagi... rasa macam berada di sabah pun ada juga... haha... paling suka lirik yang ni...
tiada kereta ku 
bawa kau jalan-jalan
rumah ku pun tiada 
ada pun bapa punya
semua faham kan lagu ni pasal apa kan..well, i think the lyric is very straight forward kan... lagipun video di atas ni yang versi bahasa melayu... lainlah kalau dusun... tapi bagi yang tak faham ke, boleh juga tengok yang kelantan version.. boleh tahan juga... :) here it is...


macam mana? okay? tapi i still like the sabahan version... hehe... da nama pun orang sabah... haha... sabah is very rich with music... there are so many songs we have here... especially the kadazan dusun... they are very artistic i would say... maybe that's why banyak orang-orang sabah ni berbakat... tidak termasuk saya ye... haha... cubalah datang ke sabah during the havesting festival... memang sana sini lagu kadazan dusun je la yang kamu akan dengar... ala, macam juga orang melayu, kalau nak raya, sana sini lagu raya... haha...

nak tambah lagi, lagu sayang kinabalu... this is all time favourite.. quite famous... selain orang sabah pun tahu... :) jom layan~



lastly, a post card from sabah... :)


saja nak masukkan gambar diri sendiri... haha...sebenarnya nak tunjuk gunung kinabalu kat belakang tu~

till then, thanks for reading...
saja nak share...
if you have any curiosity do ask me...
mana tahu tak faham apa-apa ke...
mak saya cakap, kalau malu rugi... :)

p.s. bila nak balik sabah ni? nak nyanyi lagu-lagu ni kat kbox... :P
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click here! =)