the blog owner

hi there!
yeah, you over there...i write about my life in this blog..just expressing my feeling and share stories with others here..so, feel free to read my blog anytime and leave some comments or just say hi here...thanks for reading...=)




Monday, March 28, 2011

selangkah ke uitm

salam semua...
bagaimana dengan hari anda? saya baru ja test tadi pagi... haish, ahad pun ada test, da tu awal pagi pulak tu, 8.30am... takut saya mau tidur semalam because takut terlajak... bahaya2... huhu... and alhamdulillah tak terlajak sebab dikejutkan oleh si pakcik... haha... lepas tu saya kejutkan orang lain pula... ceh, ada hati nak kejutkan orang lain... tak apa, saya tolong je... apa salahnya, janji niat ikhlas...  hehe...

berbalik kepada tajuk, semalam saya pergi ke ekspo selangkah ke uitm yang diadakan di uitm perlis... yelah, bukan pelajar lepasan spm je nak pergi, saya yang nak habis diploma ni pun nak pergi juga... saja je, ada yang saya nak tanya tentang certain program degree that i have in mind...plus, my cousin minta tolong tanya about diploma on statistic and quantitative... so, alang2 kan... lagipun ekspo ni dibuat dalam kampus juga, jalan kaki je pergi sana...


dewan tu penuh dengan budak lepasan spm... melihat gelagat mereka, teringat zaman  muda dulu, macam tu la saya... ceh, sekarang da tua la ni? mana ada... saya baru 18... perasan... haha... saya dulu pun before masuk uitm ni, lepas spm la, suka pergi ekspo2 macam ni... banyak informasi yang saya dapat dari ekspo2 ni... and banyak juga saya mohon... tak adalah saya tertumpu hanya pada ipta sahaja... politeknik, ikbn and kolej bersekutu semua saya mohon... yalah, saya pun bukanlah pelajar straight A ok... and during that time, i really want to get an offer to pursue my study walau macam mana pun... saya tak mau masuk kolej sebab saya nak ringankan beban parents saya... da abang saya masuk kolej... anda faham2 la yuran dia je da berapa ribu... so, saya bertekad untuk mencari segala bentuk peluang yang ada untuk sambung study... college is my last choice... memang kalau saya tak dapat langsung tawaran baru saya masuk kolej... walaupun emak saya pernah berkata pada saya, masa tu before saya ambil exam spm saya, dia cakap, 
kalau awak nda dapat masuk U, nda apalah, nda payah awak risau... awak masuk ja kolej...
saya pun terkejut masa tu... kenapa tiba2 dia cakap begitu dengan saya... tak pernah terfikir saya nak masuk kolej... maybe dia tengok saya risau kot nak exam... thanks mama! sebab nak meredakan kerisauan saya masa tu... tapi sebenarnya membuatkan saya tersentak, membuatkan saya lebih tekad... dalam kepala saya masa tu, saya mau masuk ipta and make her proud... 

betul la kata pepatah di mana ada kemahuan, di situ ada jalan... alhamdulillah allah tunjukkan saya jalannya, saya jumpa banyak peluang yang saya rasa tak semua orang tau peluang tu.... semua saya mohon... memandangkan my physics is ok... itu yang membuatkan saya decided to choose civil engineering... walaupun saya tak adalah minat mana pun masa tu... masa tu saya tak tahu nak ambil course apa... mula2 nak ambil yang more to science biology... tapi bila tengok my physics is ok, i have an advantage there, i decided to go for engineering... and alhamdulillah, dapat juga civil... 

saya dapatlah tawaran uitm and beberapa kolej bersekutu uitm... jangan pandang rendah pada kolej bersekutu uitm ni ye... kalau belajar sana pun, anda akan dapat diploma uitm and still graduate as a uitm student, konvo di uitm lagi... sama taraf je dengan uitm student... yuran dia pun tak adalah mahal mana, oklah... so, siapa2 yang dapat tawaran kolej bersekutu ni pun bolehlah pergi... sama je denga uitm... selain tu, saya pernah juga dijemput temuduga diploma usm, nursing... tapi saya tak pergi pun sebab masa tu saya di plkn and my mom didnt tell me about it... i guess maybe because dia tak mau saya jadi nurse... hehe... sebenarnya saya pernah je terfikir nak jadi nurse but my mom didnt approve it... maybe she saw that i can do better in other field... sebenarnya kalau ikut, i want to be a veterinar because i love animals... tapi peluang pekerjaan dalam malaysia ni tak banyak sangat for vet... so, saya lupakan la semua tu... 

saya suka tengok nurse... mereka semua comel2 in their uniform... :)

sebenarnya nak jadi doktor kucing... :)

so, here i am today... sikit je lagi nak habis diploma and go home... owh tak sabarnya mau balik sabah tanah airku... ceh, ayat... haha... saya rindu sabah: the atmosphere, the people and of course the food.... haha... bak kata cik adila, makan ja saya ni... memanglah, makan itu penting... 
i love to eat... :)  
siapa yang tak suka makan, rugi... :P
hehe..

thanks for reading my babble here...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click here! =)