the blog owner

hi there!
yeah, you over there...i write about my life in this blog..just expressing my feeling and share stories with others here..so, feel free to read my blog anytime and leave some comments or just say hi here...thanks for reading...=)




Saturday, October 8, 2011

jom TAP!

hello peeps!
salam semua...
how was your weekends... mine is a blast sebab dapat la merehatkan diri yang dalam erti kata lain, dapat bangun lambat sebab tiada kelas... keh, keh, keh... itula motif sebenar weekends... walaupun ada presentation nak disiapkan, ia dijangka hanya akan dimulakan malam ini... kena relax dulu... baru boleh menghasilkan produk yang bagus... kononnya la... sebenarnya malas nak buat awal-awal.. haha... da la next week da start test da... owh, tidak!!! saya tak percaya... bukan baru ka kita ni start sem... *mencubit diri sendiri untuk memastikan diri ini tidak bermimpi* ouch! okay, sakit.. ini memang betul...

lupakan la pasal kerja semua... entry kali ni nak bercerita sikit la... yesterday something unexpected happen... that causing me to make bank transaction immediately... by that time, i have just finish with lunch and have reach my room... when i got the call, ala... come on la, it's friday okay... i just want to have a peace of mind in my room after all the classes during the weekdays... huh, how i wish i have gotten into the online banking... well, several days ago i was going to do so... but the internet is soooooo slow when im trying to reach the bank website... haiyoo... it's happen for several times.. what the hell? so, i just gave up... now, it's getting into my nerve ok... 

so, with that, saya terpaksala juga turun ke cash deposit machine tu... then, i was determined to go to the bank islam and apply for TAP... nasibla ada pejabat bank islam kat dalam uitm shah alam ni nun sana di bangunan prima siswa tu... senang je nak ke sana... 


what is TAP? TAP is mobile banking... TAP ni bukan online banking... tak guna internet langsung.. tak payah download software ke apa... dia akan bagi satu chip nipis yang akan dilekatkan pada sim kad telefon anda.. bila anda buka, TAP ni da ada di skrin telefon anda... dengan TAP ni, anda boleh check balance dalam akaun anda, transfer duit ke akaun lain, bayar bil, topup... untuk keterangan lebih lanjut, boleh la rujuk di laman web bank islam...

sebenarnya da lama nak buat TAP ni, masa tukar kad atm bank islam tu ke kad debit VISA tu lagi... boleh baca pasal tu di sini...  tapi masa tu sebab fikir nak tukar fon,just postpone dulu la hasrat di hati tu...  sekarang da tukar fon,bolehla guna... :) 

bagi saya la kan, perkara yang paling best about mobile banking ni, kalau mak ayah masuk duit, cepat je  tahunya... cepatla boleh berjoli bayar apa yang patut... haha... sebab anda akan menerima mesej kalau ada orang masukkan duit dalam akaun anda... selain itu, disebabkan sekarang ni saya banyak guna visa, every transaction dia akan bagitau... bagus2, i need that so i know what is the balance anytime... lagi satu, kalau nak beli barang online, terutamanya yang pakai bank lain, senang je nak transfer duit ke akaun mereka tanpa perlu ke bank yang berkenaan... makin cepat la habis duit saya ni tau... hehe... 

shopping! :p

tapi sebenarnya, saya nak senang buat transaction ni sebab nak bayar  bil broadband ni hah... ni da seminggu da tak bayar ni... aish, sorry la celcom.. bukan sengaja... kalau la saya ni ada transport segala, senang je nak berurusan, da lama saya buat... tak payahla nak bagi notis segala... i know la... kalau dulu pakcik la yang selalu jadi mangsa... haha... sekarang ni da duduk sendiri, dengan keadaan shah alam yang membingungkan, pandai-pandaila hidup... tapi tak apa, sekarang da ada dua cara nak bayar broadband ni, 1st  bayar pakai TAP or bayar pakai credit card di celcom online customer service... hehe... untuk entah ke berapa kalinya, nak ucapkan terima kasihla pada VISA... anda  memang da memudahkan hidup saya dalam banyak aspek... beli minyak, grocery, tiket kapal terbang, bayar bil, semua mudah... tapi da ada kad VISA ni, kena juga ada duit di tangan... kalau nak harap kad 100% tak bolehla... dibuatnya time tu credit card system down, malula susahla anda... ini adalah pengalaman sebenar... so dont try this at home anywhere... haha...

ini.... bukan broadband saya... but wishing mine look like this... comel broadband mtv world stage ni...

till then, 
thanks for spending your time reading this...
take care and see you in next entry...  :)

p.s. terbangun tadi disebabkan guruh and kilat yang sangat kuat... shah alam ni memang banyak kilat la... scaryyy...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click here! =)