the blog owner

hi there!
yeah, you over there...i write about my life in this blog..just expressing my feeling and share stories with others here..so, feel free to read my blog anytime and leave some comments or just say hi here...thanks for reading...=)




Monday, March 7, 2011

movies versus novels

salam semua...
how was your weekends? i hope everything went well...
saya pun tak tau nak buat apa weekends macam ni... selalunya during my free time, saya main game, online, tengok movie kat lappy and etc... tapi semalam, as i was watching the movie twilight... ala, siapa yang tak pernah tengok kan... movie lama... saja je tengok, padahal da berpuluh kali saya tengok movie tu... tiba2 tergerak hati pula nak baca novel twilight ni... sebelum2 ni i never had a chance walaupun kadang2 i got the chance to borrow the book, tapi masa amat mencemburui saya... haha... sejak bila saya guna ayat macam ni? ignore it okay... da la tergerak hati time malam2 buta semalam... aish, mana nak cari novel tu tengah2 malam macam ni?? then, baru teringat.. ebook la jawapannya.. mula2 cari kat 4shared, jumpa tapi few pages are missing... ish, mana boleh macam tu... so, try cari guna mr. google la... jumpa juga... =) siapa yang nak baca juga klik sini..

twilight novel

saya suka baca novel lagi compare than watching the movies... but of courselah movie sekejap je nak tengok.. tapi buku lama juga nak dibaca... tapi kalau cerita bersiri yang ada part1 and onwards, you better read the novels la... lagi banyak cerita kat dalam buku rather than in the movies... lagipun, kadang2 movie ni, tak sama sangat macam ceritanya dalam buku... for example yang nampak ketaralah bagi saya, the conffessions of the shopaholic... the movie is okay tapi banyak juga lah yang ada dalam buku tak ada dalam movie... semua movie yang adapted dari buku pun macam tu... tapi that movie nampak sangatlah... for me who have read the book.. sebagai contoh, benda yang nampak sangat, the place la... it's actually suppose to be in london ok... macam tak real pula bila dia tukar the place... so, sesiapa yang tak baca lagi, you should read one... and if you like it, read all the series... sangat seronok novels tu semua... tak kering gusi saya baca... and the latest series of shopaholic is the mini shopaholic... grab one now..=)

shopaholic novel

untuk movie macam harry potter, lord of the rings and twilight pula... okaylah bagi saya untuk tengok movie sahaja... tapi kena tengok betul2 la... sebab ceritanya agak complicated which is fiction and if u miss a word sometime anda ketinggalan... saya sendiri pun rasa macam tu sebab kadang2 setelah saya tengok several times movie2 ni, baru saya dapat tangkap semua... so, sesiapa yang minat bolehlah baca... tapi bagi saya memang worth baca because its much more fun and more stories in there...

harry potter novels
antara banyak2 series harry potter yang goblet of fire ni saya paling suka... both book and movie are great!

tapi kalau tengok dua2 lagi bagus.. senang sikit imagine kan.. i love to do both.. sebab saya memang suka membaca novel and go to the cinema... cuma lately, i havent enough time to do so... usually, i love to read when i'm travelling.. i can kill my time... and i dont like to sleep during my journey... kecualilah i'm exhausted...  movie pula, suka pergi tengok dengan kawan2 n cousins... selalunya saya tengok movie apa yang seronok and then ajak all my friends or cousins untuk tengok ramai2... seronok tu... nasiblah kat perlis ni tak ada cinema... kalau tak, memang saya pegi selalu... haha...
so, how about you guys? read a good novel recently? or watch great movies? share la dengan saya, maybe saya pun boleh cari novel2 baru yang best...or pergi tengok citer best2 ke...=)
tapi jangan ingat saya baca novel english je ek... novel melayu pun saya baca... it depends on my mood.. 

thanks for readig this guys...
have something to say about this?
just leave some comments here...=)

p.s. just finished reading twilight petang tadi.. lepas ni nak baca apa pula ek?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click here! =)