the blog owner

hi there!
yeah, you over there...i write about my life in this blog..just expressing my feeling and share stories with others here..so, feel free to read my blog anytime and leave some comments or just say hi here...thanks for reading...=)




Tuesday, September 13, 2011

shah alam mari!

salam semua...
di kesempatan ni saya nak ucapkan selamat kembali ke sekolah universiti kepada pelajar-pelajar universiti yang telah bercuti selama 4 bulan tu... sudah- sudah la menternak lemak di rumah tu ye... time to study... sebenarnya menujukan nasihat tersebut kepada diri sendiri juga... haha...

saya sendiri juga akan memulakan kelas baru pada esok hari... agak gerun memikirkannya... kenapakah sebegitu? macam la tak pernah masuk universiti... haha... bukan tak pernah masuk universiti tapi tak pernah masuk kampus sebesar ini... yelah dulu i duduk kampus yang kecil je... bila masuk kampus sebesar ini, saya macam rusa masuk kampung... dengan manusia yang ramai dan kampus yang seluas mata memandang ni... kalau arau, saya da khatam da.. seluruh pelosok kampus yang orang tak pernah pergi, saya da pergi... tapi kalau kampus shah alam ni, tak tau la terkhatam ke tak walaupun duduk bertahun-tahun... kita tengok je la nanti ek...

saya tiba di shah alam pada hari jumaat... walaupun kuliah hanya akan bemula pada isninnya, saya kena juga datang seawal yang mungkin... agak takut dengan keberangkalian tidak mendapat kolej kediaman... mana nak cari rumah sewa di saat2 akhir begini... kalau rumah tu sejengkal dari uitm ni tak apalah, ini nun jauh seberang laut... bertolak dari rumah seawal subuh lagi pada jumaat berkenaan.. my flight was 6.05am from kkia... i kind of late for my check in and kelam kabut masuk balai pelepasan, tak sempat nak borak2 lagi dengan mak dan ayah... sempat salam je... tak apalah, insyaallah saya balik lepas habis sem nanti... 

sepanjang perjalanan saya ke uitm shah alam, semua mod pengangkutan saya guna... mula-mula kapal terbang dari kkia... kali ni naik mas, dapat makan free... haha... sampai klia, naik klia express... 28 minit je da sampai kl sentral... dekat kl sentral, lepak sat... nak serbu subway... da lama mengidam benda alah ni... maklumlah, di sabah tiada... hehe... lepas tu, meneruskan perjalanan naik ktm pula dari kl sentral ke stesen padang jawa which is closer tu uitm... samapai stesen tu, naik teksi pula ke uitm... the end... haha... macam-macam transport saya naik dalam satu hari kan...

subway yang sedap~ nyum2~
kat seksyen 7 ada subway...terbaeekkkla...! haha...


sampai di uitm, alhamdulillah.. dapat juga kolej kediaman... tak payah la duduk merempat or menumpang kasih dengan orang lain... lega rasanya lepas dapat kolej... sebab memang itu harapan saya... mak ayah pun kalau boleh nak saya duduk di dalam... kurang sikit belanjanya... awal-awal semester macam ni, banyak nak guna duit... kurang la juga sikit kan beban mereka  kan... kemudian 2,3 hari duduk kolej yang tak ramai orang pun... hari ahad barulah berpusu-pusu orang mendaftar masuk... lift pun traffic jam oleh mereka... haha...

tadi pula, di fakulti, kami ada pembahagian major...semuanya ada 7 major - structure, concrete, geotech, management, highway, environment dan water... memang da tak tahu nak ambil apa pun sebenarnya... antara dua : water and highway... hmmh... mana satu ek? dilemma betul... da beberapa hari tak lena tidur memikirkan benda ni... ish, tak ada la... ayat je lebih... haha... bila da berpusu-pusu, semua orang berebut nak daftar major... maklumlah, setiap major ada kuota... so, first come, first serve la... da mostly tak nak ambil management sebab banyak benda nak diingat... highway pula sangat laku sebab seronok kot belajar masa diploma dulu... last-last, saya ambil water... memikirkan lebih suka kira-kira... i'll take that la... highway sebenarnya agak kureng semasa diploma dulu... tak tahulah mana silapnya... nampak macam senang, macam seronok tapi takdela skor mana pun... terus da tawar hati dari situ... tapi orang cakap water susah... tapi bila fikir-fikir balik, ada ke benda yang senang dalam dunia ni? tak ada kan.. kita tengok je la macam mana nanti...

sebenarnya, nak cerita... dulu, semasa diploma, saya berpeluang jugalah menjejakkan kaki saya di shah alam sebab mengikuti program anjuran uitm shah alam... teringat pertama kali melihat kompleks kejuruteraan yang besar gedabak tu...  dalam hati : i'll be here someday... teruja kot tengok bangunan ni first time... yelah, kat arau tu mana ada bangunan sebesar ini... masa tu kami memang ada program di bangunan ni... siap berjumpa dengan ex student arau lagi waktu tu.. memang ex student arau berlambak kat sini.. degree civil ada kat sini je pun... mana lagi... :)

1st time menjejakkan kaki di sini : ignore my tudung...angin bertiup agak kencang pada waktu itu...haha...

nampak sangat keterujaan tu sebab dapat ambik gambar depan makmal civil... haha...
tambahan : dewan seri budiman pun saya da jejak masa tu... :) 

dan sekarang benda ni semua da depan mata pun... macam tak percaya pun ada juga... di sinilah saya akan belajar selama beberapa tahun... insyaallah~ harap-harap semuanya berjalan dengan lancar... amin~

oklah,da panjang sangat membebel ni...
haha...
terima kasih sudi membaca...

p.s. barula dapat mandi... sangat bahagia dapat bertemu air... dari siang tadi dok takde air kat kolej ni...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click here! =)