the blog owner

hi there!
yeah, you over there...i write about my life in this blog..just expressing my feeling and share stories with others here..so, feel free to read my blog anytime and leave some comments or just say hi here...thanks for reading...=)




Sunday, September 25, 2011

makanan dan saya ^_^

salam semua!
hari ni tak mau cakap banyak la...
let the picture do the story... :)
cuba teka gambar apakah ini?

laksa...  siapa yang tak kenal laksa tu? sini kami nak habaq, inilah laksa.. tapi i dah makan sedikit... hehe...

cendol... siapa yang tak pernah makan cendol? sedap  kot.. :)

nasi kerabu... sometimes i mistaken it for nasi dagang... tapi seriously sedap...

yang gambar bertiga ni diambil semasa jamuan hari raya uitm beberapa hari yang lepas... semua sedap... free pula tu... rugi siapa yang tak datang... :) banyak lagi yang saya makan... tapi tak sempat ambik gambar, semua da dalam perut... haha...

di bawah ni pula koleksi gambar makanan yang saya ada... tak banyak mana tapi adalah juga my favourites... :)


1.  dotts egg tart
dotts egg tart
the box
this is totally my old time favourite... tart telur yang paling sedap dan paling murah dalam dunia... saya belum pernah jumpa yang sesedap ini di mana-mana tempat yang saya pernah pergi... memang every aspect of the tart is 'ngam'... the pastry, the filling... kalau tart lain mesti ada yang kurang, this is perfect! it make me speechless... emo pula menulis pasal tart telur... haha.. dulu-dulu it cost rm1 per tart... sekarang pun masih murah lagi, rm1.10 je... can be found at all major malls in kota kinabalu, sabah... sebelah semenanjung ni tak pernah jumpa lagi.. kalau sesiapa pernah jumpa ke, tolong bagitahu saya... saya teringin pula nak makan.. hehe... setiap kali nampak tart ni, mesti beli sekotak (6 biji) untuk family di rumah... kadang-kadang makan seorang pun boleh... haha...


2.  pizza hut
mushroom soup + parmesan cheese

super supreme cheesy lava stuffed crust pizza
yang ini siapa yang tak kenal... pizza hut... gambar ni da lama diambil.. i think around 1 year ago... saja cari gambar-gambar lama... the key to a great pizza : cheese and lot of it... :) i'm a cheese lover...


3.   fish and chips
fish and chip @ grace point

Fish and chip ni maybe ada yang tak familiar... yelah, kalau chicken chop orang tahu la... fish and chip ni adik beradik la dengan chicken chop and segala chop chop tu... i'm not into chicken chop sangat... fish and chip, yes.. selalunya fish and chip ni ada fillet ikan yang dioreng + coleslow + chip/fries + dip sauce... teringat pula, my mum cerita masa mengandung i dulu dia suka makan fish and chip... tu la anak dia ni suka makan fish and chip kot... hehe... tapi fish and chip yang sedap boleh dijumpai di sini... sila scroll ke bawah....





fish & co is quite famous with its fish and chips... da nama pun fish & co... apa lagi yang diorang hidang kalau bukan ikan... haha... and they do serve food in pan.. mula-mula terkejut juga tengok diorang bawa pan kan, da la besar... tapi memang sedap... thumbs up!


4.  aiskrim
aiskrim


ini aiskrim.. ala, aiskrim biasa-biasa je... bukannya tutti frutti... haha... diambil masa kenduri makan aiskrim kat rumah bersama my cousins... kami ni kadang-kadang gila-gila sedikit... da nak tengah malam tu tiba-tiba ada yang berkata: 
"wui, saya macam teringin mau makan aiskrim la" ...
beberapa minit kemudian, saya suda berada di supermarket dengan aiskrim 2 container di tangan dan 2 botol cola di tangan sebelah... haha... seronok makan ramai-ramai... :)

hasil daripada kata-kata tersebut... :)


5.  big apple donuts


say cheese big apple donut

 well, satu lagi well known franchise.. big apple donuts... semua tahu kan... dalam banyak-banyak donut, say cheese is my favourites! da nama pun cheese lover... apa-apa yang berkenaan dengan cheese, saya suka... :) lagipun tak suka yang manis-manis sangat... dunkin donut? sakit gigi i makan... manis sangat.... big apple ni ok la... manis dia ngam... baru je makan beberapa hari yang lalu, dekat dataran cendekia ada dijual.. :)


6. ABC

abc sedap punyee~~
abc memang... teringat pula lagu abc masa sekola rendah dulu.. bukan yang abc sampai z tu... macam ni lagunya :
ais kacang, 
bila terasa panas dan rasa dahaga,
siggah di gerai, ais kacang diminta,
susu dan jagung, 
kacang dan cendol, 
gula air berwarna, 
gaulkan semua, 
enak rasanya, 
kegemaran kita semua...
maybe lirik ni ada salah, sory readers... da 21-7 = 14 tahun yang lalu... tak ingat sangatla... tapi abc memang sedap.. apa lagi kalau makan di tepi pantai, dapat la merasa bayu laut yang bertiup... macam ayat novel la pula... haha... saya paling suka abc buah.. ada buah-buahan di dalam abc tu, sangat sedap.. da lama tak makan sebab tak tahu nak cari kat mana da... 

gambar di atas pula was taken masa saya pertama kali menjejakkan kaki di shah alam... saja ajak kawan saya makan abc dekat dataran cendakia... saya minta abc biasa je, tengok-tengok ini yang dia bagi saya... i was wondering, kalau abc biasa dia pun da mcm ni : with aiskrim and hoko chocolate... abc special dia macam mana ek??


7. nasi lemak


nasi lemak memang da biasa kan... not really a fan of it terutamanya untuk sarapan... definitely a big no sebab akan membuatkan saya mengantuk di kelas.. tapi kalau nasi lemak kukus, i like... sedap gila kalau dengan sambal kerang pula... adui, sangat sedap...

gambar di atas pula nasi lemak di sebuah cafe di perlis... tak ingat la nama dia... pergi keluar makan bersama pakcik before cuti semester... tapi boleh tahan la nasi lemak ni... pakcik yang makan... saya menyibuk je... haha...presentation pun cantik kot... suke tengok telur goreng dia... :)

Friday, September 23, 2011

tangga

salam semua!
bagaimana dengan hari anda? saya harap semuanya okay... :) saya pun alhamduillah okay je...  hari ni pun ada satu kelas je : sejam... kelas seketul di awal pagi... sangat malas tapi takut pula kalau tak hadir... teringat pula kata penceramah hari tu : "saya sanggup dipenjarakan daripada bertemu dekan"... itulah juga apa yang saya rasa... so, tak payah nak mengada nak ponteng-ponteng kelas meskipun telambat bangun tadi.. haha...

cerita pasal lambat, beberapa hari ni pun lambat tapi tak selambat hari ini... faham-faham la bila kelas nak start da, baru la semua orang sampai and kalut nak pergi kelas... sampai je dekat bangunan fakulti, tunggu lift, mak aih... banyak kot orang... itulah yang terjadi sepanjang minggu pada diri ni... da la lift lembap(kadang-kadang sampai 10minit tunggu lift je) sebab canggih sangat... you should see for yourself lift dia macam mana... eventough canggih sebab pelik : nombor kena tekan kat luar lift, dalam lift cuma ada butang buka and tutup pintu lift and loceng kecemasan...  lagipun kena tambah la lift kat situ tu... lift berapa ketul je, yang nak naik nye dalam sehari, ramai kot terutamanya prime time...

semalam pula, sampai depan lift ada dalam 10 minit sahaja lagi kelas nak start... nasib memang tak baik semalam: lift rosak... cuba teka kelas i tingkat berapa? cepat teka... nanti i upah coklat sekeping... jawapannya : jeng, jeng, jeng... tingkat 7.... da kelam kabut, terpaksa la menapak tangga sehingga ke tingkat 7...


kalau anda perasan la kan, kebanyakkan sekolah, hostel or bangunan sempamanya yang paling tinggi pun 4 tingkat... anda tahu kenapa? sebab kalau anda naik tangga, by the 4th floor, anda akan semput gila la... sebab itulah bangunan yang lebih daripada 4 tingkat mestilah mempunyai lift... ini pun an engineering fact, kata budak civil, mesti tahu la kan... :)  rasanya engineer ni da try dulu kot before applying that rule... saya pun da try... taubat tak nak da naik tangga sampai tingkat 7 or 8 lepas ni... you all don't try this at home ye.. or anywhere la... buat penat je... tapi kalau for exercise purpose, baguslah... :)

saya nak kongsi la juga on trick supaya tak cepat penat naik tangga... mana la tahu ada yang nak pergi ke batu caves ke, nak naik tangga batu caves tu... trick ni memang effective la... orang yang nak daki gunung kinabalu pun guna trick ni... :o  senang je... anda naik tangga secara zig-zag... bila anda naik tangga macam tu, anda dapat kurangkan penggunaan tenaga untuk mengangkat kaki anda berbanding jika anda naik tangga seperti biasa... kiranya kalau anda naik tangga dengan cara zig-zag takdelah anda mengangkat kaki setinggi anda mengangkat kaki untuk menaiki tangga seperti biasa... angkat kaki tu yang guna tenaga banyak sampai semput... so, kuranglah penggunaan tenaga di situ.. kuranglah semput sikit... haha... :)

naik tangga secara zig-zag... macam arrow tu...
that's all for now guys...
thanks for reading...
see you in next post...
till then, take care.. :)

p.s. nak bersiap2...nak pergi jamuan raya uitm... makan free... wee~~

Saturday, September 17, 2011

jejak kasih

salam semua...
apa khabar anda di sana? harap-harap semuanya baik-baik belaka... :) saya sangat happy... kenapa?? sebab dapat jumpa kawan-kawan sekolah dulu... yelah, bila datang shah alam ni, rupa-rupanya banyak pula kawan zaman sekolah dulu juga sedang belajar  di sini... tak sangka ek... di sini pula tempat bertemu kembali... boleh buat reunion ni kalau macam ni... haha... apatah lagi KL merupakan hub perhentian kepada kawan-kawan yang belajar di luar negara... KL dengan Shah Alam, bukannya jauh pun... seronok juga...

selalunya saya ni la yang asyik ketinggalan kalau kawan-kawan ni berjumpa... jauh sangat belajar nye sampai tak boleh nak jumpa diorang... terutamanya yang belajar oversea ni or yang tak tinggal di sabah da... diorang yang belajar kat oversea ni cuti tak sama dengan pelajar malaysia... memang la problem, kebetulan saya ni study di perlis pula dulu, memang sah takkan berjumpa punya... berapa tahun da... ada yang kawan saya, saya tak pernah jumpa 3 tahun... nasib da jumpa masa cuti hari tu and ada juga jumpa kat shah alam ni... terima kasih juga la kepada kementerian pengajian tinggi sebab tukar kalendar budak degree ni... kalau tak, tak ada la saya dapat berjumpa mereka-mereka ni...

semalam, setelah bersabar menanti kelas habis, saya ajak kawan sekolah saya dulu keluar... kawan sekolah saya ni la, walaupun kami belajar di tempat yang berbeza, our friendship is still the same... kalau balik sabah, wajib la lepak bersama-sama... wajib ok, bukan mesti... haha... kebetulan dia dapat sambung degree di shah alam juga seperti saya cuma di fakulti yang berbeza... saya rasa da lama tak jumpa dia... padahal baru seminggu okay... sampai begitu sekali saya rasa minggu ini berlalu dengan begitu lambat... sangat-sangat la tidak sabar menanti cuti, saya mahu rehat, penat la... huhu...

back to our plan to go out, saya dan kawan saya ni tak mahu makan di dataran cendakia tu, rimas kot... ramai orang, makanan pun faham-faham la... harga pun kadang-kadang macam tak caye je... so, we decide makan di luar... makan kat seksyen 2.. alang-alang nak lepak... buat-buat tahu je... padahal kami ni bukannya tahu sangat shah alam ni... dua-dua dari sabah dan baru je belajar kat shah alam ni... yakin je... haha... :)

memang kami kalau berjumpa tak pernah tak ada cerita... banyak gila kami cerita... tiba-tiba classmate saya  satu pula call kata nak datang... tinggal kat seksyen 17 je rupanya... da lama juga tak jumpa dia ni... maybe around one or two years... bila da jumpa ni, faham-faham je la perempuan... haha... gossip tak habis-habis... itu sudah pasti...  terima kasih kepada dia juga, kerana sudi menghantar kami balik... jadi kami tak perlu naik rapid untuk balik... kalau ikutkan hati nak balik lagi lewat dari 11pm, tak cukup borak beberapa jam je... tapi da la kami ni belum lagi memiliki kad matrix, tak berani pula nak lebih-lebih... karang, tak pasal-pasal kena tidur kat kfc pula... haha...

mereka dan saya... :)

selepas balik dari keluar makan, saya pergi lepak pula di bilik seorang lagi kawan sekelas saya yang sudah tiga tahun saya tak jumpa... kenapa tak pernah terjumpa? cuti memang sama-sama selama ni... tapi dia ni tinggal di tawau, jarang-jarang datang ke kk... sangat susah la berjumpa... banyak juga kami bercerita... kebetulan duduk di kolej yang sama and dia pun budak engineering... 

so, the day was like jejak kasih la pula... haha... and baru saya sedar, lama sangat saya tak berjumpa  dengan mereka ni semua... kesian nye la saya ni, selalu ketinggalan... bila da habis diploma ni baru berkesempatan berjumpa mereka-mereka ni...

hari ini pun sepatutnya diajak untuk berjumpa seorang lagi clasmate sekolah dulu... kebetulan dia nak balik ke australia da, belajar di sana... dia ajak jumpa di kl... tapi sangat-sangat la tidak boleh... sebab saya kena balik ke kedah... nak kena ambil buku and nota-nota diploma dulu... sebab da tak ingat apa yang saya belajar dulu... banyak sangat la... lagipun lecturer da tak ajar da benda-benda tu balik... so, saya tak ada pilihan lain selain balik... sorry la kawan... tak dapat berjumpa... lain kali insyaallah... :'(

p.s. currently in kedah... just enjoying my holiday... just realise that i actually missing the northern region...

Wednesday, September 14, 2011

Berkawan : ikut taraf?

salam semua..
apa khabar? bagaimana hari anda? seronok tak? saya, alhamdulillah semuanya okay... hari ni cuma mendengar taklimat dan lawatan di fakulti... boring pn boringlah... just follow the flow... sehari je pun... makan pun free, tak payah nak keluar duit... :)

ni nak cerita sikit la... saya pelik betul dengan seorang hamba allah ni... kenal dia ni masa cuti hari tu... saya masa cuti hari tu bekerja, jadi cashier di sebuah pasaraya kat sabah... kebetulan hamba allah ni pun bekerja sekali dengan saya... kira rakan sekerja la...

masa mula2 masuk, faham-faham la... malu-malu kucing.. hehe... yelah, tak kenal sesiapa lagi masa tu.. kerja sana pun sendiri, tak ada bawa kawan sekali.. nak cerita lebih-lebih malasla... nanti orang cakap saya cakap besar pula... jadi, kalau orang tanya saya jawabla kan...kalau tak tanya, tak adala nak cerita... mula-mula masuk semua orang ingat saya ni 18 tahun... mak aih, mudanya... nampak sangat saya ni awet muda... haha... ignore okay kata-kata saya tadi tu... nanti you all termuntah pula dengar... haha... bila ditanya,  saya jawab 21 tahun, macam tak percaya pula... nak buat macam mana, da awet muda... haha... tak ada la, selalunya kan yang masuk kerja part time camtu budak-budak baru habis spm... diorang pun ingat saya baru habis spm la... :)

saya berkawan je dengan semua orang... diorang ni pun maybe tak ada la sangka yang saya ni lepasan universiti.. baru habis diploma la katakan... tapi bila dah ada yang tahu tu, dah jadi lain sikit... tapi bukan saya sengaja bercerita... bila ditanya saya jawab  la... ini pun certain orang je yang tahu... alhamdulillah, mostly okay je dengan saya...



cuma seorang hamba allah ni la... ish, rimas dibuatnya... saya kawan macam biasa je dengan dia, macam dengan orang lain... tapi asyik buat touching pula kononnya saya ni tak setaraf dengan dia... huh!?? bercerekarama pula dia ni.... dia ingat ini zaman dulu-dulu ke? dia ingat ini di indon ke? (teringat kata-kata mak angkat saya, orang indon tapi bekahwin dengan orang sini.. katanya, di malaysia ni bagus, tak kisah kahwin kaya dengan miskin... kiranya tak kisah pasal taraf ni)... ada taraf-taraf segala... saya pun bekerja dengan diorang... mana ada beza, sama-sama penat, gaji pun sama ja... ish, tak faham betullah... ada juga orang yang berfikiran macam ni kan... saya tak pernah memandang rendah pada sesiapa... kerja apa pun saya tak kisah, janji itu rezeki yang halal la... jangan pula kerja asyik menipu orang ja, buat apa... 

lagi satu, tak semestinya budak lepasan universiti je boleh berjaya... semua orang boleh berjaya... terpulang pada usaha masing-masing... rezeki tu ada di mana-mana... sama ada kita nak ke atau tak.... so, kenapa nak ada taraf-taraf pula ni? umur muda lagi tapi berfikiran macam tu... macam mana nak maju? sepatutnya berkawan la dengan orang-orang yang berjaya supaya dapat la menambah pengetahuan untuk memajukan diri sendiri... ini tidak... ish, ish, ish... apa nak jadi?

ada juga rakan-rakan sekerja saya yang sebenarnya tak ada haluan lagi... tak tahu nak buat apa dalam hidup ni... kesian jugak... takkanlah nak bekerja jadi cashier sampai tua? penatla kerja macam tu.. macam tak ada life... bagi saya la... bukan memandang rendah ek...just kesian... ada yang saya tengok masih muda, macam ada lagi semangat nak study, saya suruh la apply uitm and politeknik... yang saya tengok macam tak nak study da, saya cadangkanlah cari kerja yang tetap macam kerani ke... okay la sikit kan... 



tapi saya kesian kat satu budak ni, sekolah pun tak habis lagi, umur baru 16 tahun tapi da bekerja... saya tanya kenapa tak habiskan sekolah... katanya dia malas... aduiyai, ayah dia pun tak kata apa... nak buat macam mana lagi... tapi saya sudah pesan dengan dia, kalau boleh ambil la peperiksaan spm tu... bukanlah nak dia dapat straight A... asal ada... kalau tak ada, susah masa depannya... maybe sekarang, yelah, ada kerja... masa akan datang, siapa yang tahu? saya tengok yang saya apply kerja part time ni, semua nak result spm.. tak tahulah macam mana dia boleh lepas... tapi she's a very good cashier, sangat pantas membuat kerja (scan and pack barang), kira duit pun memang cepat je... mula-mula tengok dia kerja, tergamam sebentar, very professional...  mula-mula saya ingat she's 18 tahun... tapi dia childish sikit... dapat dilihat kalau dia ketawa.. dia memang tak boleh tahan ketawa... kadang-kadang depan customer pun selamba je ketawa kuat-kuat... hehe... boleh je tapi kena tengok customer juga.. kalau kena customer yang sensitif, silap-silap kena marah balik... :P

oklah, that's all for now...
nanti cerita lagi...
have a nice day guys!
thanks for reading... :)

p.s. nak kena balik kedah pula, ambil barang... tersangatlah malas.. tapi da buku dan nota tak ada... huhu~

Tuesday, September 13, 2011

shah alam mari!

salam semua...
di kesempatan ni saya nak ucapkan selamat kembali ke sekolah universiti kepada pelajar-pelajar universiti yang telah bercuti selama 4 bulan tu... sudah- sudah la menternak lemak di rumah tu ye... time to study... sebenarnya menujukan nasihat tersebut kepada diri sendiri juga... haha...

saya sendiri juga akan memulakan kelas baru pada esok hari... agak gerun memikirkannya... kenapakah sebegitu? macam la tak pernah masuk universiti... haha... bukan tak pernah masuk universiti tapi tak pernah masuk kampus sebesar ini... yelah dulu i duduk kampus yang kecil je... bila masuk kampus sebesar ini, saya macam rusa masuk kampung... dengan manusia yang ramai dan kampus yang seluas mata memandang ni... kalau arau, saya da khatam da.. seluruh pelosok kampus yang orang tak pernah pergi, saya da pergi... tapi kalau kampus shah alam ni, tak tau la terkhatam ke tak walaupun duduk bertahun-tahun... kita tengok je la nanti ek...

saya tiba di shah alam pada hari jumaat... walaupun kuliah hanya akan bemula pada isninnya, saya kena juga datang seawal yang mungkin... agak takut dengan keberangkalian tidak mendapat kolej kediaman... mana nak cari rumah sewa di saat2 akhir begini... kalau rumah tu sejengkal dari uitm ni tak apalah, ini nun jauh seberang laut... bertolak dari rumah seawal subuh lagi pada jumaat berkenaan.. my flight was 6.05am from kkia... i kind of late for my check in and kelam kabut masuk balai pelepasan, tak sempat nak borak2 lagi dengan mak dan ayah... sempat salam je... tak apalah, insyaallah saya balik lepas habis sem nanti... 

sepanjang perjalanan saya ke uitm shah alam, semua mod pengangkutan saya guna... mula-mula kapal terbang dari kkia... kali ni naik mas, dapat makan free... haha... sampai klia, naik klia express... 28 minit je da sampai kl sentral... dekat kl sentral, lepak sat... nak serbu subway... da lama mengidam benda alah ni... maklumlah, di sabah tiada... hehe... lepas tu, meneruskan perjalanan naik ktm pula dari kl sentral ke stesen padang jawa which is closer tu uitm... samapai stesen tu, naik teksi pula ke uitm... the end... haha... macam-macam transport saya naik dalam satu hari kan...

subway yang sedap~ nyum2~
kat seksyen 7 ada subway...terbaeekkkla...! haha...


sampai di uitm, alhamdulillah.. dapat juga kolej kediaman... tak payah la duduk merempat or menumpang kasih dengan orang lain... lega rasanya lepas dapat kolej... sebab memang itu harapan saya... mak ayah pun kalau boleh nak saya duduk di dalam... kurang sikit belanjanya... awal-awal semester macam ni, banyak nak guna duit... kurang la juga sikit kan beban mereka  kan... kemudian 2,3 hari duduk kolej yang tak ramai orang pun... hari ahad barulah berpusu-pusu orang mendaftar masuk... lift pun traffic jam oleh mereka... haha...

tadi pula, di fakulti, kami ada pembahagian major...semuanya ada 7 major - structure, concrete, geotech, management, highway, environment dan water... memang da tak tahu nak ambil apa pun sebenarnya... antara dua : water and highway... hmmh... mana satu ek? dilemma betul... da beberapa hari tak lena tidur memikirkan benda ni... ish, tak ada la... ayat je lebih... haha... bila da berpusu-pusu, semua orang berebut nak daftar major... maklumlah, setiap major ada kuota... so, first come, first serve la... da mostly tak nak ambil management sebab banyak benda nak diingat... highway pula sangat laku sebab seronok kot belajar masa diploma dulu... last-last, saya ambil water... memikirkan lebih suka kira-kira... i'll take that la... highway sebenarnya agak kureng semasa diploma dulu... tak tahulah mana silapnya... nampak macam senang, macam seronok tapi takdela skor mana pun... terus da tawar hati dari situ... tapi orang cakap water susah... tapi bila fikir-fikir balik, ada ke benda yang senang dalam dunia ni? tak ada kan.. kita tengok je la macam mana nanti...

sebenarnya, nak cerita... dulu, semasa diploma, saya berpeluang jugalah menjejakkan kaki saya di shah alam sebab mengikuti program anjuran uitm shah alam... teringat pertama kali melihat kompleks kejuruteraan yang besar gedabak tu...  dalam hati : i'll be here someday... teruja kot tengok bangunan ni first time... yelah, kat arau tu mana ada bangunan sebesar ini... masa tu kami memang ada program di bangunan ni... siap berjumpa dengan ex student arau lagi waktu tu.. memang ex student arau berlambak kat sini.. degree civil ada kat sini je pun... mana lagi... :)

1st time menjejakkan kaki di sini : ignore my tudung...angin bertiup agak kencang pada waktu itu...haha...

nampak sangat keterujaan tu sebab dapat ambik gambar depan makmal civil... haha...
tambahan : dewan seri budiman pun saya da jejak masa tu... :) 

dan sekarang benda ni semua da depan mata pun... macam tak percaya pun ada juga... di sinilah saya akan belajar selama beberapa tahun... insyaallah~ harap-harap semuanya berjalan dengan lancar... amin~

oklah,da panjang sangat membebel ni...
haha...
terima kasih sudi membaca...

p.s. barula dapat mandi... sangat bahagia dapat bertemu air... dari siang tadi dok takde air kat kolej ni...

Sunday, September 11, 2011

Hari Raya

salam semua!
pertama  sekali, nak  ucapkan selamat hari raya aidilfitri kepada semua yang mengenali diri ini... 
Selamat Hari Raya 
maaf zahir & batin...
sorry la lambat wish... tapi bak kata pepatah, biar lambat, asal  selamat... haha... boleh guna ke? hentam saja lah..



how was your raya? best tak? mine? best la juga... tapi macam kureng feel la... kenapa ek? semakin tua ni, raya menjadi semakin kurang best la pula... pada pandangan saya la... meskipun still kena bagi duit raya...  terima kasih la kepada pakcik & makcik saya yang baik hati...still bagi duit raya kepada saya yang tua bangkak ni... adalah juga duit untuk disimpan di asb saya..  :)

berbalik kepada persoalan tadi, kenapa  raya kali ni kurang feel? ini la kali pertama selepas 3 tahun saya berpuasa penuh di rumah... yelah, disebabkan menuntut ilmu di negeri orang nun jauh di sana, saya hanya dapat pulang bila  menjelangnya  raya... maybe itulah faktornya...  da berbulan-bulan duduk di rumah sampai tak ada feel la pula... 

teringat pula saya semasa diploma dulu, setiap kali nak  balik raya, mak aih, seronok giler dalam hati ni, tuhan je yang tahu sampai tak boleh nak digambarkan dengan kata2... antara situasi2 yang saya tak boleh dilupakan bila cuti raya dah nak dekat :

kuliah

student : da mula malas nak datang kelas..faham2 je la, fikiran dah melayang balik  rumah... haha... yang ambik cuti  awal pun ada juga... termasuklah saya... oppss! kantoila pula... haha...

lecturer : start la cancel2 kelas sebab ramai student yang da balik raya or lecturer sendiri yang  nak balik raya  awal... haha... student  bukan main suka lagi... siapa  yang tak suka? cuba habaq kat saya... haha... like, like, like...



quiz  & test

lecturer : kalau lecturer yang strict, memang suka la buat quiz & test nak dekat2 cuti ni... dia nak semua  orang  datang  kelasnya... siapa yang  tak datang dapat kosong... ada beran ke tak datang?

student :  eventough kena datang untuk menjawab quiz or  test, semuanya jawab sambil lewa je...  semua da tak  ada  mood nak study...  mood raya ada la...  haha...
tengok je baju raya pun da melompat2 macam esok je raya...haha..


hostel
cepat je hostel tu  kosong...  kalau  boleh, habis je  kelas terakhir before cuti tu,  terus je nak tarik beg dan  balik  kampung... da tak sabar la tu...  haha...
amboi... bukan  main lagi ye pakcik.. sampai dua beg... haha... balik kampung~~
p.s. terima kasih kepada model, anda berjaya! nanti contact i, kita bincang pasal bayaran... hehe...

seronok kan time belajar ni sebenarnya... walaupun terpaksa berkorban, tapi ada juga manisnya... biarpun orang selalu mempersoalkan, kenapa nak study jauh2? saya percaya setiap perkara itu ada hikmahnya kan... why took it negatively? why dont u took it positively?  jauh ke? tak ada la juga... yang belajar kat luar  negara tu tak jauh ke? lagi jauh kan... relax sudah...

hmmh... back  to business, maybe sebab tak  berada jauh dari kampung macam selalu kot menyebabkan raya kali ni tak best sangat... tak feel sangat.. tapi biarla pasal feel2 tu.. yang penting raya kali ini agak istimewa sedikit  daripada biasa sebab my cousin's wedding... ingat tak cousin saya yang menghantar hantaran hari tu? dah selamat pun diijabkabulkan dengan pasangannya pada 3 september yang lepas... alhamdulillah... keesokannya pula adalah hari persandingan mereka... gambar ada banyak... tapi nak upload kat sini pun, cousin i dah upload di blog dia... lagipun dia yang tangkap gambar2 tu semua... let's give her a visit!  click here!

but, picture of the day! yang paling epic... jeng, jeng jeng....


cuba tengok gambar tu betul-betul... berapa orang je yang pandang kamera? haha... sebenarnya, during that time, my brother (the one carrying  a kid) was forcing my little cousin to join us taking picture... but as you can see, she dont like it and start crying... haha... everyone was distracted by  them and that is why they are all gazing at them... except for my cousin (hafiza), my other cousin (atikah) and me... haha... nampak sangat kami ni memang pentingkan gambar daripada keadaan sekeliling... whatever.. yang penting gambar saya kiut! haha... sangatla perasaan...

that's all for now...
ignore kata-kata yang berunsur keperasanan saya...
sekadar untuk jenaka...
tetapi kalau anda rasa saya ni kiut...
sila 'like' saya...
haha...
just joking...
takde like-like di sini ye...
kalau nak, sila la layari laman sesawang facebook...
sekian, terima kasih... :P
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click here! =)