the blog owner

hi there!
yeah, you over there...i write about my life in this blog..just expressing my feeling and share stories with others here..so, feel free to read my blog anytime and leave some comments or just say hi here...thanks for reading...=)




Wednesday, February 8, 2012

trough my eyes : shah alam in 1 semester

salam semua...
how was your holidays? hopefully it was a blast.. mine went okay.. memandangkan saya sudah bebas dari belenggu kelas, test dan kuiz... alhamdulillah... dapat juga menamatkan kelas untuk semester ini... rasanya baru semalam saya sampai di shah alam ni... pertama kali menjejakkan kaki di shah alam adalah pada 10 september 2011.. masa saya tak record pula... haha..


sebenarnya tak prepare pun nak masuk degree ni... sebab i still have my mind on working... tetapi parents saya mengharap saya pergi... kadang-kadang saya harap tak dapat tawaran sambung degree ni supaya saya boleh bekerja tanpa menghampakan sesiapa... bukan saya tidak mahu sambung degree.. itu memang target saya... tapi saya mahu kutip pengalaman dahulu sebelum sambung degree ni... jadi senang nak  faham masa belajar degree nanti... selain tu, saya nak berehat sebentar... penat la belajar 3 tahun... well, kita hanya mampu merancang, tuhan yang menentukan... so, saya dapat tawaran sambung degree di shah alam... saya pergi juga... tak sanggup nak menghampakan harapan orang tua kan... memang mereka tak cakap pun, tapi saya anak, saya tahula... maybe dengan berkat doa mereka insyaallah saya akan berjaya...

datang sini, saya lost... seriously... dalam hati berkata,
owh, macam ni life di shah alam ni
for me, shah alam is a great place if you like to shop and if you have a lot of money.. nak pergi kl pun, bila-bila je... janji ada diuit... well, i like to shop but dont have that much money... so faham-faham je la... kenala berjimat cermat kan... YES-year end sale memang sangat mengugat kewangan saya... sabar je la hati... haha.. tapi macam ni la hidup as a student kan... kalau tak, tak remaja la kan... haha...

program pula memang banyak... opportunity pun banyak... tapi nak merebutnya pun dari banyak orangla kan.. hehe... biasala tu.. lumrah alam... tapi seriuosly, when i said banyak, i mean it... kat kolej je entah da berapa banyak aktiviti dalam satu semester... di fakulti tak kira pula kan... tak dan la nak join semua kan... dengan jadual kuliah yang padat dan subjek yang banyak... memang saya tak larat nak ikut semua... mana yang termampu je la kan... and in addition, tak ada sangat member seangkatan untuk join-join program seumpamanya... saya dari sekolah lagi memang minat untuk join program-program ni... tapi kalau tak ada member, tak seronok juga kan... member-member la yang buat sesuatu program tu seronok.. tak apa, banyak lagi semester kan.. sem ni kite tengok how warm the water is... buat apa nak gelojoh kan... take it easy... .



i think datang sini macam culture shock pun ada juga... maybe sebab my mind wasnt well prepared to face all this...  i was in a rush masa datang ke shah alam.... jadi agak terkejut, tertekan, stress, semua pun ada la... semua macam tak kena... belajar pun macam susah nak masuk... masuk kelas pun, otak kosong je... sampai la ke akhir semester, berfikir balik, apa yang saya belajar satu semester ni? jawapannya : mmmmm...... nothing... menjelang final baru ada semangat untuk belajar... syukur alhamdulillah tuhan buka juga minda saya... saya sudah berusaha semampu mungkin untuk final saya... yang lain, kita berserah je la...

tapi maybe yang buat saya hilang semangat sebenarnya sebab hati saya kosong... bila hati anda kosong, apa yang anda lakukan semua macam pointless... tak ada hala tuju... macam itula saya rasa... lost, hati tak tenang... pernah a close friend of mine tegur,
kau okay ke rieya? 
pelik dengan soalan beliau, saya menjawab
okay je... nape? muka aku nampak tak okay ke?
dengan selamba dia menjawab
a'ah, aku tengok kau macam tak happy je.. kau ada masalah ke?
saya jawab
biasa  je la...

sekali dua diajukan soalan yang sama, maybe boleh la ignore kan... bila da nak dekat lima or enam kali diajukan soalan yang sama, apa yang anda rasa? are there something wrong with me? it makes you think... until you find the answer...lama saya berfikir... then i realise.. am i happy? it shown on my face... saya selalu senyum gembira tapi bukan dari hati... it shows that sometime mulut kata lain,  hati kata lain kan... 
mulut boleh tipu, tapi hati takkan menipu kan... 


how complicated life is until you don't even know what's wrong  with yourself...  tapi tak apa, we  learnt from experiences kan...



then, come someone when you least expected... thanks... :) mula-mula dulu asyik fikir tak sabarnye la nak balik rumah... bila sampai masanya, berat hati pula nak balik... haha... itula, excited sangat mula-mula...

that's all for now...
for this semester...
post ni sangat la panjang berjela..
tapi thanks sebab sudi baca... :)



3 comments:

dylli said...

hamboi. who's that someone? :D

azreeyah awg azli said...

jgn buat x tau la cik adila..
haha... :P

dylli said...

ehhhh.. aku memang tak tau la. aku INNOCENT gila ni. HAHAHA..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click here! =)