the blog owner

hi there!
yeah, you over there...i write about my life in this blog..just expressing my feeling and share stories with others here..so, feel free to read my blog anytime and leave some comments or just say hi here...thanks for reading...=)




Saturday, January 29, 2011

mana driver?

salam semua....
mana driver ni?driver ape ek??driver bas shuttle ni...bengang aku...sebagai exco aduan & pengangkutan ni,aku kena la mohon bas shuttle untuk hantar budak ke stesen bas & stesen keretapi setiap kali cuti semester...kiranya semua suda approve la bas shuttle ni...tiada masalah...tapi,setiap kali start cuti sem,handpone aku asyik berdering je...student semua cari aku...
kak,bas tak ada la...
kak,bas ada tak?
kak,bas tunggu kat mana ek?
mostly,diorang tanya macamana pun,sebabnya bas tak datang la tu...aku tak kisah orang nak tanya,memang aku ni tempat bertanya & tempat orang buat aduan pun...tapi bila aku buat kerja tapi pihak lain tak bagi kerjasama,bengang juga aku...driver ni selalu...bersem2 kerja,macam tu juga...aku ni,kalau boleh bawa bas tu sendiri,aku bawa suda...tak payah nak minta orang lain...tapi sebab aku tak boleh nak buat semua,aku minta la tolong..ingat aku ni saja ja demand lebih?aku buat untuk kemudahan student...aku tak pernah pun naik bas shuttle tu sebab selalunya aku tak balik pun cuti sem...kalau balik pun,selalunya lambat..aku akan keluar uitm,terkedek2 berjalan ke pintu belakang,untuk naik teksi...

lain kali nak demand bas macam ni la,warna pink..haha...XD


syukur alhamdulillah,ini kali terakhir aku uruskan bas shuttle ni...tapi pagi tadi da start da masalah...nasiblah ydp,bos aku naik bas tu sekali,die tolong selesaikan masalah tadi pagi...bas tak cukup...bas pendek je sebuah,student ramai...dia pun terus call pegawai,dapatla bas panjang sebuah...bolehlah budak naik,walaupun ada yang berdiri..itu yang kami mampu sediakan..and,setahu aku,bas yang backup tu ada sebab ada pemandu yang baik hati tolong...terima kasih la pada dia..abang driver baik hati tu,memang aku kenal...berapa kali da tolong aku...ada je pemandu yang baik,adala 2,3 orang aku kenal...kalau naik bas dengan diorang,memang best la...da la baik,sporting  pula tu...bolehla minta melencong or berhenti mana2...haha...shhh...jangan bagitau orang lain...tapi ada juga yang jahat and tak sporting langsung...asyik marah student je...tak yah la naik dengan diorang ni,tension je lebih...

petang ni pun,jadi juga...baru je...bas pukul3 tadi tak ada...aku pun,yang baru balik dari berjalan2,terus memecut motor ke taxi stand lama,tanya budak2 tu...and then cari pemandu dekat pejabat pemandu...aku masuk pejabat tu,tak ada  orang...bas ada,pemandu tak ada...masa tu da 3.30 da...bas da lewat 30minit..ada ka...15minit tu  boleh consider  lagi la...tanya budak2 tu,bas balik kampung pukul berapa,ada yang malam,ada yang pukul6...tapi budak seorang ni la kesian,pukul4...kalau jalan,macam tak sempat...kesiannye...tau tak betapa tension nya bila jadi macam tu...kalau bas tu datang pada waktunya,insyaallah sempat..tu yang aku jadi tersangat bengang..lambat tak apa...tapi janganla sampai budak terlepas bas balik kampung...aku harap,budak tu sempatla sampai kangar pada waktunya...dia pun,dengan kecewanya,ke stesen bas sendiri...
sory dik...saya da buat yang saya termampu...
bengang dengan driver,aku pun memecut balik ke bilik...untuk menulis post baru..huhu...sesmpai ja aku di bilik,telefon berdering...
bas da ada da...kawan orang bagitau tadi,baru je...
fine,geramnya aku...takpela...yang penting,budak2 tu da pegi kangar...settle kerja aku...tunggu kejap lagi,4.30 pula...harap2 ada la...tapi budak yang pegi kangar sendiri tu,mana da?dia naik bas tak?entahlah...kesiannya..huhu...

teman cuti

salam semua...
esok,akan bermulalah cuti pertengahan semester...tak sangka pula,,cpatnya masa berlalu...whateverla...yang penting,cuti!!!boleh tidur dan bangun lambat...haha...XD....anak siapa la ni  kan....bila cuti,of course la semua orang akan balik kan...tinggal la aku yang terkontang-kanting di hostel ni sorang2...kalau dulu ada juga kawan aku yang orang sabah juga,duduk sekali dengan aku masa cuti..kiraya,berteman la...tapi kali ni,dia ikut housemate dia balik la pula...itu pun lama tak jumpa dia..maklumlah,dia da degree...aku ni baru nak hbis diploma..so,i'm all alone at the hostel masa cuti ni...takot juga..huhu~redha je  la...macam ni la nasib aku...hidup di perantauan...ok,stop la touching2 ni...relax,sda...it's not a big deal...hidup juga aku tak balik rumah..

yesterday,macam biasa,pergi kelas semua...then,member aku yang budak sabah ni juga mesej..she text me :
wui,aku nda jadi la ikut kawan aku balik...aku demam ni,3hari suda...kau tinggal sorang ka di kolej?kau tidurla rumah aku...
happy juga la membaca mesej tersebut...ada la juga teman waktu cuti ni...hehe...syukur alhamdulillah..=)

p.s. hostel suda mula kosong hari ini...melihat budak2 uitm ni menarik luggage masing2,membuatkan aku tefikir...lepas habis semester ni,aku akan tarik luggage aku keluar uitm arau for the last time for three years...what a journey it was...

Wednesday, January 26, 2011

alkisah menderma darah

salam semua...
hari ni disebabkan aku tidak ada kelas pada sebelah paginya,aku pun pergilah menderma darah di mana kebetulan tengah ada kempen derma darah kat anjung siswa tu..aku pun da lama da nak derma darah..i think dalam 2minggu or 3minggu lepas pun ade kempen derma darah,tapi aku tengah tak boleh derma pula...faham2 la penyakit orang perempuan ni...memang tak boleh menderma masa tu...spoil la...da berapa bulan tak menderma darah ni...last aku derma is around bulan 7 hari tu...geram juga hari tu...takpe la...next time perhaps...huhu~



then,around last week,aku ternampak iklan tentang kempen ni,yang akan diadakan pada 25 januari 2011,hari ini..aku da plan da,da memang tak ada kelas pun sebelah pagi,cantik la...hehe...=B And ini masuk kali ke-3 aku menderma darah..so,mostly,da tau la all the procedure..and da tau da tangan mana yang die nak ambik darah..everything went well... =D

there are once,the 2nd time aku derma darah,aku bagi dia ambik darah dari tangan kanan...aku macam pelik juga mula2..tapi relax je la,maybe boleh juga kan...tengok2,bila die da masukkan jarum yang besar tu kat tangan aku,darah tak keluar sangat..die pun tanya aku,sebelum ni amik darah kat tangan mana..aku pun sebenarnya tak ingat sangat...hehe...=P tapi aku rasa sebelah kiri..nurse tu pun kesian tengok aku,sebab kena cucuk jarum besar tu kat tangan sebelah pula..dia tanya aku ok ke tak...aku jawab dengan senyuman,ok je nurse..=) bila da tukar jarum tu kat tangan kiri,baru la darah aku lancar je keluar...nurse tu pun mintak maaf kat aku,dia rasa bersalah la pula..dia siap tanya before nak tukar jarum ke tangan sebelah tu,
kamu nak derma darah juga ke?


 aku angguk la..aku da duduk kat kerusi ni..alang2 la...aku tak kisah pun,benda kecik je pun...dia pun manusia,buat silap juga..=)  and dia pun pesan kat aku,
next time derma darah,ingat tau...tangan kiri...
baikla,terima kasih nurse!sampai hari ni aku ingat..takkan lupa da kot...tak mau da kena cucuk banyak2...haha...XD

Tuesday, January 25, 2011

cuti sem,balik ka??

salam semua...
teringat kata2 my best friend tadi...blogging nda pernah pun bagi salam..sorry guys...nda sengaja...kadang2 excited sangat mau menulis ba...today my post will be in bahasa sabah...entahla kenapa,maybe sebab da lama nda berkurapak(maksudnya bercakap dalam bahasa brunei) ni tau...haha...almaklumlah,suda lama tidak balik sabah,rindu mau bercakap sabah...kawan2 sabah pun nda banyak sangat di sini...

ok,focus on our topic...aku sebenarnya bukan apa pun...boring suda bila orang tanya pasal cuti sem ni...ok,for your information,i will never go back to sabah if it's only for a  week or two...nda berbaloi la...kecuali hari raya la,it's an exception..kalau kamu tnya lagi kenapa nda juga balik,bulih ba,tpi kamu la bagi duitnya..haha..just kidding!mostly,orang yang baru tau,mesti feel pity of me...nda payah la...it just make thing worst...aku nda kisah pun...i'm used to it la kawan...jangan risau...bukan aku tak sedih,tapi biasa suda...

aku masih ingat masa part1 dulu,mula2 duduk sini...masa cuti sem kan,tengok orang usung bag,keluar uitm,mau balik rumah,sedih gila sebab teringat mak yang nun jauh di sana...tuhan ja yang tahu macam mana aku rasa...disebabkan ingin menyibukkan diri masa cuti sem tu supaya tak fikir pasal rumah,aku pun joinla program anak angkat...at least terubat la rindu aku pada rumah sebab dapat mak & ayah angkat kat sini...mereka pun baik sangat,da la yang mak angkat kami tu orang indonesia...best dapat cakap sabah ngan dia...=) lepas habis cuti tu,start kuliah macam biasa...lupa suda pasal sedih2 ni...

tapi kan,saya suggest la,pada yang nda pernah belajar jauh2..take this chance...biarla nda selalu balik pun...tapi sekali balik,nikmatnya tuhan ja yang tau...baru la kita tau tempat orang macam mana..dan walau sebaik mana pun tempat orang,it never feel like home...that's what i feel bila balik sabah...excited gila...barula aku tau,best lagi drive kereta di sabah,cantik lagi permandangan di sabah,best lagi shopping complex di sabah,sedap lagi makanan di sabah...haha...dan banyak lagi..dalam erti kata lain,

 there's no other place called home : sabah <3

i love sabah!

such a busy day...

salam semua...
hari ini dimulakan dengan kekalutan untuk ke kelas...dan ianya menjadi lebih teruk apabila ada lagi kerja yang perlu aku lakukan....yelah,semenjak menjadi mpp di uitm perlis ni,hari2 ku tidak pernah sama seperti dahulu...di mana aku boleh berfoya2 sesuka hati...semenjak bergelar mpp,iaitu setahun yang lalu,hidup aku penuh dengan aduan pelajar,meeting dan event..aduan tu biasalah,dah pegang amanat sebagai exco aduan & pengangkutan..itu la kerja aku...yang sekarang ni pula tengah busy untuk sediakan bas shuttle sempena cuti pertengahan sem ni,untuk student2 uitm perlis ni la...da 3sem duk buat kerja ni & insyaallah would be the last one..sob2...ulang alik  aku dari hep ke pentadbiran tadi...da lama tak buat macam ni...penat juga ek...patutla aku kurus dulu...haha...XD tettt...no komen... =P



Monday, January 24, 2011

no such luck

2nd & 3rd day of the ict expo..
still don't have any luck on the lucky draw..well..i have to admit la,i have no such luck..never mind la..eventhough some of my friend won hard disk,speaker and handphone from the lucky draw...its ok la...till then,bye2 500gb hard disk...

this is the one given for the lucky draw

ni pula antara barang2 yang telah dilelong & diberi untuk cabutan bertuah
nda apa la...janji yg ict expo kali ni,the best la yang pernah di organise di uitm ni...=)

Friday, January 21, 2011

the pink polka dottie

owh no...
ada orang mau pinjam my luggage yang cumil?
no offense...it just that i never used it before..sayang mau bagi pinjam...i bought it masa pergi china hari tu...
sory kawan,jangan ambil hati ok...kalau mau pinjam luggage lain,aku bagi ja..mau ambil pun tak apa..tapi janganla pula ambil,macamana aku mau balik sabah nanti...tak cukup beg..
sory kawan...next time perhaps...

cubala teka which one is the pink polka dolkie..hehe...=P

ict expo uitm perlis

ok,hari ni day 1 ict expo di uitm perlis ni..
walaupun agak sibuk dengan kerja dan kelas,aku cari juga masa untuk ke sana..bertugas la di booth tu kononnya..walaupun pernah juga organise ict expo last sem,kali ni memang seronok..bukan mau beli apa2 pun kat ict expo tu..tapi seronok tengok lucky draw and sesi lelongan barang..manala tau nasib aku bertuah ke..haha...hope so..hadiah lucky draw & barang yang dilelong ni bukan main2 tau..boleh tahan la juga..yang menjadi rebutan ramai, obviously..jeng,jeng,jeng~the 500gb hard disk..bila tengok masa lucky draw petang tadi,budak tu dapat hard disk free2 ja,jeles gila aku..aku mau juga satu..rm100 sumthing juga hard disk tu ba..siapa yang mau bagi free kan?haha...XD nda apa,esok & lusa ada lagi..confident ja dapat ba..mana la tau...eleh,aku ni bukannya beli barang pun,tadi pun dapat masuk lucky draw sebab aku dapat resit dari sorang staff ni..dia beli mouse pad ja pun-rm2..sebab kalau nak ikut lucky draw,kenala beli sumthing kat expo tu..bawa resit ke booth urusetia & redeem a lucky draw form..haha...lawakla pula...XD

sesi lelongan pula boleh tahan juga.walaupun lambat sedikit turun ke mushroom,atas sebab yang tak dapat dielakkan,sempatla melihat hard disk 500gb itu dilelong..sambutan pun hangat juga...yelah,suda semua orang target barang tu..selain tu,ada juga mp3 & pendrive dilelong..tak apela,tengok pula barang apa yang akan dilelong esok.. =)

pasang banner ict expo..sampai pukul 1pagi..
dalam seluruh kawasan uitm..several days before expo

inila orang2 yang terlibat..thanks semua...=)


semasa jaga booth kat expo..


keadaan semasa expo...beli je la semua...

zaman universiti

Sepanjang aku brada kt universiti ni,aku da jmpe mcm2  jnis org...& i blieve if i didnt step out of my little world,aku takkan jmpe org2 mcm ni...pening jg tgk dorg ni,but dats the reality..klau aku asyik study je zman universiti ni,tak ke mana aku...sbb bila aku kerja & jmpe mcm2 org ni,it make me realise sumthing...sumtime,reality hurts..politik banyak...bukn politik barisan nasional tu...ala,politik ngan org..politik ni maksudnye mlakukan ssuatu utk mendapatkan sesuatu...tringat pula contoh yg die bagi mse btn hari tu...dia cakap,
"manusia ni dari kecik lagi da pandai berpolitik.sebagai contoh : bile si anak ni pergi ke kedai dengan mak die.si anak ni nak beli gula2,tp mak die tak nak belikn.die pun mnangisla,merengek sume siap hentak2 kaki lagi kat kedai tu.dan disebabkan mak die malas nak melayan karenah si anak,mak die pun belikan je la"
Si anak dapat apa yg die nak bile buat macm tu kan..so,that's the point!Senang je nk faham konsep die kan..smpai skrg aku ingt..=)  politik ni byk kt luar tu,dunia pkerjaan..so kenala ready..student klau ckp pasal politik je,boring,x mau dgr..sebenarnye sronok jg bile fham..x payahla citer psal BN sume tu..cube tgk btul2 dlm khidupan sharian kita ni,anda akan nampak...hehe...lepas tu,keluar la gosip macam2...haha..

Lupakan la pasal politik tu..kembali kpd zaman universiti..seronok bile dpt krja dgn org,terutamanya bila dapat bkerja dlm 1 orgnisasi yg best,krja sme2,sush sme2..tp kn aku rasa la,ble da krja btul2 nnti,susah da nk jmpe organisasi yg mcm ni..sbb mse tu,org akn buat krja sbb ade kpentingan or sbb mmg da keje die...nikmat buat krja tu tak ade bile tak ikhlas,tak suka & tak ade hati nak buat..so,take the chance,selagi ade peluang,go for it..zaman universiti ni la yg paling best..cari experience tu..masa tak banyak pun..

Friday, January 7, 2011

saya budak baru blajar

well,this is my first post..since i'm new with blogging...baru nak berjinak2...
lama da nak try but dont have dat much tyme to do so...
actually jeles bila tengok org lain ade blog,seronok je bace blog orang...
kadang2 teringin juga melontarkan apa yang ada di kotak fkiran aku ni...
fb tu ok juga...tp tak sepuas blog,bagi aku la..
takpela,slowly la...kawan aku yang cakap...
buat sikit2 dulu blog ni,nanti ok la tu..
thanks kawan !
=)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click here! =)