the blog owner

hi there!
yeah, you over there...i write about my life in this blog..just expressing my feeling and share stories with others here..so, feel free to read my blog anytime and leave some comments or just say hi here...thanks for reading...=)




Sunday, September 25, 2011

makanan dan saya ^_^

salam semua!
hari ni tak mau cakap banyak la...
let the picture do the story... :)
cuba teka gambar apakah ini?

laksa...  siapa yang tak kenal laksa tu? sini kami nak habaq, inilah laksa.. tapi i dah makan sedikit... hehe...

cendol... siapa yang tak pernah makan cendol? sedap  kot.. :)

nasi kerabu... sometimes i mistaken it for nasi dagang... tapi seriously sedap...

yang gambar bertiga ni diambil semasa jamuan hari raya uitm beberapa hari yang lepas... semua sedap... free pula tu... rugi siapa yang tak datang... :) banyak lagi yang saya makan... tapi tak sempat ambik gambar, semua da dalam perut... haha...

di bawah ni pula koleksi gambar makanan yang saya ada... tak banyak mana tapi adalah juga my favourites... :)


1.  dotts egg tart
dotts egg tart
the box
this is totally my old time favourite... tart telur yang paling sedap dan paling murah dalam dunia... saya belum pernah jumpa yang sesedap ini di mana-mana tempat yang saya pernah pergi... memang every aspect of the tart is 'ngam'... the pastry, the filling... kalau tart lain mesti ada yang kurang, this is perfect! it make me speechless... emo pula menulis pasal tart telur... haha.. dulu-dulu it cost rm1 per tart... sekarang pun masih murah lagi, rm1.10 je... can be found at all major malls in kota kinabalu, sabah... sebelah semenanjung ni tak pernah jumpa lagi.. kalau sesiapa pernah jumpa ke, tolong bagitahu saya... saya teringin pula nak makan.. hehe... setiap kali nampak tart ni, mesti beli sekotak (6 biji) untuk family di rumah... kadang-kadang makan seorang pun boleh... haha...


2.  pizza hut
mushroom soup + parmesan cheese

super supreme cheesy lava stuffed crust pizza
yang ini siapa yang tak kenal... pizza hut... gambar ni da lama diambil.. i think around 1 year ago... saja cari gambar-gambar lama... the key to a great pizza : cheese and lot of it... :) i'm a cheese lover...


3.   fish and chips
fish and chip @ grace point

Fish and chip ni maybe ada yang tak familiar... yelah, kalau chicken chop orang tahu la... fish and chip ni adik beradik la dengan chicken chop and segala chop chop tu... i'm not into chicken chop sangat... fish and chip, yes.. selalunya fish and chip ni ada fillet ikan yang dioreng + coleslow + chip/fries + dip sauce... teringat pula, my mum cerita masa mengandung i dulu dia suka makan fish and chip... tu la anak dia ni suka makan fish and chip kot... hehe... tapi fish and chip yang sedap boleh dijumpai di sini... sila scroll ke bawah....





fish & co is quite famous with its fish and chips... da nama pun fish & co... apa lagi yang diorang hidang kalau bukan ikan... haha... and they do serve food in pan.. mula-mula terkejut juga tengok diorang bawa pan kan, da la besar... tapi memang sedap... thumbs up!


4.  aiskrim
aiskrim


ini aiskrim.. ala, aiskrim biasa-biasa je... bukannya tutti frutti... haha... diambil masa kenduri makan aiskrim kat rumah bersama my cousins... kami ni kadang-kadang gila-gila sedikit... da nak tengah malam tu tiba-tiba ada yang berkata: 
"wui, saya macam teringin mau makan aiskrim la" ...
beberapa minit kemudian, saya suda berada di supermarket dengan aiskrim 2 container di tangan dan 2 botol cola di tangan sebelah... haha... seronok makan ramai-ramai... :)

hasil daripada kata-kata tersebut... :)


5.  big apple donuts


say cheese big apple donut

 well, satu lagi well known franchise.. big apple donuts... semua tahu kan... dalam banyak-banyak donut, say cheese is my favourites! da nama pun cheese lover... apa-apa yang berkenaan dengan cheese, saya suka... :) lagipun tak suka yang manis-manis sangat... dunkin donut? sakit gigi i makan... manis sangat.... big apple ni ok la... manis dia ngam... baru je makan beberapa hari yang lalu, dekat dataran cendekia ada dijual.. :)


6. ABC

abc sedap punyee~~
abc memang... teringat pula lagu abc masa sekola rendah dulu.. bukan yang abc sampai z tu... macam ni lagunya :
ais kacang, 
bila terasa panas dan rasa dahaga,
siggah di gerai, ais kacang diminta,
susu dan jagung, 
kacang dan cendol, 
gula air berwarna, 
gaulkan semua, 
enak rasanya, 
kegemaran kita semua...
maybe lirik ni ada salah, sory readers... da 21-7 = 14 tahun yang lalu... tak ingat sangatla... tapi abc memang sedap.. apa lagi kalau makan di tepi pantai, dapat la merasa bayu laut yang bertiup... macam ayat novel la pula... haha... saya paling suka abc buah.. ada buah-buahan di dalam abc tu, sangat sedap.. da lama tak makan sebab tak tahu nak cari kat mana da... 

gambar di atas pula was taken masa saya pertama kali menjejakkan kaki di shah alam... saja ajak kawan saya makan abc dekat dataran cendakia... saya minta abc biasa je, tengok-tengok ini yang dia bagi saya... i was wondering, kalau abc biasa dia pun da mcm ni : with aiskrim and hoko chocolate... abc special dia macam mana ek??


7. nasi lemak


nasi lemak memang da biasa kan... not really a fan of it terutamanya untuk sarapan... definitely a big no sebab akan membuatkan saya mengantuk di kelas.. tapi kalau nasi lemak kukus, i like... sedap gila kalau dengan sambal kerang pula... adui, sangat sedap...

gambar di atas pula nasi lemak di sebuah cafe di perlis... tak ingat la nama dia... pergi keluar makan bersama pakcik before cuti semester... tapi boleh tahan la nasi lemak ni... pakcik yang makan... saya menyibuk je... haha...presentation pun cantik kot... suke tengok telur goreng dia... :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click here! =)