the blog owner

hi there!
yeah, you over there...i write about my life in this blog..just expressing my feeling and share stories with others here..so, feel free to read my blog anytime and leave some comments or just say hi here...thanks for reading...=)




Tuesday, March 29, 2011

rainy tuesday

salam semua...
bagaimana dengan hari anda? here in arau, it is a rainy tuesday... bukan macam hujan biasa tu ye... it is non-stop raining all day... dari subuh sampai ke petang... itu pun berhenti sekejap petang and started raining again at nite till now...

hmmh... its just like last year when it's raining non stop all day... and perlis is banjir! sekarang pun dengar kata air da naik dekat beberapa kawasan... ada juga rumah kenalan saya yang da dinaiki air... amaran banjir pun da dikeluarkan dari siang tadi lagi... and dijangkakan hujan sampai esok... bayangkanlah...huhu~ teringat pula perbualan saya dengan staff2 uitm tadi... 
staff 1 : hah, eloklah budak berdua ni ada time banjir... (he is referring to me and my friend)
ni mesti nak suruh bertugas di bilik gerakan banjir lagi... insyaallah... kalau saya free la... and kalau betul la banjir kan...

staff 2 : malam ni nak tengok air bah (banjir) la...
rieya : (konfiden je banjir kan pakcik ni) nak ikut... boleh tak? kami tak pernah tengok air bah...
staff 2 : haha... tak pernah tengok? nanti abang bawa kamu berdua tengok air bah...
rieya : yeah... (kesukaan pula saya ni kan)

well, saya memang tak pernah tengok banjir pun... masa banjir kat sini dulu, dalam uitm tak banjir, kat luar je banjir... saya berjalan2 keluar dari uitm pun selepas banjir da surut... nak juga tengok kan... asyik tengok gambar and video orang je... tapi doesnt mean saya nak banjir, kesian kot saya tengok student yang duduk luar, yang rumah dorang ditenggelami air... habis harta benda semua... lepas tu, saya tak suka kurang bekalan air and kurang bekalan makanan... da la masa exam hari tu... ada yang terlepas paper tapi nasib baikla uitm bagi diorang ni ambil paper juga... lewat sikit la... tak apa, jangan dia suruh repeat satu semester suda la...

hurm.. hopefully tak ada la banjir teruk sangat kali ini... kita doalah sama2...huhu~



p.s. hujan membuatkan saya sejuk and now i have a fever and flu... huhu~

Monday, March 28, 2011

selangkah ke uitm

salam semua...
bagaimana dengan hari anda? saya baru ja test tadi pagi... haish, ahad pun ada test, da tu awal pagi pulak tu, 8.30am... takut saya mau tidur semalam because takut terlajak... bahaya2... huhu... and alhamdulillah tak terlajak sebab dikejutkan oleh si pakcik... haha... lepas tu saya kejutkan orang lain pula... ceh, ada hati nak kejutkan orang lain... tak apa, saya tolong je... apa salahnya, janji niat ikhlas...  hehe...

berbalik kepada tajuk, semalam saya pergi ke ekspo selangkah ke uitm yang diadakan di uitm perlis... yelah, bukan pelajar lepasan spm je nak pergi, saya yang nak habis diploma ni pun nak pergi juga... saja je, ada yang saya nak tanya tentang certain program degree that i have in mind...plus, my cousin minta tolong tanya about diploma on statistic and quantitative... so, alang2 kan... lagipun ekspo ni dibuat dalam kampus juga, jalan kaki je pergi sana...


dewan tu penuh dengan budak lepasan spm... melihat gelagat mereka, teringat zaman  muda dulu, macam tu la saya... ceh, sekarang da tua la ni? mana ada... saya baru 18... perasan... haha... saya dulu pun before masuk uitm ni, lepas spm la, suka pergi ekspo2 macam ni... banyak informasi yang saya dapat dari ekspo2 ni... and banyak juga saya mohon... tak adalah saya tertumpu hanya pada ipta sahaja... politeknik, ikbn and kolej bersekutu semua saya mohon... yalah, saya pun bukanlah pelajar straight A ok... and during that time, i really want to get an offer to pursue my study walau macam mana pun... saya tak mau masuk kolej sebab saya nak ringankan beban parents saya... da abang saya masuk kolej... anda faham2 la yuran dia je da berapa ribu... so, saya bertekad untuk mencari segala bentuk peluang yang ada untuk sambung study... college is my last choice... memang kalau saya tak dapat langsung tawaran baru saya masuk kolej... walaupun emak saya pernah berkata pada saya, masa tu before saya ambil exam spm saya, dia cakap, 
kalau awak nda dapat masuk U, nda apalah, nda payah awak risau... awak masuk ja kolej...
saya pun terkejut masa tu... kenapa tiba2 dia cakap begitu dengan saya... tak pernah terfikir saya nak masuk kolej... maybe dia tengok saya risau kot nak exam... thanks mama! sebab nak meredakan kerisauan saya masa tu... tapi sebenarnya membuatkan saya tersentak, membuatkan saya lebih tekad... dalam kepala saya masa tu, saya mau masuk ipta and make her proud... 

betul la kata pepatah di mana ada kemahuan, di situ ada jalan... alhamdulillah allah tunjukkan saya jalannya, saya jumpa banyak peluang yang saya rasa tak semua orang tau peluang tu.... semua saya mohon... memandangkan my physics is ok... itu yang membuatkan saya decided to choose civil engineering... walaupun saya tak adalah minat mana pun masa tu... masa tu saya tak tahu nak ambil course apa... mula2 nak ambil yang more to science biology... tapi bila tengok my physics is ok, i have an advantage there, i decided to go for engineering... and alhamdulillah, dapat juga civil... 

saya dapatlah tawaran uitm and beberapa kolej bersekutu uitm... jangan pandang rendah pada kolej bersekutu uitm ni ye... kalau belajar sana pun, anda akan dapat diploma uitm and still graduate as a uitm student, konvo di uitm lagi... sama taraf je dengan uitm student... yuran dia pun tak adalah mahal mana, oklah... so, siapa2 yang dapat tawaran kolej bersekutu ni pun bolehlah pergi... sama je denga uitm... selain tu, saya pernah juga dijemput temuduga diploma usm, nursing... tapi saya tak pergi pun sebab masa tu saya di plkn and my mom didnt tell me about it... i guess maybe because dia tak mau saya jadi nurse... hehe... sebenarnya saya pernah je terfikir nak jadi nurse but my mom didnt approve it... maybe she saw that i can do better in other field... sebenarnya kalau ikut, i want to be a veterinar because i love animals... tapi peluang pekerjaan dalam malaysia ni tak banyak sangat for vet... so, saya lupakan la semua tu... 

saya suka tengok nurse... mereka semua comel2 in their uniform... :)

sebenarnya nak jadi doktor kucing... :)

so, here i am today... sikit je lagi nak habis diploma and go home... owh tak sabarnya mau balik sabah tanah airku... ceh, ayat... haha... saya rindu sabah: the atmosphere, the people and of course the food.... haha... bak kata cik adila, makan ja saya ni... memanglah, makan itu penting... 
i love to eat... :)  
siapa yang tak suka makan, rugi... :P
hehe..

thanks for reading my babble here...

Saturday, March 26, 2011

new handphone themes ^-^

salam semua...
hari ini da sihat sedikit... alhamdulillah.. hari ini tergerak pula nak download theme baru untuk phone saya... da lama rasanya tak download theme baru... da dekat setahun kot... sebab the last time i downloaded one was when i at home during my semester break... setahun lalu kot... haha... baru tersedar... theme yang saya guna sekarang ni pun da entah berapa bulan saya pakai.. boring la pula... tu yang terasa nak tukar baru tu... hehe...

kalau tengok themes yang available ni, saya sangat geram tengok themes nokia.... themes for both nokia and sony ericsson sama je cantik semua, comel2... tapi yang bezanya, for nokia, for certain themes, icon di menu dia pun boleh tukar sekali... da la icon dia comel2... owh, tersangatlah jeles... sebab sony ericsson punya icon tak boleh tukar langsung... boleh, tapi susah, saya pun tak tau macam mana... yang nokia, sangat senang sebab icon dia ikut theme phone tu... saya teringat my sister, old handphone: nokia 7210 supernova warna pink, dengan pink theme and icon2 yang comel pada menu phone tu... aawww~(gasping) ... geramnya...

pink nokia 7210 supernova


inilah theme nokia yang comel... tengoklah icon pada menu theme ni, comel gila... aawww~
banyak lagi themes yang available.. ini adalah salah satu daripadanya... ikut citarasa anda la kan... saya, of course la pink... hehe... :P  walaupun saya sangat tertarik dengan theme nokia yang comel, i  would never use nokia kot... never have one actually ... entahlah... i like sony ericsson more... macam pelik je imagining myself using nokia... saya tidak cakap nokia tu bida (buruk) ok... it's very user friendly and i would suggest others to use it.. tapi saya tak tertarik dengan nokia... that's all... tak apalah, i still got these for my new themes on my p1i... comel juga... ngee~



semua themes ni saya download di zedge... so, sesiapa yang nak download theme baru juga, bolehlah klik pada link tu... di zedge ni banyak theme yang comel2 dan smart untuk semua orang... banyak pilihan pula tu... untuk semua jenis phone ada... masuk je zedge tu, pilih model phone yang anda gunakan... and then anda bolehlah pilih untuk mendownload theme, wallpaper, games, ringtones or videos... semuanya free ye... anda boleh download ke laptop anda and then transfer ke phone anda melalui bluetooth or guna cable... senang kan... kalau dulu2 asyik beli benda2 ni semua, mahal kot... rm3 or rm4 juga satu theme, ringtone or wallpaper... habis kredit saya membeli benda tu semua.. sekarang, semuanya free and you have a better view on the theme, ringtones or video... so, anda boleh pilih mana yang anda suka... that's all for now... thanks for reading this and selamat mendownload... :)

p.s. si pakcik beli handphone baru, nokia.. saya pula yang excited lebih pergi download new themes for his phone... haha...

Friday, March 25, 2011

illness, test and pizza

salam semua...
saya minta maaf banyak2, da lama tak update my blog... sebenarnya semalam lagi nak update tapi tak dapat nak upload gambar... so, i fed up and closed the internet browser... da siap karang da tapi tak dapat nak publish... next time la ek... kali ini nak cerita pasal hari ini... kebelakangan ini selalu sahaja sakit.. ish, pelik... semester ni tak ada la busy mana pun, tapi sakit pula... masa saya jadi mpp dulu, sangat2 jarang sakit... i think, i went to the clinic several times only for the two semester when i'm busy with mpp...  ini, sebulan sekali saya pergi... da 3kali saya pergi for this semester... huhu...

hari ini sakit lagi... it started with my tonsil bengkak i notice it last nite... bila bangun hari ini,bertambah2... nasiblah paginya tak ada kelas, so i was sleeping all morning... bila bangun segar la juga... kelas 3.30, ponteng la... nak pergi klinik... sampai klinik, jumpa doktor, bagitau la tonsil saya bengkak... and then she was asking sama ada i have a fever or not... saya jawablah rasanya tak, check2, demam rupanya saya ni, 38 celcius... owh, didn't feel like one during that time... 4.30 punya kelas, kenala pergi, ada quiz... dapat mc pun pergi je la... malam punya kelas, comfirm la saya tak pergi... tak larat ok... maghrib pun saya da tumbang di atas katil... tapi kena pergi jumpa ajk program pula, malam ini nak bagi duit elaun mereka... saya malas nak pegang lama2... gagahkan diri juga sebab sudah berjanji dengan mereka... owh, settle juga malam ini semuanya... alhamdulillah...

sekarang, da ada di bilik... watching spongebob tadi with my running nose and a box of tissue  prepared beside me... though, my nose still running.. i dont know how many tissues have been sacrifice in order to get rid of it... haha... tomorrow is friday, finally... but i have a test this sunday... haish, i didnt study yet for the test.. cepatlah sembuh dari demam... saya mau study and makan pizza baru... haha... tiba2... well i've been craving for the pizza since last week... tengok je la pizza tu... sedapnye.. hehe... tapi disebabkan ada program lain, it have to be postponed la... i'm planning to go during this weekends... tapi with running nose and tonsil yang bengkak ni, how i'm suppose to enjoy it? owh, cepatlah sembuh.. pray for me guys.. thanks for reading... :)

inila yang saya mau try ni... macam best ja... nyum2... jom makan pizza!

Friday, March 18, 2011

kalau tak tahu, jangan memandai2

salam semua...
apa khabar anda hari ini? harap semuanya ok... :) saya pun ok je... tak ada kelas langsung hari ini... so banyak berfoya2... haha... bilalah saya nak berubah ni... biasalah, selepas test semalam, kenalah release tension kan... bila lagi... esok pula ada orang ajak pegi rumah, ada jamuan... terima kasihlah kepada cik tuan rumah tersebut kerana menjemput saya... nanti saya datang ye...

mesti anda da baca tajuk kan... saya agak bengang sebenarnya... dengan siapa? siapa2 yang berkenaan la... bengang dengan orang yang suka memandai2 tapi tak tahu apa... kalau tak tahu apa2 pun, janganlah memandai, buat kepala sendiri... saya pun tak suruhlah mereka diam... just ask nicely why...  senang kan... sekarang ni, mostly nak memandai, assume what happens... but never know the truth... saya paling tak suka kalau isu ditimbulkan dalam facebook... orang lain pula kadang2 terikut2 dengan orang yang tak tahu apa ni... makin menjadi2 pula isu ini... kadang2 kasihan tengok mereka ni... mereka berhujah2 macam orang politik, tunding jari sana sini, is it the truth?  maybe saya tahu kebenarannya... tapi kalau nak memperbetulkan, saya malas... nanti mereka cakap saya ni bias pula, menyebelahi siapa2... kalau mereka ask nicely, i may tell them the truth... saya tak menyebelahi mana2 pihak pun... 

stop pointing at others!

 hmmh... tu yang kadang2 malas nak buka facebook... boringla baca benda2 macam tu... mereka berpolitik pula di sana kan... bukan berpolitik BN or pas tu ye... kalau nak tau berpolitik macam mana, baca di sini... saya da pernah tulis pasal tu... kalau nak tulis balik, panjang kot... hehe.. takpela, saya baca je komen2 mereka... malas nak masuk campur... orang utara bilang, biaq pi la... haha...


itu saja untuk kali ini...
thanks for reading guys...
if u have somethig to say, just leave some comments...

p.s. jom makan laksa.. ;) tetiba pula saya ni... :P

Wednesday, March 16, 2011

pembantut hari ini

salam semua...
how was your day?me? not good i guess... sebab hari saya terganggu dengan sakit perut yang tiba2 melanda diri... owh... i hate you stomach ache... you make me have to miss classes ok... padahal, i really want to go to today's classes... because last week tak pergi pun, because of the lawatan.. aaarrgghh! tensionnya saya...

so, bila sakit perut, what did i do? lie down, curl like a ball on my bed and sleep so that the pain can go away with my dreams... hoping that it will gone by the time i open my eyes again... unfortunately, bila buka mata tadi... masih sakit lagi perut... apalah yang saya salah makan semalam ni? tak tahulah... kena tahanlah... and take some medicine... 

kesakitan keperutan

but tomorrow i have a test... ecm307-construction management... bila nak study ni? huhu... so kena la ignore the stomach ache and study.. go rieya! chayo2!

study2!


sumber gambar dari google...
thanks for reading this...
 :)

p.s. gone studying... kononnya la... hehe... :P

Tuesday, March 15, 2011

aku sudah gila!

salam semua...
sorry kepada followers2 saya... sebab kebelakangan ini tidak sempat nak mengupdate my blog... sebabnya, last week agak busy and then ada lawatan kelas pula... i was preoccupied last week... tak menang tangan nak settlekan semua kerja before i went for the lawatan... ada projek nak kena update and then kebetulan, saya ada handle program pula and lastly kena pergi lawatan sampai hari jumaat... sabtu pula ada orang ajak datang rumah, makan laksa yang sedap... terima kasih tuan rumah yang baik hati... insyaallah kalau free lagi, saya datang lagi... =) ahad pula tolong budak2 ni handle explorace.... my week is full kan... pasal lawatan, nanti saya cerita lain kali ye... lawatan yang sangat seronok... =) 

kali ni nak cuma nak cerita sikitlah... saya suda gila! gila apa? gila dengan twilight saga... haha... saya pun tak tahu kenapa boleh jadi macam tu... mula2 just nak try baca buku twilight, try je... and then suddenly, ketagih... sampai saya baca semua novel twilight saga... satu hari, satu buku saya habis baca.. wohoo... gila la... ada 5 novel semuaya... so, its only took me 5days ok... mak aih... kalau da ketagih, macam tu la jadinya saya... haha...

i read all already... =)

 sebelum ni ada juga ketagih benda2 macam ni... but mostly saya ketagih dengan novels dan games... ada musim2nya... biasalah tu... nanti bila da boring, tukar lain pula kan... or kadang2 saya baca novels yang pernah saya baca dulu or main games yang saya pernah main... tiba2 teringin  nak main balik or baca balik... biasalah tu...selalunya ketagihan ini berlaku semasa cuti2 semester... biasalah, banyak masa free.. hehe... =P

tapi masalah dengan ketagihan ini, ia membuatkan saya malas untuk membuat benda lain... contohnya belajar, makan dan tidur... belajar tu yang penting... yang tidur and makan tu, excusable... haha... sangat susah bila ianya berlaku masa2 macam ni, still ada lecture semua... haiyo... bahaya... nasiblah novel2 ni pandai habis juga... at least bila da habis, i'll stop... kalau game, yang endless, haish... memang lama juga nak berhenti... bahaya2... i have to control myself... inikan lagi nak test ni... come on azreeyah... study2... wish me luck... =)

thanks for reading this...
hope ur enjoy it...
kalau datang singgah, just leave ur  link here, at the chatbox or at the comment...
nanti saya datang singgah tempat anda pula... =)

Tuesday, March 8, 2011

lawatan or dinner?

salam semua...
malas lah kalau macam ni.... setiap kali busy, mesti ada benda menarik yang saya pasti akan terlepas.... haish... come on lah... mula2, yang saya tahu, ada lawatan kelas ke kl.. i'm looking forward to it... since i never been to a class trip yang jauh than kedah selama 3tahun belajar di sini... da lama menanti saat2 ini sebab geram tengok budak2 course lain entah da berapa kali pergi kelas trip... si pakcik, tak payah cakaplah... every semester ada class trip... kami ni, the last time i went for a class trip was in semester 2.. itupun melawat sekitar kedah which is sangat2  dekat and its only a one day trip.. pagi sampai petang... and when i knew that my senior when for a class trip last semester, i was like, yeah!!! i want to go next semester... since i thought i would be stuck here in arau till i graduated... it sure sound exciting.. and it's here, this wednesday.. =)

this is worth remembering

but suddenly, there are other thing happen also at the same time... mpp's dinner... yeah!! but wednesday?? owh, huhu...  i just knew it yesterday... it was sort of a last minute thingy... so, i didnt expect it at all.. it's one more thing that i dont usually do during my study here in arau... dinner ok... why? because my course doesnt bother to have dinner...where the reason is that there are too many of us... yeah, right... but there are still other courses who have a lot of students than ours can organised a dinner every semester... owh, come on... such a lame reason... who to blame... biarlah, banyak juga halangannya... just hoping one day they have dinner... they only organise  kenduri kesyukuran or doa selamat for the last semester student for the recent semester... although there are still eating in the ceremony, it's not the same as a dinner ok... and now i have the oppurtunity to do so, i'm not gonna make it... i would be gone to the class trip.. hmmh... mpp's dinner are going to be held at edc uum... owh, i'm jealous ok... but i dont want to miss the class trip ok... so, bye bye dinner... huhu... but actually pernah je ke dinner kolej... once a year i guess... but that doesnt count ok... saya mau juga merasa di hotel... and terpaksa miss pula... haish...

college dinner...picture is akma's.. pinjam ya...=)
dinner masa function di shah alam
ini bukan dinner, jamuan... i have a lot of these since i join mpp... so faham2la why i gain some weight...haha...

thanks for reading this..=)
hope you guys have a pleasant day...
and you are enjoying this...

p.s. ooppss~ speaking of jamuan, rasanya macam ada jamuan je esok.. makan free... hehe... =P

Monday, March 7, 2011

movies versus novels

salam semua...
how was your weekends? i hope everything went well...
saya pun tak tau nak buat apa weekends macam ni... selalunya during my free time, saya main game, online, tengok movie kat lappy and etc... tapi semalam, as i was watching the movie twilight... ala, siapa yang tak pernah tengok kan... movie lama... saja je tengok, padahal da berpuluh kali saya tengok movie tu... tiba2 tergerak hati pula nak baca novel twilight ni... sebelum2 ni i never had a chance walaupun kadang2 i got the chance to borrow the book, tapi masa amat mencemburui saya... haha... sejak bila saya guna ayat macam ni? ignore it okay... da la tergerak hati time malam2 buta semalam... aish, mana nak cari novel tu tengah2 malam macam ni?? then, baru teringat.. ebook la jawapannya.. mula2 cari kat 4shared, jumpa tapi few pages are missing... ish, mana boleh macam tu... so, try cari guna mr. google la... jumpa juga... =) siapa yang nak baca juga klik sini..

twilight novel

saya suka baca novel lagi compare than watching the movies... but of courselah movie sekejap je nak tengok.. tapi buku lama juga nak dibaca... tapi kalau cerita bersiri yang ada part1 and onwards, you better read the novels la... lagi banyak cerita kat dalam buku rather than in the movies... lagipun, kadang2 movie ni, tak sama sangat macam ceritanya dalam buku... for example yang nampak ketaralah bagi saya, the conffessions of the shopaholic... the movie is okay tapi banyak juga lah yang ada dalam buku tak ada dalam movie... semua movie yang adapted dari buku pun macam tu... tapi that movie nampak sangatlah... for me who have read the book.. sebagai contoh, benda yang nampak sangat, the place la... it's actually suppose to be in london ok... macam tak real pula bila dia tukar the place... so, sesiapa yang tak baca lagi, you should read one... and if you like it, read all the series... sangat seronok novels tu semua... tak kering gusi saya baca... and the latest series of shopaholic is the mini shopaholic... grab one now..=)

shopaholic novel

untuk movie macam harry potter, lord of the rings and twilight pula... okaylah bagi saya untuk tengok movie sahaja... tapi kena tengok betul2 la... sebab ceritanya agak complicated which is fiction and if u miss a word sometime anda ketinggalan... saya sendiri pun rasa macam tu sebab kadang2 setelah saya tengok several times movie2 ni, baru saya dapat tangkap semua... so, sesiapa yang minat bolehlah baca... tapi bagi saya memang worth baca because its much more fun and more stories in there...

harry potter novels
antara banyak2 series harry potter yang goblet of fire ni saya paling suka... both book and movie are great!

tapi kalau tengok dua2 lagi bagus.. senang sikit imagine kan.. i love to do both.. sebab saya memang suka membaca novel and go to the cinema... cuma lately, i havent enough time to do so... usually, i love to read when i'm travelling.. i can kill my time... and i dont like to sleep during my journey... kecualilah i'm exhausted...  movie pula, suka pergi tengok dengan kawan2 n cousins... selalunya saya tengok movie apa yang seronok and then ajak all my friends or cousins untuk tengok ramai2... seronok tu... nasiblah kat perlis ni tak ada cinema... kalau tak, memang saya pegi selalu... haha...
so, how about you guys? read a good novel recently? or watch great movies? share la dengan saya, maybe saya pun boleh cari novel2 baru yang best...or pergi tengok citer best2 ke...=)
tapi jangan ingat saya baca novel english je ek... novel melayu pun saya baca... it depends on my mood.. 

thanks for readig this guys...
have something to say about this?
just leave some comments here...=)

p.s. just finished reading twilight petang tadi.. lepas ni nak baca apa pula ek?

Sunday, March 6, 2011

green card for the engineer-to-be

salam semua..
hari ni nak bercerita pasal green card... terlintas pula di fikiran untuk menulis pasal ni sebab terlihat entry blog one of my classmate, capik.. dia tulis pasal tu sebab mereka menghadiri kursus green card pada hari ini... saya pula tidur seharian di bilik... haha... bukan saja2 tidur seharian... semalam habis meeting lambat around 1.30am baru balik bilik... and then saya siapkan kerja sikit... pukul 7pagi tadi baru tidur... so, faham2lah ye... =) lagipun saya da pergi kursus tu masa cuti semester yang lepas2...

green card ni apa ye? informasi ini diambil dari sini... untuk keterangan lebih lanjut boleh rujuk laman web cidb..

Green Card Program

This is an integrated program that involves the registration and accreditation of Construction Personnel to enhance safety levels at Construction Sites.
This Program entails the following:
  • A 1-day Safety and Health Induction Course for Construction Workers
  • Provision of Personnel Protective Equipment consisting of a Safety Booklet and Helmet.

Green Cards will be issued to participants of the 1-day Safety and Health Induction Course which also services as proof of Registration with CIDB under the category of Construction Personnel. 

Special Insurance Coverage
Those Construction Personnel who have been registered with CIDB and issued the Green Card are automatically covered by a special Insurance Scheme that insures the Construction Personnel against death and accidents.
This Insurance Scheme is the result of CIDBs continuous efforts towards improving Construction Workers welfare as well as providing security for them and their loved ones.
Since August 1997, when this scheme was launched, Construction Personnel have enjoyed a 24-hr worldwide coverage which is not limited to accidents at work sites alone.

so, kepada bakal2 engineer or sesiapa yang akan bekerja di construction site, bolehlah menghadiri program ni... sangat2 berguna, banyak yang dia ajar dan juga terdapat insurans coverage juga... tak rugi pun kan pergi... 



teringat pula saya semasa menghadiri kursus tersebut.. around bulan jun 2010 kot di sabah... saya memang nak ambil because memandangkan kadang2 saya kena ke construction site untuk buat assignment... senang sikit kalau ada green card ni nak masuk construction site... saya urus semuanya sendiri, tak macam kalau buat di uitm ni, semua lecturer yang uruskan... kita datang kursus je... nasib baiklah, kebetulan, makcik saya ada kawan yang kerja di cidb ni... dia yang bagi kursus kat saya hari tu... sempoi je orangnya.. seronok kalau dia bagi kursus... =)

sehari sebelum kursus, makcik saya siap tunjuk jalan untuk ke cidb tu lagi... haha... memandangkan saya kena drive sendiri ke tempat tersebut... lagipun tempat tu saya tak familiar.. ayah saya nak hantar? sory la... da besar panjang da, pergi sendiri la... lagipun, saya pun tak suka kalau ayah saya yang ambil balik nanti.. mesti lambat dia ambil saya... best lagi drive sendiri, bila2 masa nak balik pun boleh... =)

pada hari kursus tersebut, it was saturday i think... saya pun dengan semangatnya datang awal pagi... ingatkan saya yang lambat sampai... tengok2, saya yang paling awal... haha... tunggulah di pondok2 yang ada di sana.. tak lama selepas itu datanglah seorang lelaki, dia pun datang untuk kursus green card juga... dia tanya saya..
mr unknown :  kau jaga site mana?
and i was like.. site? construction site? ish, saya ni student lagi ya...
rieya : ish, ndak adalah... saya student lagi.. belajar engineering.. itulah saya ambil green card ni...
tak lama selepas itu datanglah beberapa orang lagi.. pun tanya benda yang sama antara mereka... saya pun diajukan soalan yang sama berulang kali.. saya pun jawablah saya student...

bila penceramah da sampai, kami pun masuklah kelas... tak ramai pun yang join kursus masa tu... ada dalam tak sampai 20 orang pun... mostly yang join ni, syarikat2 construction hantar pekerja dorang berkursus... and saya sorang je student... best juga.. banyak saya dapat dari mereka2 ni... peserta lain banyak tanya.. yelah, mereka ni memang bekerja pun.. tahulah apa nak ditanya....penceramah tu ada juga tanya2 pasal construction dengan mereka2 ni... nasiblah dia tak tanya saya, sebab dia tahu saya ni tak tau apa... haha.. dia cuma buli saya, suruh saya tolong dia tuliskan nama semua orang di dalam sijil yang akan diberi selepas habis kursus tu... aish, saya pula kena suruh... takpelah... jangan dia tanya saya pasal construction suda la... haha...

lepas habis kursus, saya pun ucap terima kasih kepada tuan penceramah tu sebab sudi tolong saya untuk dapatkan green card ni... terima kasih encik.. lepas tu saya pun start kereta dan sedia untuk balik, ditahan pula oleh pak guard di situ, bertanya pada saya...
pak guard : dik, mau pigi mana lepas ni...
rieya : owh, saya mau pigi kk pakcik... kenapa?
pak guard : owh, okla tu... bolehkah kau kasi tumpang adik ni, dia mau turun di centre point...
pakcik tu pun menunjuk gerangan yang ingin menumpang itu... owh, that lady, pergi kursus sama2 dengan saya tadi...
rieya : oh, bulih ba pakcik.. one way juga tu..
then, pakcik tu pangil la that lady... dia pun masuk kereta... nana namanya...
nana : sory aa terpaksa tumpang kau... saya ingat mau naik teksi tadi, tapi mana ada teksi di sana tu...
rieya : ndak apa ba, one way juga... =)
kami pun bekenalan.. its turn out that she's only 19 years old and going to take care of her mother business which is a contractor company... wow, in such a young age... i hope she succeed...

sebenarnya kan, bila saya jumpa2 mereka semua ni, saya jadi bersemangat nak kerja ni.. it make me realise, tak lama lagi saya akan bekerja... macam mereka2 ni la...so,have to be prepared... and insyaallah cuti ni nak buat praktikal di construction site.. nasib baik da ada green card.. hehe... hope everything goes well... =)

Saturday, March 5, 2011

dslr oh dslr

salam semua...
semenjak dua menjak ni.. saya pun tak tahula kenapa saya jadi gila dslr ni... i'm craving for one... haha... bukan apa, saya seronok ada benda ni... semunya bermula di sini...

ignore the plastic bag.. i went shopping... what do u expect i do in china? haha..

di manakah ini? di sebuah shopping complex di shenzhen, china... dan ini...

bersama model terpilih ye.. =)
di sebuah kedai beg di shenzhen juga... 

most of my times semasa visiting china tu, saya jadi cameraman... tu la gambar saya tak banyak... tapi ini bukan camera saya ye... da saya memang takde camera, menumpang kasih lah semasa di sana ya... haha... lagipun tuan punya camera ni yang suruh saya jadi cameraman dia, dia nak ada dalam gambar... saya ikut je la... thanks ya kepada tuan punya camera... best juga ambil gambr pakai benda ni... rasa macam pro la pula... kononnye la... haha.. takpe, belajar sikit2 dulu kan, lama2 jadi bukit.. =)

tapi walau macam mana pun, one day i'll have one... bila da kerja nanti... =) sebab, saya suka berjalan2 sambil tangkap gambar... rasanya tangkap gambar guna camera digital biasa tak boleh nak puaskan hati saya seperti menangkap gambar guna dslr ni... tangkap gambar guna dslr ni, barulah feel, macam taking a real picture... waaahhh... having this, will really make my day... tunggu ye dslr...

dulu kan, all i want is a pink digital camera, now i want a dslr... how desire can always change kan...=P

that's all for now...
thanks for reading this guys...
have something to say?
leave some comments here... =)

p.s. tadi berjalan2 di bandar kangar, berhenti di depan kedai camera and just stare at the dslrs... i gonna get one of those someday...

Friday, March 4, 2011

tumblr

salam semua...

sebenarnya hari ni nak blogwalking... memandangkan saya baru sahaja habis test kan... ada la saya blogwalking sikit2... tapi ada problem sikit, tak tau la kenapa dengan blogspot ni... so, disebabkan kebengangan terhadap perkara tersebut... i decided to check my tumblr account... saja je, lama da tak jenguk tumblr saya tu... semenjak ada blog kat blogspot ni la... tapi i still love tumblr ok... sebabnya? ini jawapannya... =) enjoy...
















ok... itu baru sedikit ye... nak tengok lebih2, kena pergi tumblr la... hehe..=) dan sekarang anda tahu kenapa saya suka tumblr... its awesome! saya suka tengok gambar2 yang cantik, comel and menarik... and you can reblog other people punya... seronok2... gambar2 yang ada sangat cantik.. saya paling suka tengok gambar makanan... sangat sedap... =)
















so, apakah perasaan anda melihat gambar2 ini? saya => lapar... haha...

saya sebenarnya buka account tumblr sebelum saya ada blog kat blogspot ni lagi... sebab tumblr sangat mudah untuk digunakan... i was introduced to it by a friend and fall in love at it at first sight... haha.. ayat tak boleh blah la... tumblr ni macam blogspot juga, its a blog... tapi dia sangat simple... just follow the steps given there... tak macam blogspot ni, kena belajar dulu... bagi saya, tumblr ni sesuai untuk orang yang tak suka menulis banyak2... thats why in tumblr banyak orang post gambar, quotes and etc... yelah, picture worth a thousand words kan... so, sesiapa nak join tumblr juga, bolehlah join.. klik pada link tu ye and then just follow the instructions, senang je... or ada yang nak tahu lebih lanjut pasal tumblr tu, klik pada link tu juga... kalau nak tengok2 je pun boleh... pergi ke tumblr miss rieya... tapi saya pun tak post banyak lagi kat sana... saya pun kira baru lagi di sana...

oklah, sampai di sini saja kali ini...
thanks for reading this...
hope you enjoy this...
have something to say about this?
just leave some comments here...

p.s. lapar la pula pagi2 macam ni... perut saya da berbunyi2 da ni... padan muka saya, siapa suruh tengok gambar2 makanan kat tumblr tu... hehe... =P

Tuesday, March 1, 2011

quiz + tests => study

salam semua...
apa khabar anda? saya agak busy beberapa hari ni... disebabkan saya ada tests and quiz this week.. kenalah study kan.. sory ye kepada yang berkunjung ke blog saya ni dan saya tak membalas kujungan anda lagi... jangan risau, insyaallah bila saya da habis test and quiz nanti, saya akan ke blog anda... just leave your link here ok... tinggal la link anda di shoutbox saya or just leave at the comment here.. nanti saya da free saya blogwalking pula ke tempat anda... da beberapa hari saya tak berblogwalking... sorry... and thanks for those who come here and following me here guys! nanti saya ke tempat anda pula... sudah2 la tu azreeyah... pegi buka nota and study... wish me luck guys!

comel la pula patung ni... geram la tengok accessories dia, comel, macam real... =D

p.s. tak suka la test dekat2 ni...  buat saya pening... -_-  huhu~

test pertama-semester terakhir

salam semua!
hari ni adalah hari terakhir bulan februari 2011... dan juga merupakan hari di mana test pertama saya pada semester terakhir ni berlangsung, insyaallah... bila fikir2 balik kan, when was my test pertama di semester pertama saya? nearly 3 years ago... whoaa... lama juga saya menetap di arau ni ya... haha... itu of course la... tak sangka pula saya boleh tinggal di perlis ni selama itu.. dulu saya ingat lagi when i went to labuan... siapa yang tak pernah pergi labuan, sila turun tangan! haha... banyak yang tak pernah pergi kot... yang orang sabah mostly da pernah pergi i think... labuan ni macam langkawi, bebas cukai semua... kecil ja pulau labuan ni... bandar pun kecil... sebenarnya masa saya kecil2 dulu, saya menetap di labuan, belakang rumah saya pantai... terkenang pula zaman dulu2... saya berpindah ke kota kinabalu semasa saya darjah 3, sebab mak and ayah saya transfer sana... kk ni bandar besar la juga... shopping complex banyak la juga... so, when i went to labuan after 6 years living in kk, saja jalan2, saya teringat mak saya tanya saya,
ok ka kalau kita tinggal di labuan?
respon saya yang begitu pantas,
ndak mau! ndak best!
haha... tapi labuan memang agak kecil la juga... saya masih ingat masa saya kecil2 dulu, setiap kali keluar hujung minggu, mesti terserempak dengan kawan2 saya... kalau tak pun, yang saya kenal la... MESTI ok... bukan kadang2... so anda bayangkanlah how boring is that... i think kan, di perlis ni ok lagi... at least boleh la pergi kedah ke, penang ke...nak pergi siam pun boleh tau... banyak juga destinasi... takdela juga saya jumpa orang yang sama...

kecil je kan..

ni pantai layang-layangan belakang rumah saya dulu... sangat2 popular dengan gerai satay and abc yang tersedap di dunia bagi saya la...haha..
ni pula taman damai... dekat je dengan rumah aku... dulu selalu lalu, kalau nak pergi sekolah agama.. abang aku pula selalu panjat pokok asam kat sini.. haha...

semalam pula saya pergi karnival kat mushroom tu, terjumpa pula junior saya, budak sabah juga... saya masih ingat, saya kenal dia masa minggu orientasi, masa tu dia baru masuk uitm arau ni.. saya pula masa tu part3, jadi pembantu minggu mesra siswa... wah... tengok dia pun, macam baru semalam rasanya nampak dia as a part 1... sekarang da part 4 dia... cepatnya masa berlalu... ingat juga dia dengan saya ni... lama juga berborak dengan dia ni... seronok saya kalau dapat jumpa orang sabah.. sebab, saya dapat cakap sabah dengan mereka... da 5bulan tak balik sabah, takdela cakap sabah sangat... kalau dulu saya ada kawan sabahan in my class, boleh cakap dengan dia selalu... sekarang, dia da pindah, 3 sem da... mula2 dulu asyik kena cakap semenanjung saya rasa macam not myself... rasa pelik... tapi nak buat macam mana, nak cakap dengan siapa, cakap dengan yang lain2 ni, mereka tak faham karang..haha... tapi lama2 da biasa, okla.. takpe, bila balik sabah, saya tukarla channel... =)

petang tadi pula masa saya beli makanan kat dining, terjumpa sorang akak ni... saya ingat lagi kakak ni, saya kenal dia masa saya first time jadi pembantu minggu mesra siswa, masa saya part3 la... dia pula part6 masa tu, kecik je orangnya... beberapa minggu ni saya asyik ternampak dia je, tapi macam takut salah orang pula... sebab da lama tak nampak dia... masa dia part 6 tu je la saya nampak dia... da setahun da kot... so tadi dia tegur saya,
akak : part berapa da?
rieya : part 6 da kak.. eh, kak baru masuk sini ke? lama tak nampak kak..
akak : ye, baru sambung degree sini...
rieya : owh, lama nye.. kerja ke kak sebelum ni...
akak : a'ah... berehat jap... ni pun bru masuk degree semester ni...
banyak lagi saya sembang dengan dia... tapi ni yang buat saya terfikir... berapa tahun da berlalu kan... kadang2 saya tak percaya saya ni da part 6 ok... saya ni senior... saya rasa saya ni macam part 1 dulu je lagi.. hehe... saya da nak habis da....=D

thanks for reading this...
hope u enjoy this.. =)

p.s. rasa macam nak pergi labuan la cuti ni.. nak bawa kawan2 pergi sana la... =)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click here! =)